• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zjadanie opon tylnych od środka

ksawery166

Nowy
Auto
166 2.4 JTD
Witam, Panowie mam problem z tylnim zawieszeniem, pożera mi opony od srodka:mad:, kola są lekko pochylone do srodka. Bardzo mnie to denrwuje, wymienilem tuleje te duze na wahaczu bo byly wywalone ale problem nie znikł....:mad: jaka jest przyczyna i co trzeba zrobic?

Witam, Panowie mam problem z tylnim zawieszeniem, pożera mi opony od srodka:mad:, kola są lekko pochylone do srodka. Bardzo mnie to denrwuje, wymienilem tuleje te duze na wahaczu bo byly wywalone ale problem nie znikł....:mad: jaka jest przyczyna i co trzeba zrobic?

Koła masz pochylone ponieważ masz zużyte tuleje wahliwe (nr 3). Dopóki ich nie wymienisz będzie jadło opony...

alfa166.jpg
zdjecie z internetu...

Za kąty kół w 166 w dużej mierze odpowiadają tuleje pływające zwrotnicy, wymień je powinno być a jeśli nie to wachacze tzw banany

Jednym idzie bez prasy innym nie. Najwyzej jak nie pokonasz tematy to pojedziesz z częściami. Za samo wybicie grosze wezmą. Dziwię sie tylko że jak już robiłeś coś w tylnym zawiasie to nie wymieniłeś wszystkich tulei.

Przy zwrotnicy lekko wchodza te tulejki, wystarczy zdjac te gumki z jednaj strony poszukac jakies nasadki co pasuje wymiari i delikatnie wbic po zewnętrznej sciance tulejki.

Różnie z tym bywa - tak jak napisał Marek. U mnie ciężko szło na prasie...

jestem za granica, w polsce bylem tylko 2 dni z czego 1,5 auto stalo w warsztacie, na te tulejki czekalbym kolejny dzien i braklo mi czasu:mad:

zjadanie opon i wymiana tarcz hamulcowych

zeby nie zakładac nowego tematu edytuje

- - - Updated - - -

nie mogłem znalesc nic na temat wymiany tarcz hamulcowych z przodu, moze zle szukam, jak rozszezyc zacisk? wiadomo ze zrobi sie mniej miejsca jak wejdzie nowa tarcza, szukam info na ten temat

Wciska się tłoczek. Robi się to tak samo we wszystkich autach i zaciskach na całym świecie :)

Ludzie no wciska się tłoczek :) bierzesz dwa klucze oczkowe (najlepiej wykorbione) i "na dźwignię".

Dobra, nie wspomniałem o tym że w niektórych przypadkach trzeba wkręcać :P akurat wkręca się (ale wciskać też trzeba) w tylnych zaciskach większości makaronów.

Ja wybijałem i wbijałem tuleje pływającą nasadką, poszło bardzo dobrze.

jak już o wymianie tulejki mowa to ja polecam nie ściągac tego gumowego kołnierza bo potem trudno założyć te zabezpieczenia. Ja delikatnie "wkręcałem" tulejki do wciskania na te kołnierze i nic im się nie stało.

Panowie ogrzewam kotleta i mam pytanko, czy kupie tuleje wachacza tylnego dolnego? ta gdzie przykreca sie do belki poprzecznej, tylko nie polieturan... prosze o link do sklepu jesli ktos cos wie

Na Alledrogo możesz znaleźć - nie wiem jak z ich trwałością/jakością.

PS. Czemu nie chcesz Poli?

Panowie ogrzewam kotleta i mam pytanko, czy kupie tuleje wachacza tylnego dolnego? ta gdzie przykreca sie do belki poprzecznej, tylko nie polieturan... prosze o link do sklepu jesli ktos cos wie

No właśnie, sam będę robił zawias z tyłu (jeszcze nie wiem, czy to co muszę czyt. wahacz dolny czy wszystko na wylot) ale komplet 4 tulei poliuretanowych kosztuje 180zl+ wysyłka do tego 2x pływająca Lemforder ca. 65zlx2.

Różne opinie słyszałem o tulejach z Tedgumu, do tego cena też nie powala w porównaniu z poliuretanem a trwałość wg. opinii bez porównania dlatego...dlaczego nie chcesz poliuretanu?:P

poliuretan nie jest tuleją pływającą jak oryginalna i z tego co słyszałem jak założysz poliuretan jest problem z "latającym" tyłem i ogólnie kiepsko się furka prowadzi. Może i pu jest twarlszy ale jak dla mnie ze względu właśnie różnicy w budowie tulei nie warto go zakładać na tylny dolny wahacz. Co innego na zetke czy przód.

ale oczywiście ile ludzi tyle opinii na ten temat.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót