Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
Rdzawy plyn chlodniczy
Wiec po przyjezdzie z Koszalina od Majkela zajzalem do zbiorniczka wyrownawczego i oczom moim ukazala sie brazowo sraczkowata rzadka ciecz...
Nie jest gesta jak glikol, nie ma zapachu glikolu, tylko raczej jakiegos perfumowanego plynu do spryskiwaczy...
I teraz tak: jest to stary plyn dawno nie zmieniany,
czy moze woda o PH mocno kwasowym co powoduje korozje ukladu chlodzacego,
czy moze uszczelka pod glowica sie wysrala i takie moga byc tego efekty,
czy moze inna przyczyna?
Dzis z pracy wzialem 60 litrow woody zdemineralizowanej i planuje zafundowac mu gruntowne plukanie ukladu.
Pytanie czy woda demi nie uszkodze ukladu, za bardzo na chemii sie nie znam, dla tego wole zapytac.
Jesli macie jakies pomysly, co jest powodem takiego plynu i jak na to zaradzic zeby nic nie popsuc to bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam.
Użytkownik Romeo
Re: Rdzawy plyn chlodniczy

Napisał
bassman Jesli macie jakies pomysly, co jest powodem takiego plynu i jak na to zaradzic zeby nic nie popsuc to bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam.
Ja bym obstawial raczej ze plyn jest po prostu stary, tym bardziej jesli jest sprowadzona, to pewnie wlasciciel zza granicy pewnie sie nie przejmowal wymiana plynu, skoro nic sie zlego nie dzialo, ew. dolany zostal jakis inny i teraz masz taki mix 2 lub 3 w jednym :wink: . Przeplukaj ta woda i zalej nowym, tylko moze nie Petrygo, czy Borygo, ale np. Dynagel 2000

ja mam na zbiorniku tez jakis dziwny osad, ale nei wiem jakiego koloru bo osiadlo to na plastikach wewnatrza, a plastik jest kremowy. mam niebieski plyn to wyglada to na niebieskie, ale w rzeczywistosci to pewnie bedzie zgnila zielen albo braz... moze poprzedni wlasciciel zaniedbal wymiany, tez mu sie tak zrobilo i zostal osad
Każdy kibic... sory, każdy KIBOL to bandyta - ZAMKNĄĆ stadiony
Każdy internauta... sory, każdy LICEALISTA to idiota - ZAMKNĄĆ internet
Kto steruje wszystkimi grupami?

popieram wylac przepłukać destylowaną i wlac DYNAGELA 2000- masz na 2 lata spokój
[ Dodano: 2006-05-23, 00:14 ]
niech na wodzie popracuje z 2 min
[ Dodano: 2006-05-23, 00:15 ]
a i wlewac na lenim - nie gorącym

Ze trzeba poczekac az ostygnie to wiem, dzieki za rady, dzis sie za to biore a jutro zdam relacje z pierwszej czynnosci serwisowej jaka wykonam w swojej Alicji :mrgreen:
Od Moderatora:
Opis czynności wykonanych przez bassmana podczas czyszczenia układu chłodzącego można znaleść pod linkiem:
Czyszczenie układu chłodzącego Alfa Romeo 33

Moze poczekajmy z tym az sie upewnimy czy nie ma nizszego punktu do spuszczania cieczy chlodzacej w ukladzie, ja to wykumalem na czuja po budowie glowic i polozeniu brokow w nich. :mrgreen:
PS: Czy ktos wie gdzie sie powinno spuszczac plyn chlodzacy w boxerku 1.7, albo chociaz 1.3 lub 1.4 - to podobne silniki.
Pozdrawiam

ciekawe czy wiecie ile taka usługa kosztuje w aso???
- w Bielsku 347zł. netto-

He he - to ja za szesciopaka zrobie jak cos, jesli bedziemy pic razem :mrgreen:
-
-
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)