Odpływ wody z klimatyzacji

• Autor wątku Autor wątku kmito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kmito

Guest
Jak w temacie.
Proszę kolegów o informację, czy w waszych Alfach woda skroplona w układzie klimatyzacji spływa pod samochód czy nie?.
Bo u mnie nie.
A we wszystkich samochodach, które miałem z klimatyzacją kapała.
Jeżeli powinna kapać to proszę o informację gdzie szukać odpływu.
Być może jest zatkany.

Pozdrawiam

Powinna ale to zależy od - wydajności klimatyzacji, - od stanu wilgotności powietrza.
W tamtym roku widziałem że kapało z pod samochodu a wtym tylko raz widziałem kilka kropel a klima działa poprawnie, jak pytałem w zaufanym warsztacie to odpowiedział mi że kapiąca woda nie jest wyznacznikiem niczego ?? - więc chyba wie co mówi.

A widział ktoś lodówkę bez wykraplającej się wody? To są zwykłe prawa fizyki - woda musi się skraplać i odpływać. Może być tylko jej więcej albo mniej, zależnie od warunków. Jeżeli nic nie kapie spod samochodu to jest raczej pewne, że odpływ jest niedrożny. No chyba, że w Twoim samochodzie jest takie rozwiązanie jak w niektórych klimatyzatorach, że woda jest odparowywana poprzez ciepło innego elementu.

SG0240 napisał:
To są zwykłe prawa fizyki - woda musi się skraplać
To to ja wiem.
Kiedyś przy zatkanym odpływie w Fiacie Stilo po 400km przy włączonej klimatyzacji ocknołem się z nogami w kałuży wody.
SG0240 napisał:
No chyba, że w Twoim samochodzie jest takie rozwiązanie jak w niektórych klimatyzatorach, że woda jest odparowywana poprzez ciepło innego elementu
No właśnie.
Może kapie na osłonę kolektora wylotowego?

Bedboys powiedz w którym rejonie szukać tego odpływu.

U mnie nie kapie,nie mam w środku wody i klima chodzi bardzo dobrze bez zarzutów :P nic z tym nie robię a wężyków pod Alfą jest kilka i jakoś nie wchodzę ciągle pod auto żeby patrzeć czy z jakiegoś kapie. Jakieś rurki są pod lewarkiem ręcznego i za prawym przednim kołem.

To może i ja się wypowiem, u mnie w 166 kapie ale nie zawsze czasami tylko zauważam w garażu małą plamkę wody po długiej jeździe z włączoną klimą, na krótkich odcinkach kapanie jest nie zauważalne.

Myślę że nie masz się czym przejmować jak klima działa ci normalnie.

Potwierdzam.
Chyba nie ma się czym przejmować.
Po przejechaniu 3500km w gorącym klimacie wody nie zauważyłem.
Klimatyzacja działała bez zarzutu. Nawet można powiedzieć, że bardzo wydajnie.
Ale wentylator chłodnicy na postoju, w korku cały czas na II biegu.

U Was też przy włączonej klimie wentylator chodzi cały czas II biegu?

Podepnę się do tematu ;) gdzie znajduje sie rurka odprowadzająca skropliny w 166 ponoć przez ta rurkę najlepiej jest wprowadzić środek dezynfekujący

Rurka a właściwie plastikowy spływ skraplającej się wody z parownika klimatyzacji znajduje się na środku ścianki działowej (tej oddzielającej podszybie od komory silnika), można go "wymacać" za kolektorem wydechowym.
Ponieważ skropliny spadają na rury wydechu to niekiedy na ziemi tego nie widać.

Amortyzatory
Powrót