Problem z radiem, a mianowicie z wtyczkami z tyłu ICS-a

Auto
Służbowe wozidło pasek b7
Witam,

Mam mały problem po zakupie Alfy radio mi nie działało, więc wyciągnąłem ICS-a, Podpiąłem kabel anteny do ICS-a bo był odpięty, bezpiecznik wymieniłem na nowy. Z tyłu ICS-a nie jest podpięta jedna kostka chyba od radia, problem dotyczy tego że nie wiem jakie kolory muszą być do niej podpięte i na jakich miejescach. To jest wtyczka druga taka biała, któa idzie do ICSA...

z tego co pamiętam to była prosta sprawa, wtyczki się łączyło w jedną i wkładało w dedykowane miejsce, wtyczkę wkładasz tam gdzie wejdzie nie ma innej możliwości

wtyczka tak, ale kable od wtyczki są poodcinane i nie widac kolorów jakie powinny być w odpowiednich miejscach...

Kolego określ na poniższym zdjęciu której wtyczki Ci brakuje.

Załączniki

• ics.JPG
    ics.JPG
    33.9 KB · Wyświetleń: 2,346
to są wtyczki E i D, ale teraz juz nie pamiętam dokładnie która to, bo trochę dawno wyciągałem ICk-a z Belli... Będe musiał wyciągnąć jutro i zobaczyć dokładnie.

- - - Updated - - -

Bo luźne kable co wiszą są koloru: czerwony, czarny, szary

Jeśli się wogóle nie uruchamia to brakuje Ci na pewno tego:

EXTERNAL AUDIO CONNECTOR "A"

D1, Vehicle speed signal, kolor H - szary

D2, Spare
D3, Telephone mute for external devices, kolor BV - biało-zielony

D4, Terminal 30 for audio module, kolor MB - brązowo-biały

D5, Active aerial supply, kolor RV - czerwono-zielony

D6, Spare
D7, Spare
D8, Terminal 31 for audio module, kolor N - czarny

opis kolorów:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/24218-opis_kolorow_na_schemacie_elektrycznym.html

jak nacisne przycisk audio wyświetla mi tylko wyszukiwanie stacji i opcje ustawienia audio

- - - Updated - - -

bo mi sie wydaje że ktoś przerabiał kostki, żeby podłączyć zwykłe radio, bo znalazłem pod siedzeniem ramkę na radio...

- - - Updated - - -

a kostka jest opisana, bo nie wiem jak mam liczyć podpięcia kabli czyli od D1-D8

czyli ICS uruchamia się, tylko cisza w głośnikach ?
to będzie wtedy tak:

EXTERNAL AUDIO CONNECTOR "B"
E1, Right rear speaker positive, kolor V - zielony

E2, Right rear speaker negative, kolor VN - zielono-czarny

E3, Right front speaker positive, kolor SN - różowo-czarny

E4, Right front speaker negative, kolor NZ - czrno-fioletowy

E5, Left front speaker positive, kolor RN - czerwono-czarny

E6, Left front speaker negative, kolor BN - biało-czarny

E7, Left rear speaker positive, kolor H - szary

E8, Left rear speaker negative, kolor HN - szaro-czarny

A stacje wogóle jakieś łapie ?

Edit:
To są złacza standardowe ISO. Rozpiskę z numerami pinów masz na poniższej stronie po wybraniu z lewej strony ISO:
http://djlj24.fm.interia.pl/kable/dolkab.htm

Ostatnia edycja:
W tym problem że nie łapie żadnej stacji, u góry pisze że szuka przez chwilę i gaśnie.

- - - Updated - - -

Ale ICE-k działa normalnie tzn klima, nawiewy, dystanse i ogólny wyświetlacz.

- - - Updated - - -

jak to są standardowe to kupie kostę i nie bede musiał cudować tylko połacze kable i bedzie gicio?

Jeśli nie masz tej kostki to kup zwykłe ISO i podłącz według rozpiski podanej wcześniej. Natomiast jeśli nie łapie żadnej stacji to sprawdź:
- czy masz wpięty kabel D5 w kostce D
- czy masz wzmacniacz antenowy na prawym tylnym słupku
- czy dochodzi zasilanie do wzmacniacza

to zobaczę jutro jak wróce z yoba o co kaman, tak jak kojarzę to nie mam podpiętej kostki ISO z obrazka w/w D. Bo w niej nie ma wszystkich kabli, ale teraz już wiem jak powinny iść, to myślę że dam radę sobie jutro z tym bądź w sobotę. Dziękuje za pomoc konkretną.

- - - Updated - - -

Kto i po co poobcinał te kable:o Zalatuje to szrotem albo skubaniem auta przed handlem i wywozem do Polski:(

Myślę że wcześniejszy włąściciel chciał radio mieć zwykłe na płytki bez kupowania zmieniarki bądź laudka bądź zmieniearki mp3.

- - - Updated - - -

Szrot to nie jest bo sprawdzona w serwisie alfy w opolu i przebieg orginalny i zadbana

Problem dalej występuje.... Zakupiłem kostki ISO, brakowało mi kostki "A" ze schematu radia. podłączyłem według rozpiski i nic, cisza dalej na radiu, bezpiecznik cały 10. A gdzie znajkduje się antena może ona jest odłączona gdzieś...

- - - Updated - - -

Znalazłem antenę i wygląda że wszystko jest cacy, a radio nie działa dalej, na dodatek ktoś spiepszył wejscie na kasety bo nie chce wejść kaseta... Mam pytanie jak wlutuje się żeby zrobić sobie wejście liniowe ja mini jacka to bede miał dźwiek?

Sprawdziłeś czy do wzmacniacza dochodzi napięcie oraz czy dobry masz bezpiecznik F4 15A pod kierownicą.
Rozumiem, że pisząc kostka A, masz na myśli kostkę D z podanego wyżej rysunku.

Sprawdziłeś czy do wzmacniacza dochodzi napięcie oraz czy dobry masz bezpiecznik F4 15A pod kierownicą.
Rozumiem, że pisząc kostka A, masz na myśli kostkę D z podanego wyżej rysunku.

Dzięki serdeczne danus77 za pomoc, dzięki Tobie teraz bede wiedział co się dzieje na świecie podczas jazdy Bella :D

Mam rozumieć, że spalony był wspomniany bezpiecznik.

Kabel od wzmacniacza tego na prawym boku był uszkodzony, wymieniłem i wszystko zaczęło grać:D

Problem po zamianie ICS

Witam. Czy dysponuje ktoś schematami podłączenia ICS 2002r(z navi i tel) i 2000r(goły)?? Wymieniłem ICS z 2002r na 2000r golasa i nie chce wogóle wystartować. Możliwe, że są różnice w podłączeniu. Zasilanie stałe jest ok.

Amortyzatory
Powrót