Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
Użytkownik Dwusuwowiec
Redaktor Romeo

Tak się zastanawiam nad przepływką. Jak kiedyś po czyszczeniu przepustnicy zapomniałem podłączyć to miałem bardzo podobnie. Tylko że u mnie to nawet gasł na wolnych obrotach. Jak się zachowywał wyżej to nie wiem, bo po 20 metrach zjechałem i badałem co się dzieje pod maską, ale wkręcał się płynnie.
Moderator Romeo

Jakie jest ciśnienie sprężania ?
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
-
Moderator Romeo

Może być jeszcze wytarta ścieżka potencjometra w przepływomierzu
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

sprawdz cz. położenia przepustnicy, w 12v jest lekka regulacja na śr.-czasem sie wysuwa jeden pin wtyczki!
-
Użytkownik Embrion

Miałem prawie że identyczny przypadek.. też w mojej 164 3.0 12V zaczęło brakować mocy.. z każdym dniem robiła sie coraz słabsza aż do momentu że nie chciała się wkręcać na obroty powyżej 3tys.(podczas jazdy bo na jałowym biegu dochodziła do ok 6 tys choć bardzo ciężko)
Sprawdzone było wszystko od ciśnienia na tłokach przez przepływkę prądy cewkę rozdzielacz palec rozdzielacza i jeszcze z milion innych rzeczy. Po 2 miesiącach bojów doszedłem do przyczyny.
Pewnego dnia auto zaczęło dziwnie jęczeć przy dodawaniu gazu jak by z wydechu.. sprawdziłem również ręką że ciśnienie spalin wydobywających się z rury jest bardzo słabe i to zaczęło mnie zastanawiać.. Razem z moim znajomym mechanikiem wzięliśmy ją na kanał i zaczęliśmy piłować na biegu jałowym na bardzo wysokich obrotach.. po kilku minutach ciśnienie spalin rozsadziło ostatni tłumik i auto zaczęło chodzić normalnie tak jak powinno.. Całą przyczyną okazał się zasyfiony w środku ostatni tłumik..
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia