Oprogramowanie i kabel do 166

• Autor wątku Autor wątku kubarecz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubarecz

Guest
Witam,
czy ktoś może mi poradzić, czy można ściagnąć oprogramowanie diagnostyczne do Belli 166 JTD i jaki kable to dego pasuje. Chodzi mi o możliwości diagnostyczne i ewentualne kasowanie błędów. Jakie ryzko się wiąże z podłączniem do komputera? Czy mogę podłączyć mój samochód do mojego laptopa?
Dzięki!

możesz podłączyć,
Program to np Fiat ECU Scan, kabelek to VAG KKL lub ELM327 z interfejsem ODBII, Podobno żeby diagnozować poduszki to potrzeba kabla z przełącznikiem, Jaużywam ELM bez i działa do sprawdzania i kasowania błedów ale poduszek i ABSu tym nie ruszałem.

kabelek coś w takim stylu:
http://allegro.pl/nowy-interfejs-fiat-3pin-96-2007-alfa-lancia-obd2-i1582126748.html
są tańsze, ja wziałem pierwszy lepszy;p

Temat już był kilka razy na forum, sam widziałęm;)

Jeśli chodzi o Fiat ECU Scan to mogę Ci podesłać wersje którą pobrałem gdzieś z linku z tego forum i jest w pełni funkcjonalna.

Może ktoś sie wypowie jeszcze czy to sie nadaje?
http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-vag-usb-kkl-line-we-wtyku-obd-i1543391981.html

Ostatnia edycja:
gniazdo masz pod kierownicą, musisz taki dzyndel odkrecic...jest pokręcidełko i opuscic obudowę plastikową. tam znajdziesz gniazdo....a przynajmniej jest w rocznkach przed liftem ;)

Czy nie będzie problemu z diagnozą tym programem Alfy 3.0 v6? Też coś takiego chciałbym mieć pod ręką?!

Powininno działać u Ciebie Pawcio też niezależnie od wersji silnika

postów dotyczących kabelka i softu jest wiele po co powielać je, można było odkurzyć któryś z nich.

postów dotyczących kabelka i softu jest wiele po co powielać je, można było odkurzyć któryś z nich.

Nie ma się co szczegółów czepiać. Chyba każdy wie, że wyszukiwarki na forach nie działają najlepiej a przegrzebać sterty postów to trzeba spędzić sporo czasu.
Chociaż i to czasem jest przydatne bo można się wiele dowiedzieć ;)

witam.
Próbowałem dziś podłączyć się pod Fiat Ecu Scan i nic. Nie można nawiązać połącznia. Czy ktoś miał taki problem? Trzeba to jakoś skonfigurować? Pomocy!

sterowniki masz zainstalowane?? jeśli tak, to po podłączeniu kabla wejdź w menadżera urządzeń i w opcjach sterownika kabla zobacz na który port com jest on ustawiony, i ustaw ten sam w FES. Jeśli to wszystko masz skonfigurowane to po podłączeniu kompa do auta przekręć kluczykiem w stacyjce aby lampki Ci się zapaliły i dopiero wtedy łącz się FES'em.

wiesz co nie wiem czy mam sterowniki. Jakie to sterowniki są potrzebne?? Mam tylko program FiatECUscan.
Jaki tryb iterferjsu mam wybrać? Jak wybiore któreś to robi test a potem time out albo pisze komunikat spraewdz kabel lub port COM.

---------- Post added at 20:22 ---------- Previous post was at 20:20 ----------

mam nadzieję że w dobre gniazdo go wpiąłem. POd kierownicą z prawej strony dokładnie pod przełącznikiem ustawienia natęzenia pdświetlenia deski rozdzielczej... chyba że jest jakieś inne gniazdo?

---------- Post added at 20:43 ---------- Previous post was at 20:22 ----------

udało mi się połączyć ale wyskoćzył komunikat: NIEPRAWIDŁOWE ISO. O co tu chodzi?

Kubarecz nie obraź się ale zacznij od początku:
http://www.forum.alfaholicy.org/147...ogram_diagnostyczny_tylko_do_obslugi_jtd.html

Gniazdo obd jest tylko jedno. Pod przykręcaną osłoną pod kierownicą po jej lewej stronie z taką zaślepką.
1. Jaki masz interfejs?
2. Czy zainstalowałeś sterowniki interfejsu?
3. Czy ustawiłeś prawidłowe ustawienia portu?
4. Czy masz wybrany prawidłowy port Com w FES?
5. Czy masz przekręcony kluczyk do kontrolek w trakcie łączenia?
6. Czy wybrałeś odpowiednie elementy w FES (model auta, silnik itp)?
EDIT:
wybrałeś zły silnik. Wybierz CF3 a nie CF4

Ostatnia edycja:
Mam sterowniki, prawidłowy port COM,przekręcony kluczyk, odpowiedni model ecu wybrałem i po jednorazowym podłączeniu i krótkim hurraa po raz kolejny połączyć mi się nie udało. Z różnymi programami walczyłem ale te diagnostyczne programy to szczyt.
Win7 64bit, FiateEcuScan.

Amortyzatory
Powrót