Centralny zamek zamyka i otwiera wszystkie drzwi (z pilota lub kluczyka) oprócz tylnych lewych, muszę otwierać i zamykać ręcznie. Od czego zacząć?
Centralny zamek zamyka i otwiera wszystkie drzwi (z pilota lub kluczyka) oprócz tylnych lewych, muszę otwierać i zamykać ręcznie. Od czego zacząć?
Bez rozebrania boczka lewych tylnych drzwi się nie obejdzie. No chyba że na pierwszy rzut oka widać że coś jest nie tak z wiązką wchodzącą w drzwi. Trzeba sprawdzić czy podczas zamykania/otwierania dochodzi zasilanie do siłownika. Jeśli dochodzi, to siłownik padł (można sprawdzić podłączając na krótko pod 12V). Jeśli nie dochodzi, to mniej przyjemna opcja - gdzieś ginie po drodze, trzeba szukać gdzie(wtedy najpewniej właśnie przy wejściu w drzwi mogło się coś ukruszyć).
Ja napiszę krótko STANDARDchwilkę się pomęczysz i samo się naprawi
ja już od 0,5 roku mam spokój hehe
Z tego co kiedyś wyczytałem podobno to normalna usterka w AR 166 cięgieł-ka wyrabiają się.
U mnie podobnie. czasem się zacina, a czasm nie. Wystarczy poruszać cięgnem góra dół i na jakiś czas działa poprawnie
![]()
U mnie się długo nie chciało samo naprawić. Okazało się że wtyczka nie łączyła. Ale prawdziwa zabawa zaczyna się zawsze zimą, jak to wszystko jeszcze mróz ściśnie i zamarza na amen.
Standard w 166 miałem ten sam problem kupiłem używany siłownik zamka centralnego razem z cięgnami na alegro ale też nie działał, zwrot bez problemu.Nareszcie wybrałem się do elektromechanika i pod stary siłownik podpioł mi nowy uniwersalny z nowiutkim silniczkiem, siłownikiem za 100 zł do kupienia w każdym sklepie typu elektronik.Zamek chula już od roku bez problemu.
podepne sie pod tematWczoraj zauwazylem ze centralny zamyka wszystko oprocz tylnych prawych drzwi ;/ Czyli rozbierac boczek i badac co jest z pradem i przesmarowac to ??
---------- Post added at 11:43 ---------- Previous post was at 11:42 ----------
dzien bez pogrzebania w Belli jest dniem straconym![]()
"Osoby które potrzebują czterech kółek i przymocowanego do nich fotela kupują sobie BMW albo Vectrę, ale Ci którzy są świadomi, Ci którym zależy, Ci którzy chcą by układ kierowniczy mówił, a silnik zanosił się rykiem - Ci kupują Alfy" - J. Clarkson
U mnie lewy tylny zamek strzelił focha latem, ale widocznie też mam samonaprawianie i dopiero zimą odmówił posłuszeństwa. Miesiąc temu odpuścił i działa bez zająknięcia.
Musza ja najpierw ladnie umyc,odkurzyc to moze wtedy sie naprawiJa do niej z sercem a ona mi takie niespodzianki robi no
![]()
"Osoby które potrzebują czterech kółek i przymocowanego do nich fotela kupują sobie BMW albo Vectrę, ale Ci którzy są świadomi, Ci którym zależy, Ci którzy chcą by układ kierowniczy mówił, a silnik zanosił się rykiem - Ci kupują Alfy" - J. Clarkson