Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
    ViP Dwusuwowiec Avatar Wodzu33
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    AR 164 '98 2.0TS 8v
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 7 h 23 m

Domyślnie Problem ze sprzęgłem?

Witam po ostatnich(2-3 tyg temu) 30 stopniowych mrozach źle chodzi sprzęgło. Łapie przy samym dole i często do końca nie odbija. Wymieniłem u mechanika pompę sprzęgła i przez kilka dni było ok po czym problem powrócił. Pojawił się także problem z hamulcami, po kilku mocnych wciśnięciach przyblokowuje tarcze tylne (raczej) i pedał hamulca zachowuje się jak na wyłączonym silniku. Dodam, że wysprzęglik jest suchy. Stoi teraz u majstra, który zamierza sprawdzić wysprzęglik i później układ hamulcowy. Co to może być, gdzie mógł pojawić się problem, bo ewidentnie nie ma ciśnienia w układzie.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Swietokrzyskie
    Czas spędzony na forum
    1 d 5 h 18 m

Domyślnie

Witam,
    ja mam podobny problem z prawym przednim kołem. Po wciśnięciu hamulca nie odbijają klocki.
    Wymieniłem zacisk i jest to samo. Doszedłem do wniosku, że jest to wina przewodu hamulcowego ponieważ ciężko było wcisnąć tłoczek. Płyn napotykał opór gdzieś w przewodach. Najprawdopodobniej sparciał przewód gumowy w środku i utrudnia cofanie się płynu.

Moderator Romeo Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r
    Czas spędzony na forum
    50 d 9 h 34 m

Domyślnie

No niestety przewody hamulcowe też trzeba okresowo wymieniać bo jak widac są one gumowe a guma też sie starzeje.

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,0v6
    Czas spędzony na forum
    8 h 37 m

Domyślnie

wymień płyn hamulcowy miałem podobnie płyn w wysprzęgliku był biały
    pawel164

ViP Dwusuwowiec Avatar Wodzu33
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    AR 164 '98 2.0TS 8v
    Czas spędzony na forum
    1 d 7 h 23 m

Domyślnie

Problem ze sprzęgłem rozwiązany to był wysprzęglik. Płyn zbierał się pod gumka osłaniającą. Po założeniu nowego wysprzęglika pękł przewód do niego doprowadzający płyn i tez musiałem go wymienić. Hamulce dzisiaj sprawdzaliśmy i okazało się, że w lewym przednim kole cylinderek jest totalnie zapieczony i zerdzewiały, ledwo dał się wypchnąć. Czeka mnie teraz wymiana tłoczka, a najlepiej całego zacisku. Strasznie wkurzają mnie te pojawiające się awarie

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia