Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Sprężyny tylne - czy były różne?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie Sprężyny tylne - czy były różne?

Witam forumowiczów.

Muszę kupić nowe sprężyny na tył, a z tego co widziałem w eperze to było dosyć dużo różnych typów. Pytanie jest następujące - czy takie 'zwykłe' z allegro (np. link: http://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-...267492153.html) będą pasowały? Tutaj na aukcji są podane wersje silnikowe sprzed FL, a na niektórych innych jest już wyraźnie napisane 'wszystkie wersje'. Jeśli nie - byłby ktoś w stanie podać numer części takich sprężyn, które będą pasować?

Z góry dzięki za pomoc

ps - Wersja silnikowa i rocznik tak jak w profilu.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

wiem ,że w innych autach sprężyny oznacza sie kolorowymi paskami/kropkami zależnie od wersji silnikowej danego auta. Wiem ,też że moja 2,4 jtd - przedlift coprawda ma fioletowe kropki na sprezynach i byc moze ta informacja Cie trochę naprowadzi ( poduszka silnika w JTDod str rozrzadu rowniez ma fioletowa kropke a np TS ma żółtą - mimo ze wyglada identycznie- to tak dla przykladu), w przeciwieństwie do opini samozwanczych "znafcuuf" i innych tumanów z forum twierdzacych, ze w 166 wszystkie sprezyny byly jednakowe i z TS podejda do JTD itp. A potem lamenty ze fura stoi jak koza bo kupili sprezyny na alegro firmy ZENEX ULTRA SPRINGS i na aukcji napisane ze pasuja do wszystkich wersji. A tu zonk... napisz do tanifiat z allegro ile kosztuje ORI spring do 2,4 jtdm to przynajmiej bedziesz mial jakis punkt wyjscia. Druga sprawa ze koles handluje czesciami do AR, sie zna i potrafi rozroznic 156 od 166 w przeciwieństwie do takich "opychaczy" z allegro ktorzy nawet nie wiedza co i do czego sprzedaja. Ja bym wolal kupic ori uzywki niz jakies gow.o po zalozeniu ktorych zaczniesz patrzec na auto i drapiąc sie po glowie wmawiac sobie " że chyba usiądą". PS Zaraz jakiś tum.. znawca pewnie wyskoczy i zacznie sie smiac wiec odrazu odpisze zeby postów nie nabijać---kazda ORI sprezyna nowa lekko siądzie po pewnym czasie- tego nie kwestionuje, ale po cos te oznaczenia producenci stosują co nie?
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 19-06-2013 o 21:02
    [C

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto

Domyślnie

Dlatego właśnie pytam - nie chcę się wpakować w jakieś problemy . Do ASO dzwoniłem - jedna sprężyna 300zł, gdzie mogę kupić na alle lesjoforsy po 110, więc różnica jest dosyć duża. A co do używek - to raczej się nie zdecyduję po tym co zobaczyłem u siebie z przodu. Po 8 latach eksploatacji ori były tak wyjechane, że zwoje sprężyny się spotykały i tłukły o siebie, a przód leżał jakbym miał wsadzone co najmniej -70mm. Z tyłu poszło to w trochę mniejszym stopniu, ale i tak widać że mocno siedzi, więc spoko już wymieniam całe zawieszenie, to chcę to zrobić kompleksowo i mieć spokój na dłuższy czas. Spytam jeszcze w tanimfiacie, może ma jakieś dojścia żeby załatwić to taniej.

W każdym razie - dzięki za pomoc, sprawdzę jutro te kropki

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Znalazłęm foto tych oznaczeń. Zerknij jeno.

[C

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto

Domyślnie

ok - temat rozgryziony. Dla potomnych:

Sprężyna na tył która jest na allegro ma wysokość o ile pamiętam 430mm, a ta która siedzi w polifcie katalogowo ma 398mm. Tak więc opcje są dwie - albo zamówić -30mm w standardowej wersji, wyjdzie z wysokością na to samo, albo ASO. Co do średnicy i grubości drutu to wszędzie jest to samo.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrekx Zobacz post
    ok - temat rozgryziony. Dla potomnych:

Sprężyna na tył która jest na allegro ma wysokość o ile pamiętam 430mm, a ta która siedzi w polifcie katalogowo ma 398mm. Tak więc opcje są dwie - albo zamówić -30mm w standardowej wersji, wyjdzie z wysokością na to samo, albo ASO. Co do średnicy i grubości drutu to wszędzie jest to samo.

Pozdrawiam
    Z tym - 30mm to nie tak do końca. Mówisz o długości sprężyny nie zamontowanej a to co innego niz pod obciążeniem. To, że sprężyna jest krótsza o 30mm nie znaczy, że auto faktycznie będzie o tyle niżej.