• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Mam problem

• Autor wątku Autor wątku adriano166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adriano166

Guest
Witam!
Mam problem i nie wiem co to takiego :cry:
Mianowicie gdy rano idę do garażu i odpalam auto(AR 166 2,4 JTD 140KM 2001r.) to jest ok, silnik pracuje równo, a gdy już kawałek odjadę to obroty falują, tak jest tylko gdy jest zimny silnik(po przejechaniu kilku km. wszystko się normuje. Co to może być...??
Druga sprawa to po przekroczeniu 2000 obrotów silnik tak jakby słabnie najbardziej jest to odczuwalne na 2 i 3 biegu. Czy ktoś może się spotkał z takimi objawami?? Z góry dzięki

Co jest panowie nikt się z takim przypadkiem nie spotkał???

ja mialem tak samo w passacie 1,9 tdi i po jakims czasie mi turbo zaczelo gwizdac ale nic wiecej nie wiem bo go spraedalem za wczasu

adriano166 napisał:
Co jest panowie nikt się z takim przypadkiem nie spotkał???

Spotkał i to nie raz - poszukaj na forum tematu o turbinie a w szczególności o zmiennej geometrii łopat turbiny.
A na początek odłącz przepływomierz i zobacz czy czasem nie będzie lepiej

Więc tak, odłączyłem przepływomierz wydaje mi się że było ciut lepiej ale nie wiem jaka jest różnica tak naprawdę gdy przepływka jest naprawde zajechana. To mój pierwszy disel wczesniej tylko benzyną smigałem. Co do obrotów to zauważyłem że gdy silnik jet porządnie rozgrzany to też obroty falują ale co najciekawsze to że gdy włączam nawiew wszystko wraca do normy. :( Czytałem na forum troszkę o tych akcjach z przepływką i czy benzyna ma takie same objawy jak jtd?? Sorki za głupie pytania ale jestem świeży w temacie :oops:

Re: Mam problem

adriano166 napisał:
Witam!
Mam problem i nie wiem co to takiego :cry:
Mianowicie gdy rano idę do garażu i odpalam auto(AR 166 2,4 JTD 140KM 2001r.) to jest ok, silnik pracuje równo, a gdy już kawałek odjadę to obroty falują, tak jest tylko gdy jest zimny silnik(po przejechaniu kilku km. wszystko się normuje. Co to może być...??
Druga sprawa to po przekroczeniu 2000 obrotów silnik tak jakby słabnie najbardziej jest to odczuwalne na 2 i 3 biegu. Czy ktoś może się spotkał z takimi objawami?? Z góry dzięki
a moze trzeba EGR wyczyscic ?

Czy ten zawór jest tak jakby za termostatem, tak?? Ale zanim zacznę rozbierać to mam jeszcze jedno pytanko.
Jestem przed wymianą wszystkich filtrów i oleju czy mój problem może mieć z tym jakiś związek??

Zawór przeczyszczony i nic :( , nadal to samo. Czy ktoś wie co to może być??

Pojechać na examiner zobaczyć, co się dzieje w silniku, jeśli po tym nic nie będzie wiadomo to znaczy, że twój mechanik od examinera nie zna się na rzeczy i trzeba szukać lepszego mechanika.

Czy ktoś może mi powiedzieć co znaczą te błędy???
P0380

P0703

P0110

P0101

Amortyzatory
Powrót