Witam wszystkich mam problem z automatyczną sktzynią biegów a więc problem jest następujący. rano wszystko było w porządku po przejechaniu około 2 km był sygnał taki jak po włączeniu biegu wstecznego ale to było w trakcie jazdy do przodu . Po sygnale zauważyłem że nie przeżuca mi biegów wrażenie jest tak jak bym cały czas jechał na 2 biegu no i nie działa sporttronic. Pytanie czy ktos miał już taki przypadek i co może być ?? A i kontrolka od skrzyni też się nie świeci . Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 29-01-2012 o 14:15

Oleju nie sprawdzałem ale to się stało ja przejechałem po lodzie który na pewno otarł się o silnik ale z tego co kojarzę to od spodu nie ma żadnych przewodów od skrzyni, wraz z zniknięciem biegów znikło wyświetlanie biegów na liczniku tzn w jakiej jest pozycji czy p,n,d,r i sport. No i teraz załważyłem że nie pika mi sygnał na biegu wstecznym a zawsze pikał. A co do płynu to jakieś tam ubytki niewielkie mam ale już kiedys sprawdzałem nagrzewnice i centralke i nie było tam sladów płynu.A co do trybu awaryjnego to zdaje mi się ze wtedy by wyskoczyła mi kontrolka a to tak jak by się zacioł na 2 biegu i brakło komunikacji

To sprawdz jeszcze wybierak, linke czy nie zeskoczyła z "jabłka" pozycjonera. Otworzysz maskę to będziesz widział. Jeśli spadła (chociaz musił być dobry wstrząs) to w takiej kolejności:
lewarek na "P",
odłacz aku,
pozycjoner (ten który sie łączy z linką) na maksa do tyłu (ręcznie do oporu)
podłacz linkę w tej pozycji,
podłącz aku
W sumie dziwna sprawa, sprawdz jeszcze raz to co kolega feecle pisał czyli tunel pod ICS.

No ale w sumie co by miał wyświetlacz do tego ?? a wyświetlacz zgasł wraz z usterką, a jak przekręce na zapłon to wyswietlacz działa dopiero jak wszystkie kontrolki gasną to on też. A to tak wogule było przy prędkości około 20km/h

Probuje Cie naprowadzic na coś. Jak wybierak jest odłączony to wyświetlacz pokazuje P a na manualnym 4, albo nic nie pokazuje takie 0 pokreślone. Jak masz kabelek to sciągnij AlfaOBD i połącz się ze skrzynią przez ECU, zobaczysz jakie ma błędy

a jeszcze co do linek to nie wydaje mi się żeby to było od nich ponieważ pozycje parking neutral, wsteczny i drive działaja tylko że nie zmienia biegów w pozycji D i nie działa sporttronic

To w takim razie komp jak pisałem i sprawdz poziom oleju - może mieć za małe ciśnienie.

ale wyswietlacz całkiem znikł świeci tylko zielone podświetlenie odrazu po tej sytuacji nie wyswietla ani pozycji skrzyni czyli p,n,r,d, sport tylko zielony wyswietlacz
I nie będzie działać dotąd, dopóki skrzynia będzie w trybie awaryjnym. W takim momencie jest zablokowana na 3 biegu. Tematów na forum dość sporo o tym, ale najlepiej podpiąć pod kompa, żeby nie grzebać po omacku.
był Opel Vectra 1.8 CD + gaz
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
http://chomikuj.pl/danus77
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki