Mam taki problem: Już od dłuższego czasu cieknie olej i problem w tym ,że nikt nie wie skąd.
Wyciek jest z tyłu silnika i nie można zobaczyć skąd. Napewno nie jest to głowica, miska ani pokrywa zaworów. Leje się z lewej strony tam gdzie te wszystkie koła sie kręcą. Tak mnie to denerwuje, że nie wiem .
Byłem już u kilku mechaników i każdy mówi co innego.Jeden stwierdził że to uszczelniacze rozrządu, ale jak mogą być to uszczelniacze rozrządu skoro tam jest łańcuch?,
Jeśli ma ktoś jakieś pomysły. proszę o pomoc
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 05-08-2009 o 00:47
164 TS 95r
miałem identycznie..
uszczelniaczy rozrządu tam nie ma ..
wymienione zostały - uszczelniacz wału, skrzyni, półosi i problemu nie ma, silnik suchutki
lało się u mnie tak, że też nie wiedziałem skąd.. szukaliśmy długo z mechanikiem i doszło do wymiany tego co napisałem i już. Koszt uszczelniaczy znikomy porównując do kosztów wyszarpania skrzyni![]()

Po co mam wymieniać uszczelniacze półosi skoro to olej silnikowy się leje ?
Uszczelniacz wału, ale od której strony, bo raczej nie ten od skrzyni, bo tam sucho. Wogóle strona od skrzyni jest sucha - cieknie gdzieś z drugiej strony tam gdzie te wszystkie kółka się kręcą. Czyli wychodzi, że to uszczelniacz wału, ale nie ten od strony skrzyni?
Jak to wymienić i za ile? Jak to sprawdzić skąd się leje, bo nie chce wymieniać dobrych uszczelek, a znów okaże się ,że wciąż się leje?
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 05-08-2009 o 00:49
164 TS 95r

Wygląda na to że leje się z uszczelniacza wału oczywiście z przodu , trzeba zdjąć koło pasowe z wału żeby się upewnić
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
T omek thanked for this post
T omek thanked for this post

dobra też podejrzewałem uszczelniacz wału w związku z czym mam 3 pytania:
-czy jeśl zdejmie się to duże koło pasowe od korbowodu to będzie można od razu wyjąć ten uszczelniacz,włożyć nowy ,założyć koło i gotowe? czy jeszcze coś sprawe komplikuje?oczywiście zdaje sobie sprawę,że wszystkie paski(czyli 2) trzeba zdjąć
-jeśli nie jest to uszczelniacz wału TO SKĄD JESZCZE MOŻE CIEKNĄĆ olej z silnika z lewej strony od tyłu(i nie jest to głowica ,miska ani pokrywa zaworów)
-CZY MA KTOŚ SCHEMAT TEGO SILNIKA?jeśli tak to byłbym bardzo wdzięczny
Ostatnio edytowane przez T omek ; 05-08-2009 o 21:28 Powód: błędy
164 TS 95r
Panowie, jest jeszcze dekiel przedni tam również może cieknąć. Miałem taki problem kiedyś - szukanie, wymiana simmeringów i d.. , dalej sie lało. W końcu po umyciu i długiej obserwacji na kanale pojawiło się na łączeniu miski i dekla. Nowa uszczelka i troche pasty podziałało![]()
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 12-08-2009 o 08:39 Powód: brak polskich znaków i znaków interpunkcyjnych
stare TS`y lubią też cieknąć w miejscu łączenia podstawy pod filtr oleju (i łapy) z blokiem. Jest tam taki oring, który ciężko dostać i najlepiej nawalić sylikonu![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki