Musisz mocniej wcisnąć sworzeń na zwrotnicę, przecież to stożek powinien się tak zacisnąć że nie powinien się przekręcać przy dokręcaniu nakrętki, no chyba że jest zaklepany (uszkodzony) gwint na sworzniu lub nakrętce
zabrałem się za montowanie nowej maglownicy wszystko ładnei przykręciłem tylko z jedną rzeczą mam problem.Jak dokręcić nakrętke na sworzniu końcówki drążka kierowniczego(to co wchodzi w zwrotnice)przecież jak ja tą nakrętką kręce to cały ten sworzen się kręci i nie da rady dokręcić tego(jak to zablokować?),nigdy tego nie przykręcałem więc nie mam pojęcia jak to zrobić aha muszę dodać ,że stare końcówki odkręciłem szlifierką kątową![]()
164 TS 95r
Musisz mocniej wcisnąć sworzeń na zwrotnicę, przecież to stożek powinien się tak zacisnąć że nie powinien się przekręcać przy dokręcaniu nakrętki, no chyba że jest zaklepany (uszkodzony) gwint na sworzniu lub nakrętce
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
czyli co mam tak wbić sworzeń w zwrotnice,żeby się nie ruszał?Ale jest już maksymalnie wbity.No ale załóżmy że sworzeń ma 10 mm a otwór też 10 więc to się będzie zawsze kręcic![]()
Ostatnio edytowane przez T omek ; 25-08-2010 o 20:43
164 TS 95r
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 25-08-2010 o 20:47
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
1.Sprawdź gwint na sworzniu i nakrętce czy nie jest uszkodzony tj. czy jest dobrze nacięty.
2.Wyczyść powierzchnię stożkową sworznia i otwór zwrotnicy, nie może być na nich smaru.
3 .Podnieś wachacz ze sworzniem podnośnikiem i w ten sposób powstanie opór między sworzniem a zwrotnicą i dokręć nakrętkę.
U mnie zawsze to się sprawdza, a wymieniłem ich już trochę:-).
Witam.
Z całym szacunkiem Panowie, ale kolega Tomek pisał o końcówce drążka kierowniczego.
W tym przypadku rada numer 3 kolegi jusake, nie ma zastosowania.
W takich przypadkach stosowałem dźwignię.
Jeden koniec opierałem np. o podłużnice, a drugi koniec obciążałem sam i w ten sposób dociskałem sworzeń do zwrotnicy.
Najczęściej pomagało.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez waldemar-63 ; 28-08-2010 o 22:01 Powód: Błędy w pisowni
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki