Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Temat: Problem z wtryskami JTD dziura powyżej 3tys obr/min

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Gdzie jest ten overbost. Pojawia się on w kilku postach, ale nadal nie wiem gdzie on się znajduje.

Lukas166
    Gość

Domyślnie

Byłem u mechanizatora przelewy porobiłem i są wszystkie w miare równe (odchyły w granicach 15%) ale polecił mi żebym zawiózł wtryski do sprawdzenia bo mogą być zapieczonę i dlatego też trochę nierówno chodzi. Natomiast błąd P0235 Który cały czas się pojawia może być spowodowany przycinającą się geometrią turbo i moje pytanie czy da radę samemu wyczyścić (to co reguluje) bez ingerencji w samo turbo? I jak się do tego zabrać?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Lukas166 Zobacz post
    Jest to wersja 100 kw a rocznik w papierach '99 ale na kompie październik '98. Jutro jadę do magika od włochów zobaczymy co podpowie.
    Czyli 136 KM (140CV CF2)

Mianowicie na 3 i wzwyż biegach jak mocno depnę gaz to powyżej 3 tys obrotów mocno zamuli i zwolni po czym moc wraca i dalej już na obrotach jest ok. Dodam ,że jak to sie dzieje zapala się kontrolka świec
    Ehh.. dopiero co doczytałem z tą "kontrolką świec" powyżej 3 000 obrotów - gruszka od turbo może być tylko do wymiany, ponieważ następuje przeładowanie...

moje pytanie czy da radę samemu wyczyścić (to co reguluje) bez ingerencji w samo turbo? I jak się do tego zabrać?
    .. albo turbo do czyszczenia (zapieczone sterowanie łopatkami geometrii) / lub regeneracji.

Z doświadczenia (niestety przykrego) wiem, że czyszczenie samemu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jak to ktoś napisał na forum: "można samemu poprawnie rozebrać i złożyć turbo, ale czyszczenie może sprawić <<bicie>> na ośce wirnika ze względu na brak poprawnego jego wyważenia", przez co wirnik będzie ocierał o obudowę, a w konsekwencji doprowadzi to i tak do regeneracji turbo.
    Patrząc z perspektywy czasu, teraz bym się nie bawił w zabawę samemu, tylko od razu oddał do dobrego zakładu regenerującego turbiny - tę opcję Ci polecam.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Lukas166
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał grzgar Zobacz post
    Z doświadczenia (niestety przykrego) wiem, że czyszczenie samemu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jak to ktoś napisał na forum: "można samemu poprawnie rozebrać i złożyć turbo, ale czyszczenie może sprawić <<bicie>> na ośce wirnika ze względu na brak poprawnego jego wyważenia", przez co wirnik będzie ocierał o obudowę, a w konsekwencji doprowadzi to i tak do regeneracji turbo.
    Patrząc z perspektywy czasu, teraz bym się nie bawił w zabawę samemu, tylko od razu oddał do dobrego zakładu regenerującego turbiny - tę opcję Ci polecam.

Chodziło mi o wyczyszenie samego sterowania ponieważ jak podmuchałem powietrzem w wężyk od gruchy to się przycinało.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Chodziło mi o wyczyszenie samego sterowania ponieważ jak podmuchałem powietrzem w wężyk od gruchy to się przycinało.
    Gruszkę możesz spróbować z rdzy oczyścić, ale i tak musisz całe turbo wyjąć, żeby ją odkręcić. Sama gruszka jest słabo rozbieralna, ale oczywiście da radę. Najwyżej podkupisz nową, z której dostępem jest ciężko, ale jak poszukasz, to na pewno znajdziesz.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Lukas166
    Gość

Domyślnie

Jutro zabieram się za wyjęcie turbo i wyczyszczeniem łopatek a przy okazji chciałem zaślepić egr żeby oszczędzić turbo po czyszczeniu i pytanie brzmi czy w mojej wersji silnikowej mogę i w którym mijscu najlepiej dać zaślepkę?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Czyli jednak zabierasz się za czyszczenie łopatek (rozebranie muszli turbiny) ?! Na dodatek sam?! Myślałem, że chcesz tylko wyczyścić gruszke ?! Turbo wyciągnąć i z powrotem zamontować to 3 godziny roboty. Ja bym na początek spróbował na Twoim miejscu czyszczenie/wymianę gruszki.

Co do EGR, to proponuję zaślepienie tuż na kolektorze wydechowym, gdzie łączy się z egrem.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Lukas166
    Gość

Domyślnie

Turbo wyczyściłem , było zapieczone tak jak myślałem ,łopatki nie ruszały sie a teraz chodzi leciutko tylko pytanie czy sprężyna w gruszcze powinna tak mocno dociskać ten siłownik co chodzi? Jakie ciśnienie idzie na gruszkę żeby ruszyć łopatkami? (Bo kompresora nie mam a dmuchając w wężyk nie ruszało się). po wyczyszczeniu nic się nie zmieniło ale powodem może być uszkodzona gumowa rura wychodząca z turbo bo sparciała :-/ Jutro będzie nowa ,założę i zobaczymy, bo jeśli nie to to tylko overbost zostaje.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Tak, sprężyna (cięgno) w gruszce jest tak mocno naciągnięta. Przy już ok. 0,5 - 0,7 bara (nie licząc atmosferycznego, inaczej to 1,5 - 1,7) - niestety nie pamiętam dokładnie jak to wygląda - cięgno gruszki powinno już z niej wychodzić. Maksymalne wychylenie cięgna następuje przy 1 - 1,1 bara. Pozwala to na bezpieczne dostarczanie ciśnienia powietrza do silnika. Dopiero aż przy 1,5 bara następuje przeładowanie. Oczywiście, jeżeli było coś majstrowane przy cięgnie (wkręcane / wykręcane) to maksymalne wychylenie cięgna może odbywać się przy mniejszym / większym ciśnieniu.

Overboostu w Twoim silniku nie ma (miałem ten sam silnik co Ty). W tym jest właśnie problem - przy overbooście sterowanie następuje na podstawie odczytu przez komputer ciśnienia doładowania, a nie tak jak w wersji 136 KM za pomocą podciśnienia wytworzonego przez zimną stronę turbiny (sterowanie mechaniczne).

Jak już wspominałem wcześniej, zrób koniecznie logi na 3cim biegu, to podpowiemy jak się zachowuje ciśnienie w Twoim dolocie, wytworzone przez turbinę.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Turbo wyczyściłem , było zapieczone tak jak myślałem ,łopatki nie ruszały sie a teraz chodzi leciutko tylko pytanie czy sprężyna w gruszcze powinna tak mocno dociskać ten siłownik co chodzi? Jakie ciśnienie idzie na gruszkę żeby ruszyć łopatkami? (Bo kompresora nie mam a dmuchając w wężyk nie ruszało się). po wyczyszczeniu nic się nie zmieniło ale powodem może być uszkodzona gumowa rura wychodząca z turbo bo sparciała :-/ Jutro będzie nowa ,założę i zobaczymy, bo jeśli nie to to tylko overbost zostaje.
    Lukas166 gdy rozbierałeś turbinę rozdzielałeś stroną gorącą od zimnej, jeżeli tak w w jaki sposób, bo nie chcę nic uszkodzić u siebie.