Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [166] automat wariuje 3.0

raf166
    Gość

Domyślnie [166] automat wariuje 3.0

Witam kolegów,mój problem jest taki iż przez pierwsze 20-30 km auto chodzi idealnie,ale problem zaczyna sie gdy zrobi sie jakiś korek, światła itd. wtedy temp. sie podnosi z 90st. do jakiś 100-110 st. zaczyna migać lampka od skrzyni biegów a biegi zaczynają wariować i redukować z dwójki na trójke z trójki na dwójke i tak wkoło (( czasami przeciąga zbyt długo dwójke do momentu gdy wskoczy trójka.Termostat wymieniłem,kupiłem nawet sterownik od skrzyni i też nie to :?: Najgorsze jest to że w serwisie TUR , GANINEX nieumią znalesc skrzyni podłanczając kompa zeby zdiagnozować co to może być.
    Pomózcie kochani może ktoś miał podobne jaja z swoją lalą.
    POZDRAWIAM

kmito
    Gość

Domyślnie

Miganie kontrolki oznacza awarię skrzyni a nie jej przegrzanie.
    Przegrzanie to jeżeli kontrolka pali sie światłem ciągłym.
    Czy skrzynia wchodzi Ci w awarię tylko jak masz przegrzany silnik, czy również jak temperatura silnika jest w normie?
    W trybie awaryjnym skrzynia stara się jechać na trzecim lub czwartym biegu.
    Co do przegrzewania sie silnika to jeżeli nie masz objawów uszkodzonej uszczelki pod głowicą (pompowanie kompresji do układu chłodzenia ewentualnie olej w płynie) to sprawdził bym:
    -pompę wody
    -chłodnice (zabita kamieniem, zanieczyszczona zew. ewentualnie zaczeła ulegać biodegradacji)
    -wentylator
    Co do skrzyni to bez sczytania błędów to raczej się nie odbędzie.
    Możesz podpytać również na tym forum:
    http://www.forum.automat.pl/forum/
    Typ skrzyni to: ZF 4HP20

zdziba
    Gość

Domyślnie

Sprawdz wszystkie wtyczki podociskaj , no i przekażniki wszystko to starannie podociskaj (oczywiscie te które mają związek ze skrzynią)

raf166
    Gość

Domyślnie

Do momentu gdy silnik jest w normie 90st. jest ok. Lampka skrzyni zaczyna świecic od momentu gdy zaczną chodzić wenylatory (korek,swiatła,itd.) Pompa wody jest ok. (w zbiorniczku wyrównawczym w małym węzyku dobre ciśnienie ) Ale dziś podjechałem do gościa od chłodnic popatrzał na chłodnice i jedno słowo Chłodnica do wymiany. Niezwróciłem na to uwagi ale gdy dotyka się palcami chłodnice to normalnie wypadają te aluminiowe blaszki tak zgnita przez jakąs chemie koloru zielonego ,nawet świecił latarką przez nią czy światło przechodzi i nic poprostu zabita jakimś syfem także kmito napewno jest tak jak pisałeś kamień,biodegradacja,itd. Dziś zamówiłem nówke sztuke i zobacze jaki bedzie efekt także dam znać ..
    A co do przekazników to rzuce okiem czy coś sie nieodpieło,pozdrawiam dzieki

kmito
    Gość

Domyślnie

Z chłodnicą miałem to samo dosłownie zaczęła się rozsypywać.
    Co do skrzyni to sprawdź w takim razie jakie masz napięcie ładowania jak Ci się to wszystko włącza czyli wentylatory, klima, światła etc.
    Być może masz w tym momencie duży spadek napięcia.
    Elektronika skrzyni odczytuje to jako błąd i zaczyna głupieć.
    Sprawdził bym także chłodnicę oleju skrzyni może ktoś ją odciął bo mu ciekła.

kkarts
    Gość

Domyślnie

odnowie trochę ten temat. Potrzebuję konkretnej informacji gdzie dokładnie znajduje się sterownik od skrzyni , wiem że w kosoli środkowej pod nagrzewnicą .Najlepiej foto gdyby ktoś mógł zrobić

Rafik166
    Gość

Domyślnie

Wyjmujesz te boczki (skórzane) które sa dwa po lewej i prawej stronie konsoli od biegów,
    i tam zobaczysz schowany sterownik w pozycji lezacej. Od strony pasazera odkrecasz chyba 2 sruby juz dokładnie niepamietam a od strony kierowcy odpinasz ten czincz i wyjmujesz go (od strony kierowcy) zdjecia niestety niemam.Pzdr.

kkarts
    Gość

Domyślnie

thx , chodziło mi o to czy to napewno ten na samym dole , dokopałem się do niego ale z braku czasu i ochoty nie zdecydowałem się na jego wymontowanie, teraz po potwierdzeniu że to ten biorę się za wymontowywanie.