• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Reset komputera skrzyni automatycznej 4HP20

feecle

Nowy
Auto
166 2.5V6 CF2 4HP20
W sieci znalazłem opis jak wykonać reset ustawień skrzyni automatycznej. Niektórzy określają go jako "brain dead". Polega na odpięciu klem od akumulatora oraz ich zwarciu oraz przekręceniu kluczyka w stacyjce na drugą pozycję. Należy odczekać 10-15minut i ponownie podłączyć akumulator. Po uruchomieniu silnika pozwolić popracować ~5minut na obrotach biegu jałowego i następnie wykonać jazdę próbną w pełnym zakresie obrotów.
I teraz pytanie: czy ktoś już tego próbował? :-)

Z tego co dowiedziałem się podczas walk z moją skrzynią w 4HP20 nie ma czego resetować.

Możesz nieco rozwinąć? Z tego co wiem 4HP20 adaptuje się do stylu jazdy kierowcy, zapisuje wykryte błędy, itp.

z tego co dowiedziałem się od ludzi zajmującymi się tymi skrzyniami, to skrzynia 4hp20 nie ulega adaptacji, sterownik skrzyni zapamiętuje występujące w tej skrzyni błędy jednak ciężko się połączyć z tą skrzynią

dlaczego ciezko sie polączyc??? mi sie wlasnie nie lączy...

Panowie albo mieli złe informacje, albo kłamali. Google twierdzi, że jest adaptacja - ja mu wierzę.

Wg instrukcji obsługi 4HP20 ma pamięć Flash EEPROM. Jest to pamięć trwała. Nie wiem jak było z programowaniem ECU tych skrzyń w róznych markach i modelach samochodów. Wspomniana instrukcja jest z Citroena i Peugeota. W pamięci jest wgrane chyba 6 róznych programów, które skrzynia "wybiera" w zależności od stylu jazdy (polożenie przepustnicy), warunków na drodze (sucho, ślisko, wzniesienia) i obciążenia pojazdu. Jest to nazwane jako DSP (autoadaptacja).
Tylko w np. peugeocie jest w tej skrzyni opcja "eco" "sport" i "zima". W naszych nnatomiast jest mozliwość wymuszania wrzucenia bądź nie jakiegoś biegu poprzez + i - (nie wiem jak to się ma do wgranych programów).

Instrukcja ma 250 stron. Są tam opisane wszystkie programy, wzory itp. (załącznik)

Załączniki

Amortyzatory
Powrót