Lampy Depo AR 166

skopek

Nowy
Auto
AR 146 1.4 TS (sold) / AR 166 2.4 JTD 10V / AR Spider 2.0 TS / AR 159 2.4 JTDm
Witam
W ostatnim czasie zakupiłem reflektory na żarówki halogenowe firmy Depo i bardzo się zdziwiłem, gdy nie mogłem w nich prawidłowo ustawić wysokości świecenia za pomocą silniczków elektrycznych firmy Valeo. W aukcji, na której zakupiłem owe lampy podane jest, że przystosowane są one właśnie do regulacji elektrycznej i żeby po prostu przełożyć do nich silniczki ze starych oryginalnych lamp. Niestety w silniczkach tych bolec nie cofa się na tyle aby unieść strumień światła odpowiednio wysoko. Za pomocą bolców do manualnego ustawiania można odpowiednio ustawić wysokość, ale ja kupiłem reflektory pod regulacje elektryczną. Zauważyłem, że w silniczkach firmy Magneti Marelli od AR 156 przed liftem, bolec cofa się bardziej, niestety ma za dużą główkę, ale możliwe, że uda mi się ją odpowiednio zmniejszyć.
Morał z tej historii, dla przyszłych kupujących reflektory do AR 166 taki, że lepiej dołożyć drugie tyle i kupić Valeo jeśli chce się mieć spokój, bo nie wierzę w to, że mój przypadek jest wyjątkiem.
Pozdr.

Ja jestem na etapie wyboru i nie ukrywam myślałem o DEPO tyle że do 156 po LF. w takim razie dzięki za przestrogę.

Nie wiem jak sprawa ma się w przypadku AR 156, ale niedługo się dowiem, bo znajomy zamówił właśnie Depo do 156 tyle, że przed FL.

Morał jest taki, iż było to opisywane na forum:) Było tam nawet napisane jak to zrobic, aby działo. Czy nie da rady zastosowac tam jakiejs podkładki, aby ten silniczek sie wyżej podniósł? szukajcie, a znajdziecie. Mnie te temat tylko przeleciał, poniewaz tych lamp nie montowałem.

ja mam jeden reflektor depo kupiłem aby za jakiś czas wymienić powrotem na oryginalny valeo, co zauważyłem to to ze po jakim czasie się rozszczelnią i podczas intensywnych opadów deszczu podchodzi woda paruje ;D

Morał jest taki, iż było to opisywane na forum:) Było tam nawet napisane jak to zrobic, aby działo. Czy nie da rady zastosowac tam jakiejs podkładki, aby ten silniczek sie wyżej podniósł? szukajcie, a znajdziecie. Mnie te temat tylko przeleciał, poniewaz tych lamp nie montowałem.

To ciekawe co mówisz, bo przed zakupem szukałem informacji na temat tych zamienników na forum i jakoś nic nie znalazłem dlatego zaryzykowałem. Od pewnego czasu "szukajka" na tym forum jest tak beznadziejna, że głowa boli. Na Alfa Clubie o niebo lepiej to wszystko działa, ale tam nic na temat depo do 166 nie było.

Ja tam (póki co) nie mam żadnych zastrzeżeń co do wykonania owych lamp czy też ich świecenia. Wszystko jest ładnie pięknie i widać dużą różnice porównując "efekty świetlne" nowych Depo do moich starych Valeo. Problemem jest jedynie niedokładne odwzorowanie oryginałów pod kątem właśnie ustawiania tej wysokości.

ja na wiosnę też planuję kupić depo do 156FL cena 160 za sztukę kusząca - ludzie różnie piszą jedni na tak inni na nie - kupię, założę jak będzie wszystko pasować ok jak nie, oddam... "towar niezgodny z umową"

Też chciałem oddać, ale kto mi pokryje koszta montażu, demontażu i wysyłki? Wyjdzie na to, że wydałem pieniądze i zostałem z niczym.

Hmm... ja mam jeden reflektor depo i na silniczki jest sposób.
- wyciągasz bolec w silniczku manualnie najbardziej jak się da (pokrętło u góry)
- próbujesz włożyć silniczek do lampy "od dołu". tj. tak żeby zaskoczył bolec od dołu (zapiął się od dołu)
- po czym jak masz już zapięty bolec w lampie musisz przy pomocy drugiej ręki kręcić pokrętłem z powrotem, żeby ten bolec się chował - robisz tak, aż masz możliwość przekręcenia całego silniczka w lampie, żeby zaskoczył

Oprócz tego dodam, że depo świecą super - cena jak najbardziej w porządku co do jakości.

skopek, Twoje silniczki w ogóle nie wskoczyły na regulację lampy.... jak sobie rozbierzesz taką lampę / obejrzysz miejsce, gdzie wsuwa się bolec, to zobaczysz, że jest tam tak jakby "wsuwka" na ten bolec, w którą to wsuwkę można założyć bolec od dołu (bolec skierowany ukosem w dół) - reszta opisana powyżej

Wiem jak zbudowana jest lampa i robiłem właśnie tak jak piszesz. Czułem, że bolec zaskoczył w to mocowanie w lampie, bo wtedy nie da się wyciągnąć silniczka ciągnąc do siebie. Wyjdzie dopiero gdy się skieruje cały silniczek najpierw do dołu i do siebie. Przyjrzę się jutro moim silniczkom, może coś blokuje bolec i dlatego nie chowa się wystarczająco.

Dodam jeszcze, że po poprawnym ustawieniu manualnym bolcem wyciągnąłem go z lampy i przyłożyłem do silniczka z maksymalnie schowanym bolcem i z silniczka bardziej on wystawał.

Ostatnia edycja:
ja jestem na etapie regeneracji odbłysnikow bo juz nic nie wiedziałem - oryginały valeo brudne w srodku i ze spalonymi soczewkami..

depo juz miałem w 155 i dziekuje, jeden wielki shit

aha jeszcze jedna sprawa, te odbłysniki przy soczewkach bedą sie w kołko wypalać bo one są bardzo małe i scianki są blisko zarnika... mam dwa inne reflektory soczewkowe i odblysniki są ze dwa razy wieksze wiec to taka mała uwaga

Należę do grona osób niezadowolonych z Depo miałem to ,,szczęście" mieć tej firmy lampy w trzech samochodach w tym AR 156, porażka szczególnie brak możliwości prawidłowej regulacji, nigdy więcej...

a czy ktos probował przelozyc odbłysniki i szkoło zewnetrzne czyli dwa elementy ktore sie zuzywają z depo do valeo??

dzisiaj zamontowałem odbłysnik zregenerowany (narazie jeden zrobiłem) i powiem szczerze ze jest super, szczegolnie ze u mnie jeszcze wszystko było brudne w srodku.. na drugiej stronie narazie odwrociłem spaloną soczewke (one sie jednostronnie wypalają) a na spaloną czesc połozyłem na probe troszke folii kuchennej i w zasadzie jest nie znaczna roznica pomiedzy obiema lampami w jakosci świecenia, jak ktos nie ma kasy polecam to rozwiązanie, tylko trzeba jakis klej na wysokie temp. wymyśleć zeby ta folia nie latała..

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót