Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
    Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 33 1.4
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    2 h 50 m

Domyślnie Mcpherson - zamiana (mocowanie 3 śruby - 4 śruby)

Witam,
    czy jest możliwa zamiana mcphersona mocowanego u góry na 3 śruby na mcphersona mocowanego na 4 śruby? czy są jakieś różnice uniemożliwiające taka zamianę...
    z góry dzięki za odp

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 1.9 JTD
    Czas spędzony na forum
    15 h 26 m

Domyślnie

tak jeden jest mocowany na 3 sruby a drugi na 4 ;] No chyba ze wywiercisz nowe otwory w budzie. No i jeszcze 4 sruby mialy 2 lozyska i przez to inny kielich dolny tez (ruchomy) w 3 srubach staly, wiec nie masz co sie meczyc i probowac zmieniac.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 21-12-2009 o 20:40

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt
    Czas spędzony na forum
    2 h 51 m

Domyślnie

Kiedyś była taka alfa na allegro z 3 śrubami przerobiona z 4 i po pierwsze wygląda to paskudnie po drugie roboty w cholere po 3 stracisz tyle nerwów i czasu, że nie jest to warte zaoszczędzenia kilku złotych na amortyzatorze.

Użytkownik Romeo Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA ROMEO 166 2.5 V6 24v 2000 r || FIAT Tempra SW 1.9 TD
    Czas spędzony na forum
    27 d 2 h 9 m

Domyślnie

I jeszcze ustawienie geometrii kół tak żeby wszystko hulało będzie raczej nie możliwe...
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    Wypożyczę oryginalne blokady rozrządu: TS 16v 1.8-2.0; V6 24v 2.5-3.0
    Pomiar grubości lakieru.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Spirit
    Mieszka w
    Piła
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

W sumie się nie dziwię że takie pytanie padło. Sam mam ten problem poniekąd, gdyż dolny kielich w jednym amortyzatorze po prostu przegnił i sprężyna opadła niżej co uniemożliwiało mi zamontowanie nowych opon. Szukałem amorka na 3 śruby i nie ma problemu bo są dostępne, ale problem tkwi w tym że wszystkie są dostępne bez dolnego kielicha, a samego nie mogę nigdzie dostać. A jak w sklepie mówię że mam kielich na stałe z amortyzatorem to patrzą na mnie jak na debila. Pozostało mi ściągnąć i pospawać kielich do kupy.

A tak przy okazji, jak ma może ktoś na zbyciu komplet dolnych kielichów (tych na amortyzatorze) i chciałby odsprzedać to będę bardzo wdzięczny i poproszę info na PM, jedynie one mi są potrzebne do szczęścia gdyż robię renowację auta i chce powymieniać jak najwięcej rzeczy co by służyło jeszcze parę dobrych latek. Aktualnie robię kompletny silnik.
    Ostatnio edytowane przez Spirit ; 23-12-2009 o 00:17
    Alfa Romeo 156 2.0 TS tuning Zendera --> Alfa Romeo 156 2.0 TS --> Alfa Romeo 33 1.7 8V I.E. --> ???

ViP Romeo Pokaż na mapie Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti
    Czas spędzony na forum
    4 d 21 h 56 m

Domyślnie

Okazje się zdarzają trzeba czasem przeszukiwać cierpliwie np. zachodnie e-bay'e.
    A o kielichy ciężko (ja swoje regenerowałem)
    Jedno jest pewnie nic nie warto przerabiać
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 1.9 JTD
    Czas spędzony na forum
    15 h 26 m

Domyślnie

Cytat Napisał Spirit Zobacz post
    W sumie się nie dziwię że takie pytanie padło. Sam mam ten problem poniekąd, gdyż dolny kielich w jednym amortyzatorze po prostu przegnił i sprężyna opadła niżej co uniemożliwiało mi zamontowanie nowych opon. Szukałem amorka na 3 śruby i nie ma problemu bo są dostępne, ale problem tkwi w tym że wszystkie są dostępne bez dolnego kielicha, a samego nie mogę nigdzie dostać. A jak w sklepie mówię że mam kielich na stałe z amortyzatorem to patrzą na mnie jak na debila. Pozostało mi ściągnąć i pospawać kielich do kupy.

A tak przy okazji, jak ma może ktoś na zbyciu komplet dolnych kielichów (tych na amortyzatorze) i chciałby odsprzedać to będę bardzo wdzięczny i poproszę info na PM, jedynie one mi są potrzebne do szczęścia gdyż robię renowację auta i chce powymieniać jak najwięcej rzeczy co by służyło jeszcze parę dobrych latek. Aktualnie robię kompletny silnik.
    Przy amorku na 3 sruby dolny kielich jest na stale i dlatego jest nie dostepny jako osobna czesc a i tak jest inny niz przy 4 srubach ktory jest luzem na lozysku.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Warszawa, Tarchomin
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r
    Czas spędzony na forum
    1 d 22 h 26 m

Domyślnie

Proszę mi powiedzieć jak to jest faktycznie z tymi kolumnami na 3 a na 4 śruby. Tzn. które roczniki, wersje miały kolumnę na 4 śruby, a które na 3 śruby. Pytam dlatego, że podczas oględzin mojego auta, pewna osoba powiedziała mi, że powinienem mieć w swoim roczniku kolumnę na 4 śruby a jest zamontowana na 3 śruby, czyli auto było przerabiane. A jeśli faktycznie było przerabiane to oczywiście w przyszłości zamawiając nowe amorki, będę musiał brać poprawkę na to.
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998
    Czas spędzony na forum
    2 h 18 m

Domyślnie

no to lecim

występują 3 rodzaje amorków i mocowań:

1) amorek na 4 śruby ( średnica trzpienia 16mm, poduszka górna 4 śruby bez łożyska, kielich zdejmowany pod spodem żółte łożysko, starsze Alfy zazwyczaj do 89r)
    2) amorek na 4 śruby ( średnica trzpienia 12mm, poduszka górna 4 śruby z łożyskiem, kielich zdejmowany pod spodem żółte łożysko, Alfy zazwyczaj po 89r i 1.7 16V)
    3) amorek na 3 śruby ( kielich nierozbieralny zintegorwany z amorkiem, Alfa 33 1.4 Imola)

no i to byłoby na tyle, znaczy na przodzie moge się mylić co do roczników.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Warszawa, Tarchomin
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r
    Czas spędzony na forum
    1 d 22 h 26 m

Domyślnie

Hmm, no to ciekawych rzeczy się dowiedziałem. Więc wychodzi na to, że do mojej Alfy są przełożone kolumny z Imoli. Zasadniczo to dobrze czy źle? Które amorki są lepiej dostępne na rynku na 3 czy na 4 śruby?
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

padly sprezyny

mocowanie na 3 śróby

Tagi dla tego tematu

Zakładki

Uprawnienia