• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rozrząd V6 - jakie części, jakich producentów?

• Autor wątku Autor wątku lukas7277
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas7277

Guest
Witam.

Czy zna ktoś adres jakiegoś sklepu internetowego gdzie dostane dobry rozrząd do mojej alfy.
Na allegro sa chyba z 3 zestawy i to bez pompy wody.... Wymieniam głowice bo niestety rozrzad mi przeskoczyl ;/ Moze ma ktoś na zbyciu 2 dobre głowice?
Nawet niezdazylem jej przedstawic na forum :(

Firma tanifiat-uważam że to pewniak.Kilka razy już zamawiałem u nich części.Podaj im numer vin a szybko odpiszą z ofertą.

Moge zaoferować rozrząd do V6 jak oryginał czyli rolki skf napinacz litens, pasek (nie oryginał ale moim zdaniem jest ok) contitech.
Przypomnij się na priv a jutro podam ci dokładną cene.

Ostatnia edycja:
Ja montowałem pompę wody Bugatti, Pasek Gates PowerGrip, napinacz i rolki z INA.

Komplet na bardzo dobrych podzespołach:
- pasek Gates
- rolki SKF
- napinacz Litens
- pompa Bugatti

dostępny od ręki w autosklep24.pl.
Zapraszam

Komplet na bardzo dobrych podzespołach:
- pasek Gates
- rolki SKF
- napinacz Litens
- pompa Bugatti

dostępny od ręki w autosklep24.pl.
Zapraszam
No właśnie dostałem od Was ofertę kpl. rozrządu AR 166 2.0 V6 TB i kilka innych i mam pytanie czy napinacz Litens jest oryginalnym produktem na pierwszy montaż w Alfie a pompa Graf też występuje bo nie słyszałem o niej . Za dużo tego na rynku Więc jakie użyć do wymiany bo już jestem zagubiony każdy chwali swoje

Ostatnia edycja:
Litens jest stosowany na pierwszy montaż w koncernie Fiata. Pompy Graf są tanim zamiennikiem podobnie jak QAP czy Kager - myślę , ze wszystkie 3 podane firmy pakują jedną pompę w swoje firmowe pudełka. Kto to faktycznie produkuje - cholera wie. Nie założył bym takiej pompy do swojego auta. W autosklepie takich tanich zamienników nie mamy - to zbyt poważny temat - szczególnie w V6. Sprzedajemy Bugatti i Airtex - najtańsze nie są ale pewne!

Z jednym masz rację - podaż części przyprawia o zawrót głowy. Jak grzyby po deszczu powstają nowe "budżetowe" marki. O dziwo wszystkie są "wzmocnione" i produkowane w Niemczech :) Jak czytam niektóre opisy na Allegro to śmiech mnie ogarnia.

Litens jest stosowany na pierwszy montaż w koncernie Fiata. Pompy Graf są tanim zamiennikiem podobnie jak QAP czy Kager - myślę , ze wszystkie 3 podane firmy pakują jedną pompę w swoje firmowe pudełka. Kto to faktycznie produkuje - cholera wie. Nie założył bym takiej pompy do swojego auta. W autosklepie takich tanich zamienników nie mamy - to zbyt poważny temat - szczególnie w V6. Sprzedajemy Bugatti i Airtex - najtańsze nie są ale pewne!

Z jednym masz rację - podaż części przyprawia o zawrót głowy. Jak grzyby po deszczu powstają nowe "budżetowe" marki. O dziwo wszystkie są "wzmocnione" i produkowane w Niemczech :) Jak czytam niektóre opisy na Allegro to śmiech mnie ogarnia.
No właśnie nie będę ukrywał że firma rozrząd.pl zapytała mnie czy Litens to oryginał bo mają wątpliwości oni proponują Graf o rany ratunkuuuuu....:) Czyli co zakładać Wy :) proponujecie Litensa napinacz, pompę Bugatti, pasek Dayco a co z rolkami i paskiem wielorowkowym ufff....

@Gino: ja (i sporo osób na forum) zakłada części proponowane przez Damiana. Chłopaki mają trochę doświadczenia w makaronach. Już się przejechałem na tych tańszych "zamiennikach" - np. standardowo w pompach z plastikowym wirnikiem wirnik raczy się kończyć po paru tysiącach i pompa przestaje spełniać swoją funkcję.

Nie znam firmy All Parts. Z tego co widac po ofercie na Allegro zajmują się wszystkim - włoskie , niemieckie , japońskie , francuzkie.
Autosklep24 zajmuje się wyłącznie makaronem i to głównie AR i Lancią. Jest to sklep ściśle wyspecjalizowany. Nie znamy się na Toyocie czy Renault ale jeśli chodzi o AR raczej nic nie może nas zaskoczyć. Produkty które sprzedajemy są sprawdzone - mają pozytywne opinie klientów i warsztatów z którymi współpracujemy. Jeśli na jakąś linię produktów trafiają się reklamacje jest ona wycofywana.

Ponadto Autosklep24 wspiera finansowo Klub Alfaholików. Ostatnio sfinansowaliśmy zakup klubowych ramek pod tablice. Fundujemy nagrody w konkursie fotograficznym, będziemy sponsorować też zlot ogólnopolski.

Ostatnia edycja:
Nie znam firmy All Parts. Z tego co widac po ofercie na Allegro zajmują się wszystkim - włoskie , niemieckie , japońskie , francuzkie.
Autosklep24 zajmuje się wyłącznie makaronem i to głównie AR i Lancią. Jest to sklep ściśle wyspecjalizowany. Nie znamy się na Toyocie czy Renault ale jeśli chodzi o AR raczej nic nie może nas zaskoczyć. Produkty które sprzedajemy są sprawdzone - mają pozytywne opinie klientów i warsztatów z którymi współpracujemy. Jeśli na jakąś linię produktów trafiają się reklamacje jest ona wycofywana.

Ponadto Autosklep24 wspiera finansowo Klub Alfaholików. Ostatnio sfinansowaliśmy zakup klubowych ramek pod tablice. Fundujemy nagrody w konkursie fotograficznym, będziemy sponsorować też zlot ogólnopolski.
Wysyłam do Ciebie prv :)

Kupiłem już trochę części w tym sklepie.
Wysyłka ekspres.
Kontakt i informacja na najwyższym poziomie.
Ceny są umiarkowane a z naszymi zniżkami to nie wiem czy nie taniej niż na aledrogo
Pozdrawiam obsługę sklepu;)

Witam wszystkich forumowiczów

I mnie dopadł "problem" wymiany rozrządu w mojej AR 166 2.5 v6.
Stoję więc przed dylematem jaki rozrząd wybrać.Sprzedawca w mojej okolicy posiada pompę wody firmy Rouville i KWP o ile mnie pamięć nie myli.Wiem,że forumowicze polecają pompę "Bugatti",którą znalazłem na "alledrogo". I teraz pytanie kieruję do użytkowników : Czy możliwością jest aby były to podróbki?

1. Pompa wody Bugatti (sklep sprowadza same "makarońskie" klamoty)
http://allegro.pl/pompa-wody-alfa-romeo-156-166-2-5-v6-3-0-v6-3-2-v6-i2315911210.html
2.http://allegro.pl/pompa-wody-alfa-romeo-147-156-166-2-5-v6-3-0-v6-i2318716761.html
Druga pompa wody firmy Bugatti

Znalazłem też rozrząd - komplet (pasek rozrządu "Gates",napinacz oraz rolki "SKF").
Czy to dobra kombinacja?

Pozdrawiam NeroVolcano

Pompa bugatti to dobry wybór, sam u siebie ją założyłem zrobiłem już 40 tyś. więc myślę że do następnego paska wytrzyma :) Naszej klienteli też to montujemy.
Paski w v6 najlepiej leżą od contitech'a.
Jeśli chodzi o rolki to skf i napinacz litens <----- nic innego nie dostaniesz.

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Pan ze sklepu posiadającego komplet rozrządu (pasek rozrządu "Gates",napinacz oraz rolki "SKF)" zaproponował mi pompę wody "Ricambi Italy" twierdząc,że jest ona jakościowo lepsza od pompy "Bugatti" i,że jest montowana fabrycznie na 1-wszy montaż w Alfach...
Czy ktoś wie cokolwiek na temat tych pomp?:rolleyes:

"Ricambi Italy" twierdząc,że jest ona jakościowo lepsza od pompy "Bugatti" i,że jest montowana fabrycznie na 1-wszy montaż w Alfach...

Pompy z I-szego montażu mają plastikowe wirniki także omijaj, u umnie była fabryczna i wyjołem ją z pęknietym wirnikiem, spełniała niby swoje zadanie ale sam fakt że pękł...

u mnie ta pompa ori z plastikowym wirnikiem wytrzymala 90tys ale bylo juz pekniecie ,mysle ze nie warto tego zakladac ,teraz mam rouville z metalowym wirnikiem tak wiec moge ja polecic

Szczerze powiedziawszy jeżdżę V-kami alfy prawie odkąd mam prawo jazdy i nigdy nie miałem problemu z rozrządem ani z jakością części. No może poza napinaczem hydraulicznym w starych 12v ;)

Amortyzatory
Powrót