Witam po ostatnich(2-3 tyg temu) 30 stopniowych mrozach źle chodzi sprzęgło. Łapie przy samym dole i często do końca nie odbija. Wymieniłem u mechanika pompę sprzęgła i przez kilka dni było ok po czym problem powrócił. Pojawił się także problem z hamulcami, po kilku mocnych wciśnięciach przyblokowuje tarcze tylne (raczej) i pedał hamulca zachowuje się jak na wyłączonym silniku. Dodam, że wysprzęglik jest suchy. Stoi teraz u majstra, który zamierza sprawdzić wysprzęglik i później układ hamulcowy. Co to może być, gdzie mógł pojawić się problem, bo ewidentnie nie ma ciśnienia w układzie.
Witam,
ja mam podobny problem z prawym przednim kołem. Po wciśnięciu hamulca nie odbijają klocki.
Wymieniłem zacisk i jest to samo. Doszedłem do wniosku, że jest to wina przewodu hamulcowego ponieważ ciężko było wcisnąć tłoczek. Płyn napotykał opór gdzieś w przewodach. Najprawdopodobniej sparciał przewód gumowy w środku i utrudnia cofanie się płynu.

No niestety przewody hamulcowe też trzeba okresowo wymieniać bo jak widac są one gumowe a guma też sie starzeje.
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

wymień płyn hamulcowy miałem podobnie płyn w wysprzęgliku był biały
pawel164

Problem ze sprzęgłem rozwiązanyto był wysprzęglik. Płyn zbierał się pod gumka osłaniającą. Po założeniu nowego wysprzęglika pękł przewód do niego doprowadzający płyn i tez musiałem go wymienić. Hamulce dzisiaj sprawdzaliśmy i okazało się, że w lewym przednim kole cylinderek jest totalnie zapieczony i zerdzewiały, ledwo dał się wypchnąć. Czeka mnie teraz wymiana tłoczka, a najlepiej całego zacisku. Strasznie wkurzają mnie te pojawiające się awarie
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki