• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Problem z ogrzewaniem

daniell162

Nowy
Auto
Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT
Witajcie
Mam mały problem z moją Alfką, mianowicie wczoraj wieczorem odpaliłem samochód a tam na ICS pokazał mi się komunikat "Momentary connection to air conditioner faulty" do tego zapaliła mi się kontrolka bagażnika i oświetlenie w środku zgasło tzn lampki u góry i z tyłu. Co może być tego przyczyną dodam jeszcze że nic nie da się wcisnąć pod przyciskiem clima cały czas jest ten komunikat dodatkowo po około 10 min włączą sie samo ogrzewanie i grzeje na maksa i nie da się tego wyłączyć. Umówiłem się na poniedziałek na podłączenie pod kompa, może on coś pokaże. Może któryś z kolegów mógłby coś poradzić?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam Daniel

mialem to samo 2 tygodnie temu:
U mnie skonczyl sie szynnik chlodzacy w klimie (to ten komunikat)

Momentary connection to air conditioner faulty
maly_swd napisał:
U mnie skonczyl sie szynnik chlodzacy w klimie (to ten komunikat)

jak czytam takie podpowiedzi to mi się flaki skręcają normalnie :twisted:
ile razy na forum było napisane że nie ma żadnego czujnika pozomu czynnika w układzie ?????????????

wg maly_swd, Momentary connection to air conditioner faulty to w dosłownym tłumaczeniu znaczy: Uprzejmie informujemy drogi kliencie że skończył ci się czynnik chłodzący w układzie klimatyzacji - prosimy uzupełnij czynnik i przeprowadź serwis klimatyzacji. :?

:!: Układ klimatyzacji trzeba przynajmniej raz w roku poddać kompletnemu serwisowi tzn podpiąć pod takie urządzenie co wyczyści wyssie wilgoć z układu nasmaruje i zapoda nowy czynnik. Inaczej niesmarowana sprężarka klimy szybko się rozsypie. :!:

daniell162, Układ klimatyzacji w naszych alfach to dość zaawansowane ustrojstwo i naszpikowane elektroniką ale nie ma czujnika poziomu czynnika nie wierz w takie podpowiedzi. Komunikat który ci się pojawił świadczy o chwilowym braku połączenia któregoś z czujników klimatyzacji z jej komputerem który nieustannie analizuje temperaturę wydmuchiwanego powietrza temperaturę wewnątrz temperaturę na zewnątrz, nasłonecznienie i steruje odpowiedznio łopatami w mieszalniku sterując dzięki temu kierunkami nawiewu i temperaturą nadmuchu.

daniell162 napisał:
zapaliła mi się kontrolka bagażnika i oświetlenie w środku zgasło tzn lampki u góry i z tyłu
to zwykły zbieg okoliczności nie mający nic wspólnego z klimą. Chyba że ogólne połączenia centralki głównej się popitoliły i gdzieś coś nie łączy - takie ustrojstwo z toną kabli, które znajduje się pod deską rozdzielczą po stronie pasażera pod podnóżkiem. W tym miejscu spotykają się wszystkie kabelki alfy i są odpowiednio przez odpowiedni moduł rozdzielane.

daniell162, a jak naciśniesz w trybie CLIMA - podczas wyświetlania tego komunikatu, prawego pokrętła - to nic się nie zmienia ? komunikat nie gaśnie ?

Właśnie o to chodzi że nie gaśnie, kiedyś pojawił mi się tylko ten komunikat air conditioner faulty i wystarczyło wcisnąć ok a tu takiej możliwości niema, zablokowane jest to tak jakby wszystko, niema tej możliwości co wcześniej.

Właśnie co wróciłem z serwisu, i facet który miał podłaczyć samochów powiedział że się nieda ponieważ brak zasilanie głównego komputera jest i to grubsza sprawa i do elektryka żeby sobie podjechać. Już nie wiem co robić czy zostawić im auto ale pewnie u nich to koszty z kosmosu będą;/ Może ma ktoś namiary na dobrego elektryka w Częstochowie bądź okolicach??
Pozdrawiam

daniell162, to był serwis Alfy czy Fiata ?
i czy mówił o kompie skrzyni czy głównym ?

serwis Alfy, co do kompa to powiedział że główny komputer nie ma zasilania i mam lipke bo muszę zostawić auto, nie zrobiłem tego bo 30km od domu ale może się zdecyduje na nich kazali jak coś to dzwonić i się umawiać na zostawienie auta ale za bardzo nie mam chęci do zostawienia tam auta;/ Jaka jest różnica między kompem skrzyni a głównym może sie facet pomylił albo nie wiedział co i jak bo na pewnego siebie to niewyglądał powypinał troche bezpieczników i to wszystko.

Dobry elektronik,naprawdę fachura:Kłomnice Zbyszek tel. 502448661,polecam.

dzięki za odpowiedź, skontaktuje się jak najszybciej, bo jeździć w zaparowanych szybach to nie bardzo... :evil:

prawdopodobnie spalil Ci sie bezpiecznik 10 A pod deską rozdzielczą nr - o ile dobrze pamietam 17. to on jest odpowiedzialny wlasnie za tych pare rzeczy ktore Ci wysiadly. mialem to samo. niestety u mnie okazalo sie ze wylala nagrzewnica, doszlo do zwarcia i dlatego wywalilo bezpiecznik. po wlozeniu samego bezpiecznika kokpit stanał caly w dymie i speleniu uleglo iles tam przekazników... rozkreć doł konsoli od strony pasazera i sprawdz czy nie jest wszystko pozalewane..jesli nie, to sprawdz bezpiecznik.

blackalfa166 napisał:
daniell162 napisał:
zapaliła mi się kontrolka bagażnika i oświetlenie w środku zgasło tzn lampki u góry i z tyłu
to zwykły zbieg okoliczności nie mający nic wspólnego z klimą.

zaden zbieg okoliczności. wszystko to jest podpięte pod jeden bezpiecznik. przejrzyj sobie schemat...

Kolego Schirru mógłbyś mi przesłać skan schematu instalacji od Alfy z którego korzystasz??

korzystam tylko z tego co jest w ksiązce obslugi i mialem na mysli schemat bezpieczników... podejrzewam ze nie tego szukasz??

nie chciałem schemat instalacji elektrycznej, bezpieczniki wszystkie dobre rozkręciłem tę konsole i niewidać żeby tam cos sie działo może masz jeszcze jakies pomysły??

na pewno masz bezpiczniki OK??? w takim razie musial spalic Ci sie przekaznik... niestety nie wiem ktory to fizycznie i gdzie dokladnie sie znajduje. moj mechanik, gdy u mnie wylala nagrzewnica, pokazal mi wlasnie ten przekaznik caly w srodku wypalony...

dokladnie nie wiem - na pewno znajduja sie one pod konsolą od storny pasazera. gdzies na forum widzialem czyjesc zdjecie rozkreconej tej czesci wnętrza. pamietam ze w tamtym przypadku również nagrzewnica byla powodem usterki.

W moim przypadku komunikat "Momentary connection to air conditioner faulty" pojawił się w wyniku tego:

Towarzyszył temu smród w kabinie i pełne zadymienie :) Przyczyną mogłybyć pozostałości po cieknącej nagrzewnicy, która już została wymieniona.

Czy wiecie może gdzie mógłbym znależć taki przekaźnik i podstawke(kostke) do niego??

Dodano

Niestety przekaxnik dostępny jedynie w ASO. Koszt ok 100zł.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót