• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Piszczące zawieszenie tylne !!

Kuki_24

Nowy
Auto
Była AR 147 JTD jest 166 2.0 ts
Witam wszystkich mam mały problem z moją 166,a mianowicie od pewnego czasu nie mogę się pozbyć piszczenia w tylnym zawieszeniu.
próbowałem już wszystkiego, smary,spreje,płyny rozmiękczające gumę i dalej nic!Dodam ,że byłem na stacji diagnostycznej i nic nie wykazało wszystko w porządku.Żadnych luzów mechanik też rozkłada ręce mówi,że wszystko oki a dalej piszczy jak stara wersalka.POMOCY poradźcie coś!

Kolego podstawa to zlokalizować miejsce piszczenia/skrzypienia. U mnie to była tulejka na krótszym ramieniu wahacza. Z zewnątrz wyglądała jak nówka, niestety w środku się rozwulkanizowała. Pomogło wstrzyknięcie pod osłony gumowe smaru wymieszanego z olejem. Sprawdź od razu czy koła stoją prosto, bo najprawdopodobniej czeka Cie remont zawiasu z tyłu. Równie dobrze może takie efekty robić guma na stabilizatorze.
Ale podstawa to zlokalizować miejsce hałasu. Możesz to sprawdzić przy pomocy podnośnika hydraulicznego podnosząc i szybko opuszczając koło (podnośnik podstawiasz pod zwrotnicę).

U mnie piszczała na tulei tej nalbliżej przodu auta patrząc od tułu, użyłem oliwy do maszyn szwalniczych i cisza już dobre pół roku.

Amortyzatory
Powrót