Cześć wszystkim!
Jako że jestem młodym kierowcą, nie mam jeszcze doświadczenia w jeździe nocą. Gdy jeżdżę po nieoświetlonej drodze po prostu nie widzę za dużo przed soba i się boje różnych zwierzątek które mogłyby czychać gdzieś w krzakach. Podczas jazdy samochodem rodziców który ma zamontowane fabryczne LEDy jestem pod wrażeniem tego, jak dobrze światła mijania oświetlają drogę. Z tego powodu pomyślałem nad wymianą lamp halogenowych na fabryczne xenony. HIDy i inne wynalazki nie wchodzą w grę, podczas jakiegokolwiek (odpukać) zdarzenia na drodze chce mieć pewność że nie będę mieć problemu z ubezpieczycielem.
Z mojego researchu wychodzi na to że będę potrzebował oryginalne lampy xenonowe, system autopoziomowania i spryskiwacze reflektorów. Lubię grzebać przy aucie więc przeróbka samodzielna sprawiłaby mi przyjemność. Tylko pytanie czy to da się w ogóle zrobić.
1. Reflektory Xenonowe, wejdą w oryginalne mocowania reflektorów halogenowych? I czy będzie dało się przetwornice podłączyć do obecnej instalacji elektrycznej?
2. Samopoziomowanie, z tego co wiem będę potrzebował 2 czujniki, na przód i tył, da się je zamontować do auta bez dorabiania żadnych uchwytów?
3. Spryskiwacze, czy da się jakoś dołączyć je do fabrycznego zderzaka? Wyciąć dziury i trochę pogłówkować żeby je przyczepić? Czy czeka mnie wymiana zderzaka na taki z zamontowanymi spryskiwaczami?
4. No i ostatnie, czy potrzebny jest jakiś osoby komputer/sterownik do sterowania tym wszystkim? Czy da się to podłączyć pod istniejące sterowniki i tylko w MESie dodać?
Na YouTube widziałem jeden film gdzie jeden Włoch dokonał właśnie tego (zamontowal oryginalne xenony do Mito z halogenami) ale szczegółami się nie podzielił, więc wygląda na to że jest to możliwe, tylko jak?
Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc