Pasek wielorowkowy od alternatora JTD

123ravo123

Nowy
Auto
BYŁA: Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2000r 136km JEST: Alfa Romeo 156 2.5v6 98r
Witam. Musze wymienic pasek od alternatora , bo stuka i piszczy niemilosiernie ;D Jaki tam jest rozmiar? (2.4jtd 136km 2000r). Wyjmowalem go przed chwilą i ma cos okolo 1740, tylko ze jest rozciagniety z deka, a mi trzeba rozmiar nowego paska ;]

I jeszcze cos.
Jak rozwiazaliscie problem z syfem lecacym z koła w kółka od paska?

I lekko mi zlizuje pasek z góry, musze cos wymienic?

Rozmiar to chyba 1740 właśnie- możesz to łatwo sprawdzic w EPER. Co do brudu w rolkach to cóż. JA mam nadkole założone i w rolki nic nie leci. Oczywiście osłona pod silnik ma być" sprawna". Co to znaczy ,że Ci pasek zlizuje?

Witam. Musze wymienic pasek od alternatora , bo stuka i piszczy niemilosiernie ;D Jaki tam jest rozmiar? (2.4jtd 136km 2000r). Wyjmowalem go przed chwilą i ma cos okolo 1740, tylko ze jest rozciagniety z deka, a mi trzeba rozmiar nowego paska ;]

I jeszcze cos.
Jak rozwiazaliscie problem z syfem lecacym z koła w kółka od paska?

I lekko mi zlizuje pasek z góry, musze cos wymienic?

kolego sprawdź wszystkie kółka i napinacze, ponieważ to niesprawne kółka+ napinacz są powodem nadmiernego zużycia-pisków paska, ewentualne wycieki oleju

kolego sprawdź wszystkie kółka i napinacze, ponieważ to niesprawne kółka+ napinacz są powodem nadmiernego zużycia-pisków paska, ewentualne wycieki oleju

A jak sprawdzic ktore kolka są niesprawne? ;D

Dokładnie jak pisze kolega Dareme89, najczęściej pisk jest oznaką zużycia. Przyjrzyj się jeszcze jak pasek pracuje na odpalonym silniku, jak pracują rolki, czy nie mają delikatnego bicia na boki, czy pasek nie chodzi na boki.
Wg katalogu Contitecha potrzebujesz pasek 6PK 1743mm

http://www.contitech.pl/docs/liste_pkw.pdf
strona 56

Tylko obracając rolkami możesz sprawdzić czy nie wydają szumów i obracają się swobodnie,jeśli nie spełniają ww. warunków powinieneś je wymienić.

Skoro się ześlizguje to znaczy, iz któraś z rolek nie jest w jednej osi niz cała reszta. U mnie o 2 mm poza osią była rolka na alternatorze. Podkładka dystansowa i jest gitara. Może też na pompie wspomagania byc taka historia i kosi pasek. natomiast 1740 to jest długość paska w mm i taki właśnie powinieneś sobie nabyć. Ostatnio przerabiałem ten temat :) Pozdro!

u mnie bylo slychac jak nimi pokrecilem. dodam tylko ze do wersji 2.4 175km koszt rolek jest absurdalny - jedna kosztuje 150chyba a druga 240zl... rece opadaja.

55zl rolka do napinacza, 60zl rolka stała , 120zł rolka z tą regulacją.

A u mnie winny jest napinacz. przez 20km zjechał cały pasek ;] Widać ze napinacz stoi krzywo wedlug paska . także czeka mnie wymiana napinacza i przy okazji wszystkich rolek bo aż rant porobiło...

a koło pasowe 270pln z Impergum ( włoska firma ). Napinacz ok. 350pln. na dzień dobry przy robieniu rozrządu wymieniałem bo się rozleciał mechanikowi w rękach. Drogie tematy.
Ja mam koło pasowe do wymiany w przyszłości wraz z paskiem wielorowkowym stąd wiem jakie ceny bo już się orientowałem.

123ravo123 napisał:
A u mnie winny jest napinacz. przez 20km zjechał cały pasek ;] Widać ze napinacz stoi krzywo wedlug paska . także czeka mnie wymiana napinacza i przy okazji wszystkich rolek bo aż rant porobiło...

Wykręć z napinacza śrubę i sprawdź czy nie jest zgięta. U mnie tak było i w dwa dni pożegnałem się z paskiem. Nową śrubę nabyłem u TaniegoFiata i problem zniknął. Jeśli jest zgięta to się pośpiesz, bo moja raczyła się urwać przy próbie dokręcenia i była zabawa z wyciąganiem pozostałości.

jak chcesz mam używke napinacz w naprawdę idealnym stanie do sprzedania w dobrych pieniążkach w razie co 507448993

Ostatnia edycja:
Wykręć z napinacza śrubę i sprawdź czy nie jest zgięta. U mnie tak było i w dwa dni pożegnałem się z paskiem. Nową śrubę nabyłem u TaniegoFiata i problem zniknął. Jeśli jest zgięta to się pośpiesz, bo moja raczyła się urwać przy próbie dokręcenia i była zabawa z wyciąganiem pozostałości.

W sumie to nie głupie , bo raczej obudowa cała to by się nie zgięła ;] Sprawdzę zaraz ;P

U mnie jest problem ze kamienie lecą w pasek... Mogłby ktoś zrobic zdjęcie od nadkola jak u was wygląda osłona? Moze u mnie czegos brakuje..

po zdjęciu koła widac tylko kawałek altka od grodzi reszta szczelnie zakryta, ta plastikowa (przekręcana) spinka od nadkoli wychodzi zaraz przy kółku alternatora

Amortyzatory
Powrót