• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wahacze firmy - FAST

Mandziel

Nowy
Auto
147 & 166
Witam,
w związku z faktem iż Bella zaczyna troszku skrzypieć z przodu :) powoli myślę o wymianie wahaczy,
przypuszczam, że skrzypie na sworzniach wahaczy dolnych ale mniejsza z tym.
Jak zapewne wiecie firma FAST oferuje swoje wyroby w nad wyraz korzystnej cenie w stosunku do konkurencji, mam na myśli zarówno wahacze dolne jak i górne przód - czy ktoś może korzysta już z tych wyrobów lub słyszał jakieś opinie na temat tych produktów ?
Czy warto uzbroić się w ten sprzęt czy jest to wyrzucenie pieniędzy ?
Proszę o informację.

Temat rzeka kolego :)
Zapewne większość będzie polecac TRW bo to oryginał i faktycznie dobry produkt.
Z praktyki sklepu wynika , ze wszyscy mówią o TRW a sprzedaje się ... FAST.

No właśnie chciałbym usłyszeć opinie użytkowników konkretnie tych wahaczy,
Ja osobiście jestem za TRW ale wiadomo, że cena czyni cuda .... :)

jak byś kolego użył szukajki to byś się dowiedział że Fast nie cieszy się dobrą opinią, z tego co czytałem jego produkty raczej wytrzymują krótkie przebiegi.

Moj wspolnik miał kiedyś 166. Testował wszystkie wahacze - Vemy , TRW , Fasta - wszystkie wytrzymały mniej więcej tyle samo i niestety nie były to duże przebiegi.

Nawet jeśli ktoś od tamtych czasów miał styczność, to raczej niewiele się w tej kwestii zmieniło.
Jedni wychwalają pod niebiosa, jeżdżą długo i cieszą się, że zaoszczędzili.
Inni się skarżą, że co miesiąc przerzucają te wahacze z auta na reklamacje i spowrotem ;)

Mam wszystkie wahacze z przodu FAST od ~15kkm. Ostatnio sprawdzałem zawieszenie na stacji diagnostycznej. Wahacze w porządku. Pamiętajcie, że VEMA i TRW są często podrabiane.

Sory ze podpinam sie pod temat ale mam pytanie odnosnie wahaczy. Skrzypienie raz na jakis czas z przodu oznacza konczace sie wahacze?? z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam!

kolego mam cały przód FASTA ale zrobiłem na nich narazie tylko ok.1000km więc trudno coś powiedzieć , narazie jest gitara

U mnie skrzypi z rana po nocy, miałem sprawdzane luzy w warsztacie i żadnych luzów na razie nie mam.
Przypuszczam, że te gumy to już ze starości, koleżanka przyjechała do mnie z Włoch, 10tyś po naszych drogach i się zaczyna.

Fast - 227
TRW - 580 !!!
Taki mamy detal.

TRW jest droższe o 150% . Czy wytrzyma 150% większy pbrzebieg ? Szczerze mówiąc wątpię.
Oczywiście trzeba brać pod uwagę koszty wymiany.
Trudny temat.

Ostatnia edycja:
Jeśli na pewno nie ma luzów to wystarczy wymienić tulejki w górnych wahaczach (najczęściej to one sa przyczyną skrzypienia), po uprzednim sprawdzeniu czy sworzeń nie ma luzów i jest w dobrym stanie. Koszt tulejek niewielki i bez problemu do zrobienia samemu.

Ja włożyłem dolne i górne Vema i od 10kkm jest wszystko w najlepszym porządku. Jak górne wytrzymają drugie 10kkm to będzie git. A wymiana zajmuje nie więcej niż godzinę na stronę i nie potrzeba do niej kanału. Ba, nawet nie trzeba nadkoli odkręcać, wystarczy koło, śruba mocująca amor do wahacza dolnego i 3 śrubki mocujące amor do nadwozia.

Jeśli chodzi o tuleje to są dostępne:
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Tuleja-wahacza-przod-ALFA-166-LANCIA-KAPPA-mala/10348
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Tuleja-wahacza-przod-dol-AR-166-tylna-duza-LP/11066
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Tuleja-wahacza-przod-gora-AR-147156166-LP/11126
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Tuleja-wahacza-przod-gora-AR-147156166-LP/10356

156 mają tańsze wahacze i wymiana tulei moim zdaniem jest nieuzasadniona.
przy 166 można przemyśleć taką opcję.

Vema oferuje dół do 166 w 2 wersjach jakościowych. Lepsza kosztuje tyle co TRW co jest nonsensem.
Gorsza więcej ok 260 PLN ale szczerze mówiąc chyba bym wolał Fasta założyć. Z tanimi liniami Vemy były problemy.

Ostatnia edycja:
U mnie akurat górny prawy wahacz przód był wymieniany i dalej skrzypi także to będzie dolny.

Ja założyłem górne Delphi a dolne TRW, ale zrobiłem na nich na razie tylko 3tys km. Za to mój brat w 147 założył fasta ma zrobione 8tyś i już są stuki w prawym przednim kole, także fast do najlepszej półki za pewnie nie należy:)

Amortyzatory
Powrót