Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Temat: Wahacze górne Vema, Fast, czy może TRW??

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD

Domyślnie Wahacze górne Vema, Fast, czy może TRW??

Mam takie pytanko jakie wahacze górne polecacie bo ja już z 2 razy wymieniałem próbowałem Fasty i Vemy u mnie wytrzymują max 1 rok zazwyczaj pękają gumowe osłony na sworzniu a później to już kwestia czasu. Czy warto inwestować w TRW? Wytrzymują znacznie dłużej. Bo różnica w cenie jest spora.
    A tak przy okazji to szukam 3.0 V6 najlepiej LPG uszkodzonej w dobrej cenie

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał lukash0 Zobacz post
    Mam takie pytanko jakie wahacze górne polecacie bo ja już z 2 razy wymieniałem próbowałem Fasty i Vemy u mnie wytrzymują max 1 rok zazwyczaj pękają gumowe osłony na sworzniu a później to już kwestia czasu. Czy warto inwestować w TRW? Wytrzymują znacznie dłużej. Bo różnica w cenie jest spora.
    Poszukaj na forum. Opisywane to było już wiele razy. Używaj szukajki. Oczywiście TRW jest dużo lepsze niż inne ale czy Ci się zwróci? Nie wiem i nikt Ci nie powie. Ile Ty przez ten rok zrobiłeś km??? Ja miałem FASTa na dole i zrobiłem jakieś 40tys km. Przy czym pękły tylko gumy na jednej tulei którą wymieniasz za 60zł.... To zależy kto jak jeździ. Jedni uważają że zawieszenie auta jest po to żeby pracowało a ja uważam że należy je oszczędzać. Dlatego ja doszedłem do wniosku że przy mojej rozsądnej eksploatacji TRW to zbyteczny luksus.

Cytat Napisał lukash0 Zobacz post
    A tak przy okazji to szukam 3.0 V6 najlepiej LPG uszkodzonej w dobrej cenie
    Na pewno nikt tu w tajemnicy w garażu takiej nie trzyma. Nie ma w giełdzie to pozostaje Ci allegro. Tam masz wybór duży takich egzemplarzy.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

ja mam twr od 1.5 roku i jestem zadowolony, ale bardzo dużo zależy od montażysty, jakiś czas temu w poznańskim Polcar stwierdzono, że maszyna od zbieżności miała fabryczny błąd i tak ustawiane zawieszenie się psuły ( za duże naprężenia).
    Ja mam pół roku jazdy w ciężkich warunkach w górach po nie zawsze odśnieżonych i mocno dziurawych drogach i szlag trafił mi drążek z końcówką która dotąd nie była wymieniana(ori) a do tego dość dużo kilometrów z 1.5 t przyczepą .Myślę, że duże znaczenie ma też specyfika jazdy, czy wpadasz pełnym gwizdkiem w dziury itd. z drugiej strony wymiany też kosztują i to czasami więcej niż koszt samego wahacza.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mikell0 Zobacz post
    duże znaczenie ma też specyfika jazdy, czy wpadasz pełnym gwizdkiem w dziury itd
    Dokładnie.
    Tylko zasadnicza sprawa. Czemu piszecie o latach? Jeden zrobi 5000km drugi 50 000km. Ile zrobiłeś km na tych wahaczach?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    MMz
    Auto
    159 1.9 JTDm | EX 166 2.4 JTD

Domyślnie

W dobrych cenach dużo jest 166, tylko czy są warte zachodu i nerwów. Ja mam górę FASTa, zobaczę ile wytrzymają jak zadowalającą ilość czasu i km to nie widzę sensu przepłacać w cenie jednego TRW masz 2 FASTy.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD

Domyślnie

wiec u mnie rok wychodzi ok 20k km auta staram sie oszczędzać ile mogę ale wiadomo jakie są polskie drogi a kilometry trzaskam głównie na zwykłych wiejskich drogach bardzo rzadko autostrady

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To moje dolne zrobiły dwa razy więcej i jeszcze po inwestycji 60zł zrobią dużo więcej (ale już nie u mnie). Wiesz, ja tak jeżdżę że jak miałem zmieniarkę to nigdy płyta nie zacinała Ale przecież to nie mowa o stylu jazdy. Kupisz TRW to pewnie dłużej wytrzymają ale ja bym się kłócił czy aż tyle żeby Ci się to zwróciło.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    MMz
    Auto
    159 1.9 JTDm | EX 166 2.4 JTD

Domyślnie

lukash0, ja na Twoim miejscu kupiłbym FASTa i wymienił ew. cały komplet. Zobaczysz ile na tym pojeździsz i ocenisz czy warto było czy nie. Ja za górę zapłaciłem 230 zł FAST, gość z alledrogo, zamówiłem telefonicznie to udzielił mi niewielkiego rabatu, na drugi dzień miałem wahacze, domówiłem jeszcze wieszaki stabilizatora (łączniki).

Mata
    Gość

Domyślnie

Tak w skrócie to mi górny sworzeń w wahaczu VEMY wytrzymał 12tys/km a jeżdżę "slalomem" po całej drodze, żeby jak najmniej wpadać w dziury albo zwalniam do minimum jak jest jakaś wyrwa w jezdni. Także według mnie nie warto inwestować w VEME...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Dlatego ja doszedłem do wniosku że przy mojej rozsądnej eksploatacji TRW to zbyteczny luksus.
    Dziwne podejscie. Vemy już miałem i dziekuje... jak wypadl sworzeń to zrobiło sie nieciekawie. Nie zobłiy nawet 20 tkm w jednym roku i omijaniu dziur... Pablo może coś o tym powiedziec. Także teraz tylko orginał. Miałem kilka lat TRW (ja zrobiłem ok 40tkm) góre w 156 i nowy własciciel z tego co wiem równiez nic nie wymieniał bo wszystko jest ok.