• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Centralny świruje

• Autor wątku Autor wątku jarek grabowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek grabowski

Guest
Zamykając centralny pilotem -zamknie,mrugną kierunki i z powrotem sie otwiera. Zamykając kluczykiem zamknie i jest ok,ale nie uzbraja alarmu,dioda nie świeci sie. Gdzie szukać przyczyny

W siłowniku od strony kierowcy, bo rozumiem, że to w tych drzwiach przekręcasz kluczyk. Dla testu przekręć w drzwiach pasażera i zobacz co się stanie.

od pasażera jak jest zamkniety to po przekręceniu kluczykiem otwiera sie i znowu zamyka, lecz jak jest otwarty to znów na odwrót zamknie sie i po chili otworzy, jak chwile kombinuje to na moment nawet kluczem nie moge zamknac ani otwozryć

Tak jak danus pisze. silownik IS DEAD. Ostatnio byl temat o wsadzeniu uniwersalnego silownika za 10 pln...

Po pierwsze przeedytuj link, bo Ci się dokleiło na końcu "kiego" i nie bangla, a po drugie to kup najprostszy siłownik centralnego zamka, tylko musi być MASTER. Na Allegroszu jest tego od zatrzęsienia.

miało być cóś takiego w linku ale ciut ucieło, wiem chociaż na czym stoje,teraz zakupić siłownik z 5 czy z 2 przewodami do drzwi kierowcy rzacz jasna

Kolego słowo klucz: "MASTER". Nie ma ich w wersji 2-przewodowej.

A jaki to problem połączyć 5 przewodów. Jak będziesz potrzebował to Ci się wstawi schematy lub całą rozpiskę jak podasz model siłownika.

jutro bedzie siłownik,prosiłbym Cię Danus77 o pomoc,jak już bede miał go na msc-u podam model i schemat układu

Siłownik dostarczony,ale żadnej konkretnej nazwy co to za model jedyne to: 5P Master Carprotect,wg kolorów:
-czarny, biały, brązowy, niebieski, zielony,
teraz co gdzie podłączyc,do zamka kierowcy ida dwie wiązki grubsza 4przewody:
-czarny
-zaslepiony
-biały z zielonym paskiem
-szary z dwoma zielonymi paskami
-zółty z dwoma czarnymi paskami
cieńsza 2 przewody:
-biało żółty
-niebiesko zielony
prosibłym o manuala ew.schemacik elektryczny na podłączenie siłownika

Ostatnia edycja:
Zasilanie siłownika:
Siłownik Instalacja
niebieski szaro-zielony
zielony żółto-czarny

Sterowanie:
Siłownik Instalacja
czarny czarny
biały biało-żółty
brązowy niebiesko-żółty

Za każdym razem musisz ustalić prawidłową logikę, tzn. połączyć przewody i zobaczyć
czy zamek nie działa odwrotnie.

centralny.JPG

Edit:
Jest jeszcze przewód biało-zielony dla oświetlenia wewnętrznego. Ma podać masę po otwarciu zamka,czyli musisz go połączyć z białym.

Ostatnia edycja:
właśnie tak jak mówiłeś zamiast zamykać otwiera sie,tylko że to pierwsze połączenie jest git,bo poza nim wszystko jest tak jak powinno być,gdy zaczne zmieniac przewody zaczyna świrowac

Ostatnia edycja:
jarek ale po twojej wypowiedzi nie wiem czy jest dobrze, czy jest jakiś problem ?

problem polegał na tym że po podłączeniu wszystkiego tak jak mnie pokierowałeś,siłownik zamiast sie zamykac otwierał sie,gdzie centralny,bagażnik ogólnie zadziałał jak powinien,poprostu pokombinowałem z umiejscowieniem tego ustrojstwa,i gra i buczy,wielkie dzięki Danus,stawiam 0.5L Wyborowej

Danus help,małe komplikacje. Z centaralnym wszystko gra- jak otwieram oświetlenie wew sie zapala,jak zamykam gaśnie, ale po wejściu do auta i zamknieciu drzwi na desce wyświetla sie że drzwi sa nie zamkniete,i pali sie to non stop jak jade,pewno cos żle podłączyłem

Ten czujnik otwartych drzwi to jest chyba zintegrowany z zamkiem, takie kabelki co bezpośrednio do zamka dochodzą. Jeśli dobrze kojarzę.

Są tam jakieś dwa przewody,ale jak i gdzie je teraz podłaczyc ,centralny mi śmiga aż milo,wiec nie chciał bym zbytnio grzebać.

Jarek chyba popełniliśmy błąd z mojej winy (niedopatrzenie). Podepnij ten przewód biało-zielony z powrotem do starego zamka i będzie dobrze.

Amortyzatory
Powrót