Felgi 19" lub 20" - czy ktoś widział

cuma_borek

Nowy
Auto
była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup
Szukam i szukam, ale nie ma nic napisanego czy ktos zna z autopsji, a chodzi głownie o to czy ktos moze wie, widział lub ma załozone felgi 19" lub 20" do swojej 166, bo chce zmienic na cos wiekszego, obecnie mam 245/40/18 i chcial bym załozyc 235/35/19, tyle ze nie wiem jakie mam et w obecnych felgach, bo w tych co chce załozyc jest ET40, wiec czy ktos pomoże??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli dobrze pamiętam to oryginalne felgi 17" mają ET 41
Na felgach 19", lub 20" to 166 będzie wyglądała zabójczo, ale na prostowanie felg co roku to raczej wydasz kupę kasy. Niestety chce się mieć ładnie do trzeba się liczyć z kosztami.

19" albo 20" ??? Nieźle :D

19" wejdą bez problemu, ale o 20'calowych laciach zapomnij :D za mało gumy tam będzie do normalnego jeżdżenia... zresztą 19" to też szału z amortyzacją nie ma :D masz minimalnie mniejsze i pewnie wiesz, jak auto elegancko wyczuwa każdy dołek :D

Jak chcesz zobaczyć jakie opony byś mógł sobie przypasować żeby nie było za dużej różnicy to wejdź tutaj (po prawej wpisujesz co masz i co byś chciał...)
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/225/45r17/
M
axymalna różnica w średnicy nie większa ni +/- 2%

Jak byś pokazał jakie felgi masz zamiar założyć to by było trochę więcej wiadomo czy da radę z tym E.T. :D

:D:D:D wygląda to bajecznie, ale to tylko do jeżdżenia po podjeździe... :D mówię o polskich warunkach :D ale wygląd kosmiczny

Uważam, że 18" jest chyba najbardziej kompromisowe jeśli chodzi o wygląd i no cóż, jakieś tam resztki wygody :D

Chyba Ci się linki pomyliły, to są jak do golfa... :D

Żartuje :D
Wzór dość ciekawy ale raczej dziwnie to będzie wyglądać na 166... podejrzewam, że dziwniej niż mój spoiler...:D
No ale to twój wybór :)

A wracając do tematu ET... rzeczywiście 40 może być troszkę za mało ze względu na charakterystyczną budowę zacisków więc jeśli to możliwe to warto by było wziąć ET45 albo później kombinować z dystansami...

Ta cena na stronie to podejrzewam za 1 sztukę? :D

Chyba ET35, to po 1. Po 2 to nie gwarantuje sukcesu, bo chodzi o profil wewnętrzny felgi a nie o ET.

A po 3 tak małym drukiem, bo to tylko moje zdanie, że wyjdzie z tego kupa. Ale to tylko moje zdanie :)

Chyba ET35, to po 1. Po 2 to nie gwarantuje sukcesu, bo chodzi o profil wewnętrzny felgi a nie o ET.

No fakt, pomyliło mi się...:P
2. Zwykle felga zahacza ramionami o zaciski, dlatego felgi do 166 mają wyprofilowane ramiona... jeżeli przez zmianę ET wysuniemy ramiona bardziej na zewnątrz to chyba może dać nam możliwość założenia felgi... czy się mylę ?

To, że ramiona są płaskie od zewnątrz nie znaczy że są też płaskie od wewnątrz. Mogą być pogrubione przy obręczy i zahaczą o zacisk. Bezmyślne wysuwanie felgi na zewnątrz skończy się kolizją z nadkolem.

ogólnie ciezko znaleśc felgi w chromie z rozstawem 5x108 lub ostatecznie 5x110, a te nie sa złe i mi tam sie podobaja, tyle ze boje sie o to ze jednak cos moze przycierac, bo roznice w otworze centralnym mozna skorygowac pierscieniem centrujacym bo alfa z tego co pamietam ma 58.1 a te felgi 60.1 lub 60.8mm

Ach, dumamy nad ET, a Ty masz zwykłe zaciski, nie brembo. No chyba że zmieniałeś.

jo widzioł ino 156 na 19"

kajś foty beły kiedyś na forumie z jednego grilla co beła ta 156 na 19"

Na allegro stała 159 na 21 calowych felgach ( nawet sobie fotki na kompa skopiowałem :D ). Wyglada kosmicznie - ślicznie. ale koleś chciał z dopłatą za fele 13 tys bodajże!! Cuma_borek jesteś hardcorem :D jak juz założysz aluski to obowiązkowo pochwal się fotką. Ogólnie bardzo mi się podobaja duże kółeczka w autach i ta 166 z góry super wygląda. Życzę udanych zakupów.

zawias jest juz obnizony przód 35mm tyl 45mm na czerwonych eibachach, zaciski mam seryjne ale brembo juz polakierowane i czekaja na zalozenia, co do mojej felgi ktora mam obecnie to ET jest 35 wiec nie wiem czy jak dam 19" na et40 nie bedzie tarło nic ale chce wezsze opony, bo mam teraz 8,5 cala felgi i 245/40/18 a kupic chce 8cali feloge i zalozyc 235/35/19

wiec sprawdzałem według kalkulatora Et i te felgi co planuje kupic wejda głebiej w nadwozie o 1mm od strony wewnetrznej a od rantu o 11mm co szczerze mowiac mnie cieszy bo bede mogl spokojnie zalozyc 235/35/19 bez ocierania a jezeli bedzie cos sie dzialo to zawsze mozna dorobic jakis dystans i odsunac felge o kilka milimetrow, co w przypadku zaciskow brembo bedzie raczej konieczne ale to juz w praktyce sie okaze

zrobilem sobie taka mala wizualizacje no i zachwycony to nie jestem szczerze ale sami ocencie, coprawda moja bella jest czarna i nie ma pakietu ale chodzilo mi głownie o bryłe nadwozia

Załączniki

• 166 chrom rims.jpg
    166 chrom rims.jpg
    110.1 KB · Wyświetleń: 153
Ten wzór coś nie bardzo pasuje, poza tym małe te felgi się wydają :D

Amortyzatory
Powrót