• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

centralny z pilota nie działa

marcnow

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTD CF2
Witam,
Na forum jest sporo tematów dotyczących centralnego zamka, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. Mam dwa czerwone kluczyki i z żadnego nie można otworzyć drzwi z pilota. Normalnie centralny działa z kluczyka jednego i drugiego (poprzez włożenie do zamka), odpalam auto również bez problemów z obydwu. Jak wcisnę przycisk na jednym kluczyku to czerwona dioda miga, a na drugim świeci światłem ciągłym przez dłuższą chwilę, ale nic się nie dzieje. Baterie wymieniane.

Teraz pytanie - czy te objawy wskazują na rozkodowanie kluczyków i trzeba je ponownie zaprogramować w ASO? Czy jest to problem z odbiornikiem (tym pod światłem stopu)?

Będę wdzięczny za sugestie.

Od dawna tak masz? Nie wymieniałeś przypadkiem anteny immo?

u mnie bywa tak ze dziala normalnie 10000 razy a pozniej potrafi nie chciec sie zamknąc z guzika, musze zamknac kluczykiem potem zazwyczaj otwieram juz normalnie wymienialem baterie nic nie dalo...

Ja nie wiem czy to jest kwestia kluczyka, czy odbiornika w samochodzie. Tak na serio to trzeba by jakiegoś elektronika sprawnego podpytać. Jakoś mi się wydaje, że kluczyk nadaje, antenka odbiera, tylko oba nie na tych samych falach :D

Moja sugestia jest taka: kup uniwersalny sterownik centralnego z kluczykami (scyzoryki), podmień go za seryjny sterownik, przełóż imo do nowych kluczyków i dorób groty (z tym jest najwięcej zachodu). Zalety tego rozwaznia to: kluczyki "scyzoryki"; możliwość otwierania bagażnika z kluczyka. Z kosztami (jeśli sam sobie przełożysz centralkę) zmieścisz się w 180 PLN. Pozdr.

Ostatnia edycja:
Moja sugestia jest taka: kup uniwersalny sterownik centralnego z kluczykami (scyzoryki), podmień go za seryjny sterownik, przełóż imo do nowych kluczyków i dorób groty (z tym jest najwięcej zachodu). Zalety tego rozwaznia to: kluczyki "scyzoryki"; możliwość otwierania bagażnika z kluczyka. Z kosztami (jeśli sam sobie przełożysz centralkę) zmieścisz się w 180 PLN. Pozdr.
Dzięki, myślałem o tym, ale mam nadzieję, że uda się z fabrycznym coś jeszcze zrobić. Będę musiał podjechać do jakiegoś speca.

Przerabiałem ten temat u siebie i naprawdę nie warto pchać się w dochodzenie co się stało, a od razu zrobić tak jak Ci napisałem. Nie wyjdzie drożej, a na pewno jest dużo wygodniejszym rozwiązaniem. Jakbyś miał jakieś pytania odnośnie montażu pisz na PW.

W gotowym zestawie jest wszystko cena 60 zł 4 siłowniki
Czas 30 min i gotowe.
We wtyce masz 4 przewody jedna para ma napiecie a jedna nie.Ta bez napięcie jak wepniesz miernik to pokaże po zasterowaniu pilotem raz +12 a raz -12 V i pod te kable podpinasz siłownik

Ostatnia edycja:
Tak. Osobiście polecam sterownik RTX Ranger dostępny na allegro od sprzedającego ze Szczecina (nie pamiętam nazwy). W pełni kompatybilny oraz sprzedający godny polecenia.

Ok dzięki za pomoc! Pewnie zakupię na dniach i spróbuję coś podziałać.

Ja miałem wczoraj identyczny problem. Wieczorem gdy przyjechałem pod dom, przy próbie zamknięcia z pilota zamki odbijały a zamykanie kluczykiem czy od strony pasażera czy od kierowcy było ok. Dzisiaj rano wyjąłem z pilota baterie, przetarłem miejsca styków palcem, to samo zrobiłem na płytce w pilocie, złożyłem do kupy i..... wszystko działa. Spróbować nie zaszkodzi. Powodzenia.

Hmm już próbowałem. A zapalała Ci się czerwona dioda na pilocie w momencie kiedy próbowałeś zamknąć, a nie działało?

A jeśli kluczyk byłby rozprogramowany to dało by się otworzyć centralny zamek z kluczyka i uruchomić auto?

Ostatnia edycja:
Cały dowcip polega na tym, że dioda zapalała się ale zamek zamykał i odbijał. Nie wiem czy to wyczyszczenie styków miało jakieś znaczenie czy to tylko zbieg okoliczności. Co do uruchomienia auta rozprogramowanym kluczykiem to nie mam wiedzy w tym temacie. Ale domniemam, że mógłby być problem z uwagi na immobilajzer ale nie jestem pewien. Natomiast otworzenie auta takim kluczykiem z zamka nie powinno być problemem.

Panowie sprawa załatwiona. Według sugestii kupiłem uniwersalny sterownik z kluczykami scyzoryk, podpiąłem z pomocą brata w miejscu fabrycznej centralki pod 3cim światłem stopu, trochę nam zajęło wszystko, bo pierwszy raz robiliśmy, ale daliśmy radę. Centralny z pilota działa, bagażnik otwiera (długo trzeba trzymać przycisk otwarcia bagażnika, ale tak ma być wg instrukcji), nie działają tylko kierunki po zamknięciu/otwarciu. Coś wyczytaliśmy, że trzeba prawdopodobnie odseparować je czy coś takiego, ale daliśmy sobie już spokój z tym. Jak ktoś wie o co chodzi z tymi kierunkami to proszę o info. Pozostaje tylko przełożenie grotu oraz immo i będzie wszystko.

Z tym alarmem to chyba ciężko będzie. Możesz poszukać takiego sterownika z dodatkową syreną i wtedy będziesz miał wszystko. U mnie nawet nie wiem czy był fabryczny alarm, więc kupiłem sam sterownik bez syreny alarmowej.

ALfa 166 problem z centralny???

Witam wszystkich ,mam pytanie bo mam problem z cent.zamkiem mianowicie nie działa pilot ,nie zamyka się z kluczyka odbija zamek.Jest ktoś z Poznania co to ogarnia oczywiscie zapłacę za naprawę ???pozdrawiam Dawid

Jeżeli sam tematu nie ogarniasz albo nawet nie chcesz (bo np nie umiesz majsterkować) to ogłoś się na lokalnym. Wtedy łatwiej znajdziesz.
A jeżeli jednak chcesz się tego podjąć to czeka Cię rozkręcanie boczków i sprawdzanie siłowników. Skoro pilot działa bo zamek zamyka i zaraz odbija to oznacza że szwankuje któryś siłownik.

Amortyzatory
Powrót