Mam co prawda AR 75 ale wersje QV na już Monotronic'u ML 4.1 bodajże.
wiec poza osprzętem silnik i komputer praktycznie taki sam jak w początkowych wersjach 164 3.0 12V więc zwracam się o POMOC
Ogólnie silnik nie rozwija pełnej mocy.
Wydaje się, ze sam dół jest dość mocny i elastyczny (auto spokojnie jedzie na 5-biegu przy 1100 obr nawet pod górkę) jednak im wyższe obroty tym bardziej momentu obrotowego brakuje.. :/
powiedzmy rok temu też nie było dobrze bo nie było łatwo osiągnąć 200 km/h ale z czasem było tylko coraz gorzej.. teraz to nie wiem, czy 160..
Ostatnio bywa juz szczególnie kiepsko, bo powyżej 3000 obr/min to jakby była dziura w gazie :/ auto wcale nie przyśpiesza.
Bez biegu osiąga 6000 obr ale bez szczególnej werwy.
Ponadto ostatnio wystąpiło nawet na chwile zjawisko lekkiego przerywania silnika.
CO MOŻE BYĆ uszkodzonew czy może być problem??
Może to nie istotne ale wolnych obrotów prawie nie trzyma, spadają poniżej i kończy się 'agonią'.
Sprawdzone:
- rozrząd poprawnie ustawiony,
- palec rozdzielacza poprawnie,
- ciśnienie paliwa książkowe,
- świece młode.
- z rury nic nie kopci więc to raczej nie jest koniec silnika.
PS. Czy ten komputer można już gdzieś diagnozować? Czy ktoś wie, gdzie ewentualnie można szukać 'profesjonalnej' pomocy??
Jestem z okolic Warszawy.

Tak się zastanawiam nad przepływką. Jak kiedyś po czyszczeniu przepustnicy zapomniałem podłączyć to miałem bardzo podobnie. Tylko że u mnie to nawet gasł na wolnych obrotach. Jak się zachowywał wyżej to nie wiem, bo po 20 metrach zjechałem i badałem co się dzieje pod maską, ale wkręcał się płynnie.
Kiedyś fierglu.blog.interia.pl, dziś http://fiergloo.pl/

Jakie jest ciśnienie sprężania ?
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
ciśnienie sprężania będzie sprawdzone w najbliższym czasie!
Już jestem umówiony na badanie -ale chciałbym się dobrze przygotować na nie i mieć jeszcze kilka alternatyw -co można by jeszcze sprawdzić gdyby było OKi (na razie raczej spodziewam się, że będzie poprawneale to się jeszcze okaże..)

Może być jeszcze wytarta ścieżka potencjometra w przepływomierzu
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
sprawdz cz. położenia przepustnicy, w 12v jest lekka regulacja na śr.-czasem sie wysuwa jeden pin wtyczki!
wczoraj odbyło się badanie auta..
- ciśnienie sprężania 14 (+/- 0,1) Bar
- rozrząd ustawiony perfekcyjnie (DZIĘKI SLAM'IK!)
- palec rozdzielacza też.
- przepływomierz działa poprawnie (został porównany ze starej 164)
- ciśnienie paliwa pod obciążeniem dobre.
- wtyczka przepustnicy w miejscu.
na tygodniu jadę jeszcze 'odetkać' katalizator -może to 'nie zaszkodzi'.

Miałem prawie że identyczny przypadek.. też w mojej 164 3.0 12V zaczęło brakować mocy.. z każdym dniem robiła sie coraz słabsza aż do momentu że nie chciała się wkręcać na obroty powyżej 3tys.(podczas jazdy bo na jałowym biegu dochodziła do ok 6 tys choć bardzo ciężko)
Sprawdzone było wszystko od ciśnienia na tłokach przez przepływkę prądy cewkę rozdzielacz palec rozdzielacza i jeszcze z milion innych rzeczy. Po 2 miesiącach bojów doszedłem do przyczyny.
Pewnego dnia auto zaczęło dziwnie jęczeć przy dodawaniu gazu jak by z wydechu.. sprawdziłem również ręką że ciśnienie spalin wydobywających się z rury jest bardzo słabe i to zaczęło mnie zastanawiać.. Razem z moim znajomym mechanikiem wzięliśmy ją na kanał i zaczęliśmy piłować na biegu jałowym na bardzo wysokich obrotach.. po kilku minutach ciśnienie spalin rozsadziło ostatni tłumik i auto zaczęło chodzić normalnie tak jak powinno.. Całą przyczyną okazał się zasyfiony w środku ostatni tłumik..
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki