Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
    Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 2 h 8 m

Domyślnie Alfa Romoe 33 1.4 ie dziwna sprawa z obrotami

Witam wszytkim niedawno kupiłem Alfe Romoe 33 1.4 ie 90 km i mam pewien problem z obrotami. Minanowicie silnik wszystko równo pracuje lecz wskazwka obromierza siedzi na 500 obrotach jak jest zimny wskakuje na 700. Po wciśnieciu pedału gazu do oporu osiąga 3500 obrotów. Nie wiem czym to jest spowodowane. Auto normlanie ma kopyto wszytko jest git. I jeszcze nie wiem po co pod peałem gazu jest wkręcona śruba która ogranicza ruch pedału. Może ktoś z was wie co jest tego przyczyną i po co jest ta śruba??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Warszawa, Tarchomin
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r
    Czas spędzony na forum
    1 d 22 h 26 m

Domyślnie

Ja się też podepnę pod temacik, bo dzisiaj odkopałem bellę spod śniegu po 4 dniach nie jeżdżenia i najpierw były problemy z jej zbudzeniem do życia, a jak już się zbudziła to za niskie obroty mi wskazuje. Po zapaleniu silnika obroty w ogóle się nie zwiększają, tzn. wskazówka tego nie pokazuje, bo silnik pracuje ok. Podczas jazdy natomiast pokazuje przynajmniej z 1000obr/min za mało - bo wzkazówka sobie chodzi pomiędzy 1000-1500obr. Wyszło to bardzo niespodziewanie i ciekawię się czy to jakaś chwilowa choroba związana z zimą, czy cosik poważniejszego.
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciejbydg_87
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR155 SPORT '95 1.8 8v [FL]
    Czas spędzony na forum
    3 d 23 h 19 m

Domyślnie

śruba jest żebyś nie zerwał linki takei zabezpieczenie ew mozliwośc regulacji skoku pedału.
    co do obrotomierza to mój ma tak zawsze -zaniza i to sporo wrecz bym powiedzial ze pokazuje w skali 1/3...... nie wiem gdzie lezy wina :/

4. Thanks Pol3wa thanked for this post
    Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer
    Czas spędzony na forum
    1 d 2 h 8 m

Domyślnie

Wałsnie na paru ogłoszeniach znalazem ze niby te alfy były blokowane i ze właśnie kreciły sie max do 3500 obrotów. Ale na necie niestety nigdzi enie moge znaleśco o tym informacji ;/

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Czas spędzony na forum
    3 d 23 h 19 m

Domyślnie

jesli chodzi o sam silnik to raczej jest wszystko ok, bo się rozpędza bez problemu. Gdyby było blokowane przy jakichś obrotach to byłaby ograniczona prędkość max., a jak mimo tego obrotomierza pocisnęłem 185km/h tyle, ze nei patrzałem na obrotomierz akurat , wiec nie wiem ile pokazywał przy v-max.

musze jednak zaznaczyć, ze czasem jest wrazenie jak gdyby miał blokade lub ograniczoną moc. Jak to ktoś powiedział czasem Alfa ma lepszy dzień czaem gorszy. Czasem mam wrazenie ze ma 2L pojemności a czesem ze 0,8

jak będzie cieplej to postaram się z kolega dojść do przynyny zanizania obrotów na budziku
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 09-01-2010 o 14:16 Powód: przecinki

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Strzala_1
    Mieszka w
    Sokółka/Białystok
    Auto
    AR 33 1,7 16v P4
    Czas spędzony na forum
    52 m

Domyślnie

żadne ograniczenia, żadne blokady, po prostu ludzie padł wam potencjometr pewien w obrotomierzu i zaniża, sprawa do naprawienia ewentualnie wymiana obrotomierza
    blokadę to jedynie umysłowa ma ten ktoś kto wymyślił ze są blokowane do 3,5 tysia
    AR 33 1.4 Imola - odpoczywa w garażu
    AR 33 1,7 16v P4 - obecnie

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Czas spędzony na forum
    3 d 23 h 19 m

Domyślnie

Cytat Napisał Strzala_1 Zobacz post
    żadne ograniczenia, żadne blokady, po prostu ludzie padł wam potencjometr pewien w obrotomierzu i zaniża, sprawa do naprawienia ewentualnie wymiana obrotomierza ...
    wymieniłem 2 obrotomierze i jeden caly licznik i nie pomogło. to musi być gdzieś głębiej w instalacji.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Strzala_1
    Mieszka w
    Sokółka/Białystok
    Auto
    AR 33 1,7 16v P4
    Czas spędzony na forum
    52 m

Domyślnie

a miałeś chociaż jeden pewny licznik na 100% albo choć jeden nowy pewnie każdy z garażu od kogoś lub z dawno nie śmigającej 33, 99% obrotomierzy używanych od 33 jest uszkodzone
    AR 33 1.4 Imola - odpoczywa w garażu
    AR 33 1,7 16v P4 - obecnie

Mieszka w
    Warszawa, Tarchomin
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 22 h 26 m

Domyślnie

U mnie obrotomierz w weekend wrócił do normy, śmiga wskazówka jak dawniej. Nieprzewidywalne te nasze belle
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Mieszka w
    Warszawa, Tarchomin
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 22 h 26 m

Domyślnie

W tygodniu znowu wyszła dziwna sprawa. Ty razem licznik prędkościomierza i przebiegu - gdy przekręcam kluczyk na zapłon, wskazówka prędkościomierza rośnie sobie do 40-50km/h i przesuwa się licznik przebiegu. O co chodzi??

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Zakładki

Uprawnienia