• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tempomat nie działa na szóstym biegu

• Autor wątku Autor wątku TomekFr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomekFr

Guest
Witam wszystkich.
Od miesiąca stałem się szczęśliwym posiadaczem AR 166 3.0 manual, zakupionej od forumowicza. Jestem z niej bardzo zadowolony :). Na razie irytuje mnie tylko jedna rzecz: auto posiada tempomat, niestety nie można go uruchomić na szóstym biegu i to bez względu na prędkość (próbowałem w zakresie od 80km/godz do 150km/godz). Tempomat funkcjonuje na 3,4 oraz 5 biegu. W instrukcji natomiast znalazłem informację, że powinien działać na 4,5 i 6 biegu. Dzwoniłem do serwisu AR, aby popytać. Jedyną odpowiedzią była diagnoza która kosztuje od 150 zł wzwyż. Nie wiem czy to normalne. Bardzo proszę o odpowiedzi osób które może coś wiedzą na ten temat.

Pozdrawiam.

Witam.

Trochę czasu minęło od mojego postu. Tempomat zaczął działać na 6 tym biegu. Wystarczyły dwie zmiany skrzyni biegów:
Za pierwszym razem mechanizm różnicowy rozsypał się, i przebił obudowę skrzyni, co uniemożliwiało jej regenerację. Kupiłem używaną skrzynię i szperę Q2. Wtedy też nie działał tempomat na szóstym biegu.
Po 9 miesiącach skrzynia się rozsypała: jak się okazało, była to skrzynia od AR156, warsztat który ją naprawiał przyspawał łożysko do sworznia, bo widocznie miało za dużo luzu, co skutkowało pęknięciem całej obudowy skrzyni.
Za drugim razem udało mi się znaleźć używaną skrzynię od AR166, została zamontowana. Po 2 miesiącach szpera została włożona. Jedyna miła niespodzianka to to że tempomat teraz działa na wszystkich biegach. :D

Także temat zamknięty. Nadal nie wiem co było przyczyną nie działania tempomatu na 6 tym biegu. Pozdrawiam.

Ecu rozpoznaje bieg na którym jedziesz ze stosunku prędkość pojazdu/RPM silnika, na skrzyni od 156 musiał widzieć anomalie i dlatego zapewne fixował i nie działał tempomat.

Mam podobny problem. Tempomat nie chce mi się załączyć ale tylko na 6-biegu. Stało się to bezpośrednio po remoncie skrzyni, wymienili mi łozyska w skrzyni, wszystkie synchronizatory oraz biegi 2,4,6. Czy wszystko wskazuje na to, że włożyli mi trochę inne przełożenie na 6 bieg i komp teraz głupieje? Jeśli tak to czy można tą usterkę usunąć elektronicznie np modyfikując jakiś wpis w FiatEcuScan?

Mi bardziej by wyglądało na... poprostu niepodłączony przewód ;)

wydaje mi się, że jeśli nie podłączony byłby przewód to tempomat nie działałby w ogóle, a problem jest tylko na szóstym biegu. Masz podejrzenia co do jakiegoś konkretnego przewodu, czy to taki strzał był z Twojej strony :confused:

Hej, mam podobny problem z tempomatem, zmieniłem u siebie koła zębate 5tego biegu, na takie z większym przełożeniem, dzięki czemu trochę obniżyły się obroty o 10% , ale przestał działać tempomat na 5tym biegu, na 4tym i nawet na 3cim działa, ale na nic to bo używałem go właśnie w trasie na 5tce .
Czy wiecie jak skorygować to mozę przez ustawienia w ABSie - jakaś korekcja odczytu prędkości ?:(

Niestety bez grzebania w mapie silnika się nie obędzie. Inaczej nie da się tego zrobić. Bloki mapy odpowiadające za tempomat nie będą oznaczone w typowych programach i szczerze to wątpię że uda się je znaleźć.

Witam, mam dokładnie taki sam problem. 3 miesiące temu kupiony samochód z vk'ą w manualu. Po próbie włączenia tempomatu na 6 biegu napis ,,Cruise'' pojawia się na chwile i znika. Tempomat działa na 3,4 i 5. Jakieś pomysły gdzie szukać problemu? Jeśli chodzi o samą skrzynie to była wymieniana przez poprzedniego właściciela i była ,,wzmacniana'' po tym jak dwie skrzynie mu się rozsypały. Po kupnie odrazu była podłączona pod komputer, zero błędów.

Istota problemu została podana w poście #3
Rozwiązaniem jest tylko zmiana skrzyni na właściwą (lub samych przełożeń).

No i jak szukać skrzyni to tylko z 3.0/ 3.2. Obiło mi się o uszy, że 2.5 V6 różni się trochę przełożeniami i tempomat w 3.0/ 3.2 może nie działać na 6. Widziałem skrzynię z 2.5 ale nie chciałem ryzykować dlatego kupiłem z 3.0 więc nie wiem czy w 100% pewne info.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót