witam od kilku dni jestem posiadaczem AR 166 2.0 v6 turbo. Samochód zadbany i wszystko jest ok, tylko wczoraj wieczorem siadam za kierownicę zapalił do strzału ruszam a tu autko nie chce jechać zupełny brak mocy. Silnik nie reagował na pedał gazu. ( dodam, że do tej pory wszystko było w jak najlepszym porządku). Wkręcał się tylko do 1750 obr/min. Czekałem z zapalonym silnikiem i po kilku minutach zaczął się wkręcać do 2500obr/min i przy tej wielkości następowało tak jakby odcięcie paliwa( tak mi się wydaje). Zrobiłem może dwa kilometry i nic rozpędziłem się do 50km/h max. (dodam że próbowałem gasić i odpalać silnik i palił od razu tylko nie miał mocy). Dojechałem do domu zrezygnowany, że trafiłem na jakiś felerny samochód, aż tu nagle zgasiłem jeszcze raz, zapalił i było wszystko ok. Dziś rano również w porządku, tylko, że dojechałem na stacje, zgasiłem odpaliłem i znowu KICHA. przed chwilą odpaliłem i OK. Nie wiem czym to może być spowodowane. Proszę o Poradę. Nie wiem co mam robić. Czy to ten duży mróz??

Potencjometr pedału gazu do naprawy lub wymiany

to poważna sprawa? Jaki koszt?

Trzeba najpierw zdiagnozować czy na pewno to. A koszt to 100-200zł za używkę, wpisz sobie na allegro: potencjometr gazu alfa 166. Ja żeby się niepotrzebnie nie narobić to bym najpierw podłączył pod kompa i obadał jak pedał gazu pracuje. Za kabelek (jak jeszcze nie posiadasz) dasz jakieś 40 zeta, programy do diagnostyki są za free.

Tylko nie jeździj po "mechanikach" bo ci pół samochodu rozbiorą i każą wymienicpod pedałem gazu masz taką kostkę w której łaczą sie kabelki i to w niej najczesciej jest przerwa a wilgoć tylko w tym pomaga zeby przestalo łączyć. Popraw je , skręć lepiej, możesz popsikać czymś do poprawy przewodzenia i powinno pomóc ,jak nie to wtedy zacznij wydawać kase
![]()

DZIĘKI popatrzę na tę kostkę i postaram się z tym zrobić mam nadzieje, że pomoże![]()

Btw. kolego uzupełnij profil forumowy, czy auto po FL czy przed (są różnice chociażby w elektryce), a przede wszystkim dodaj info skąd jesteś - wtedy łatwiej znaleźć kogoś w okolicy do pomocy, z kabelkiem żeby do kompa podpiąć, itp.
Te autka są wymagające i dobrze jest samemu ogarniać większość rzeczy, bo dobrych mechaników obeznanych z tematem jest garstka i dość łatwo wydać bez sensu kasę (no i pół biedy jak ekspert mechanik nic nie zepsuje przy okazji).

jeżeli v6 2.0Turbo to wiadomo ze przed FL![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki