witam, mam pytanko, może ktoś coś podobnego miał. Zacznę od faktów: w tamtym roku wymieniony płyn chłodniczy, termostat i czujnik temperatury - wszystko z aso oryginały. do dnia wczorajszego jeździłem bez klimy - temperatura na wskaźniku 90 - 95 st C. Dziś nabiłem klimę i po przejechaniu 10 km po mieście temperatura doszła do 120 st C. wykluczam pompę wody bo bez klimy temp nigdy nie wyszła ponad 95 st C pomimo korków upałów itd itp. więc co to może być?? oraz drugie pytanie, czy zawór na zbiorniku wyrównawczym powinien otwierać się na podciśnienie czy nadciśnienie?? przy odkręconym korku i przy dodawaniu gazu widać jak wlatuje płyn do zbiorniczka wyrównawczego. jak sprawdzić drożność chłodnicy??
wentylator się włącza, tylko nie wiem czy załącza mi się drugi bieg, ale co z tym korkiem?? i bez klimy jest ok a z klima grzeje się jak głupi, a nie chce przegrzać motoru

Szukaj usterki w czarnej puszce z przekażnikami sterującymi pracą wentylatora podczas włączonej klimy. Pucha jest w przedziale silnika pod górnym przednim pasem, korek nie ma nic do rzeczy
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Nie sądzę żeby miała na to wpływ chłodnica no chyba że jest dziurawa
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996

na pewno w jakimś stopniu mają znaczenie ale nie aż do tego stopnia aby silnik miał się przegrzewać
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
tak wentylator załącza się co chwile na działającej klimie, rezystor jest sprawny - ma przejście. wentylator działa, 1 i 2 bieg się załączają. dziś po nagrzaniu się do 100 st C odkręciłem korek od zbiorniczka, zeszło ciśnienie i potem zrobiłem 5 km ostrej jazdy potem postałem 20 min i trzyma temperaturę 100 st.
popołudniu pojechałem sobie w góry, doginanie pod górkę dało temperaturę 100 st, miernik pokazywał 98 st. na następny weekend wymiana płynu i ściągnę termostat, może zobaczę w jakim stanie jest wirnik na pompie wody
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki