Wszystko o skrzyni 4HP20 (dokumentacja serwisowa)

Auto
AR 166 00r 3.0 busso / Lancia Thesis 02r 2.0tb
Zdobyłem dokumentacje serwisową do skrzyni zf4hp20. Co prawda jest to serwisówka Peugeota ale skrzynie są takie same :) różnią się przełożeniami. Postaram się zdobyć jeszcze dokładny schemat tej skrzyni.

Jest możliwosc zamówienia bagnetu do skrzyni w cenie 80zł :) Jak by ktoś chciał. Podobno pasuje w 100% i ułatwia serwis i kontrolę oleju w skrzyni.
W razie co mogę także pomóc w zdobyciu części do skrzyni.

Proponuję podwiesić temat bo często pojawiają sie tematy tej skrzyni.

Załączniki

Zacnie :D cały czas się zanoszę z zamiarem wytargania jej bo mam problemy z konwerterem.
Ja mam tą samą skrzynię w pugu i nie zauważyłem różnic w przełożeniach. Dokładnie tak samo.
A ten bagnet z puga pasuje? Bo bym sobie do sprawdzenia przekładał :P

Podobno pasuje :) W końcu to ta sama skrzynia :P I taka ciekawostka. Można podłączyć się komputerem do peugeota wybierając model 406 Coupe przed 2000 rokiem wybierając skrzynię i łączymy się ze skrzynią :):)

Najgorsze jest nie naprawienie tylko wyciągnięcie :P zwłaszcza jak się nie ma podnośnika ani kanału :P wielkie dzięki Grzesiu. Na pewno się przyda.

Marku, jeśli chciałbyś regenerować konwerter to polecam Kraków - robią to profesjonalnie i szybko (odbierają twoją, a wysyłają już zregenerowaną inną). Wszystko do załatwienia przez telefon i kurierem.
Firma nazywa się Automat Sentyrz.

Panowie a nie znacie kogoś kto miałby na sprzedaż 4HP20 ? używkę może być bez konwertera bo mam po regeneracji. Ja już mam dość walki ze swoją. Ciągle wyje setki razy rozkładana i wymieniane całe wnętrzności.

QBA ma bo nawet o tym gadaliśmy tydzień temu na zlocie.

Blackalfa166 napisałem na priv numer telefonu.
Dzwoń śmiało, nawet do północy :) chętnie pozbęde się tego z warsztatu bo następna 166 do rozebrania, a klamotów nie ma gdzie upychać.

Siemanko. Szukam sterownika do tego ustrojstwa, tego elektrycznego bo hydrauliczny chyba ok. AR 166 3.0 V6 Sportronic '99 Pozdrawiam.

- - - Updated - - -

Panowie a nie znacie kogoś kto miałby na sprzedaż 4HP20 ? używkę może być bez konwertera bo mam po regeneracji. Ja już mam dość walki ze swoją. Ciągle wyje setki razy rozkładana i wymieniane całe wnętrzności.

Jak chcesz to sprzedam Ci całą skrzynię kompletną.

Czy ktoś się orientuje gdzie można zakupić bagnet do tej skrzyni? Ewentualnie jakie ma numery?

A jesteś pewny że Ci się przyda? Bo moja skrzynia ma otwór fabrycznie zaślepiony (ślepak). Żeby zamontować bagnet to musiałbym wierci w skrzyni otwór.

U mnie jest śruba, więc jest możliwość. Ale nie mogę nigdzie znaleźć.

[MENTION=88039]saqul[/MENTION]

Może spróbuj od Peugeota? Tam na pewno był bagnet w 4HP20.

W Citroenach i Peugeotach nie było bagnetu.... więc pudło

A ile ich miałeś że tak stwierdzasz? Bo mój peugeot miał :lol:

Czy w naszych 166 otwór przelewowy do poziomu którego mamy uzupełniać olej (przelew) to ta z kluczem na zdjęciu?
IMG_20220511_204227562.jpgIMG_20220511_204256955.jpg
Dopytuję bo ten otwór jest bardzo nisko. Poniżej poziomu półosi. A jak demontowałem pół oś to mi wypłynęło z dwa litry oleju. Wniosek z tego taki, że albo miałem kilka litrów oleju za dużo w skrzyni albo to nie ten korek.

Jestem po wymianie i sam sobie odpowiem. To ta śruba a może byc tak nisko bo skrzynia podczas pracy większość oleju ma w obiegu. Dlatego dolewki robi się na pracującej skrzyni. Jak silnik się zgasi to poziom się podnosi (olej spływa z obiegu). A jeżeli chodzi o ilość to ja spuściłem i zalałem ciut powyżej 7l. Nie wiem jak się to stało ale tak u mnie było. Kupiłem oleju na dwie wymiany a okazało się, że z ośmiu litrów w całej skrzyni wymieniłem siedem za pierwszym razem.

Amortyzatory
Powrót