Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
Użytkownik Pirat drogowy
Użytkownik Pirat drogowy

troche zle bo w 33 byly i takie i takie kolektory wydechowe. Bardziej wydajny jest podobno ten co sie rury krzyzuja to bylo jakos jesli sie nie myle ze sa tak ulozone bo przy wydechu przeciwnego cylindra ten pierwszy wyciaga spaliny z drugiego jak ten juz tez ma wydech i niby poprawia sie sprawnosc ale czy to prawda ;]
Użytkownik Rowerzysta

Czyli z tego Twojego zdjęcia wynika że mam zamontowany kolektorek od 146 (krzyżujący się) i problemu z wydalaniem spalin nie ma.
Poprzedni właściciel miał najpierw standardowy od 33 - przegnił mu i wymienił na ten od 146. Mówił że ten od 146 ma lepsze "wyniki".
Użytkownik Pirat drogowy

No właśnie myślałem że znajdę na forum kogoś kto już przerabiał ten temat. Z tego co kiedyś czytałem( muszę poszukać tego artykuły w GT) to jakoś tłumaczyli tę zasadę ze spalinami.
Ostatnio przypomniały mi się takie dwie sytuacje z kolektora:
- pierwsza jest związana z Subaru, gdzie wydaje mi się że podobne do tego kolektora od 146 są kolektory od legancy, silnik chyba 2.0 i niektórzy w wolnossących Imprezach montują je by zyskać nieco z dźwięku Imprezy WRX/ STi
- podobno w silnikach t.s. 2.0 montowanych w 145/146 QV/Ti montowali kolektor który nadawał jakieś dynamiki spalin i tak podobno zrobili ze 150 te 155 KM , być może ten kolektor również był taką przeplatanką jak ten od boxera 146?
Użytkownik Rowerzysta
Użytkownik Pirat drogowy

BTW ktoś pomysł gdzie można ten niby ze 146 nabyć w Polsce nowy poza ASO (cos 1700 pln, jeśli jeszcze są dostępne)?
Moja 33 ma właśnie taki model (z katalizatorem) ale z powodu rozlatujących się osłon termicznych, które nie spawam co mniej więcej miesiąc mam szczerą ochotę go wymienić.
Z tego co się orientowałem, tez standardowy któryś z polskich producentów produkuje. Pytanie tylko czy będzie pasował pod wersję z sondą lambda?
A może tylko pozbyć się samych osłon termicznych? Trochę mam stracha, że coś bym przypalił...
33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS
Użytkownik Pirat drogowy

Ja mam taki jak ten co podałem że jako ten od 33 i było w nim miejsce na sonde. Z tym że ja posiadam kolektor od 16v.
Ostatnio posiedziałem w netcie właśnie w poszukiwaniu informacji na temat kolektorów wydechowych. Z tego co się zorientowałem to obydwa te kolektory to konstrukcje tzw. 4-2-1. Z tym że ten od 146 ma różnej długości rury po obydwu stronach. Podobno najdłuższa rura przypada na 1 cylinder, na 2 i 3 przypadają rury o podobnej długości a na 4 rura od kolektora jest najkrótsza. Podobno taki wydech poprawia maksymalny moment obrotowy który staje się dostępny wcześniej niż w systemie 4-1.
Użytkownik Pirat drogowy

Napisał
fafa 
BTW ktoś pomysł gdzie można ten niby ze
146 nabyć w Polsce nowy poza
ASO (cos 1700 pln, jeśli jeszcze są dostępne)?
Moja
33 ma właśnie taki model (z katalizatorem) ale z powodu rozlatujących się osłon termicznych, które nie spawam co mniej więcej miesiąc mam szczerą ochotę go wymienić.
Z tego co się orientowałem, tez standardowy któryś z polskich producentów produkuje. Pytanie tylko czy będzie pasował pod wersję z sondą lambda?
A może tylko pozbyć się samych osłon termicznych? Trochę mam stracha, że coś bym przypalił...
katalizator powinien byc w czesci srodkowej a nie na stale z kolektorem wydechowym i sonda przychodzi przed katalizatorem w wydech srodkowy. Spokojnie mozesz oslony posciagac, ja w kazdej 33 je wywalam bo mi brzecza ;] i nic sie nie dzieje. Ja mam taki pokrecony kolektor z 33 w miare stanie wiec moge tanio oddac ;]
Użytkownik Pirat drogowy

Napisał
_zagiel_ 
katalizator powinien byc w czesci srodkowej a nie na stale z kolektorem wydechowym i sonda przychodzi przed katalizatorem w wydech srodkowy. Spokojnie mozesz oslony posciagac, ja w kazdej
33 je wywalam bo mi brzecza ;] i nic sie nie dzieje. Ja mam taki pokrecony kolektor z 33 w miare stanie wiec moge tanio oddac ;]
Z sondą to wiem, tylko nie byłem właśnie pewny czy same kolektory nie różnią się w wersji z i bez s.l.
Właśnie co do tych osłon - na 100% po ich zdjęciu nic Ci się nie przegrzewa? Ja najchętniej bym je po prostu wyrzucił i po sprawie. Ewentualnie owinął taśmą, którą stosują w sporcie do izolacji kolektorów. Ale po pierwsze nie bardzo wiem jaką by ona miała wytrzymałość w kontakcie z polskimi warunkami zimowymi, po drugie zapewne cena będzie spora, po trzecie czy to w ogóle potrzebne.
Co do kolektora - zastanowię się. Póki co sprawdzam za ile mógłbym stać się właścicielem nowego
33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
kolektor wydechowy alfa romeo 146 boxer
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia