Witam jestem tu nowy i raczej jestem tutaj po informacje niż ,sam będę się udzielał
jeśli w złym miejscu przepraszam i proszę o przeniesienie .
Otóż posiadam VW garbusa i zamierzam wsadzić do niego silniczek z alfy koniecznie boxera , słyszałem o 1,7 ze starych alf 33 i dwóch rodzajach tego silnika 8v i 16 v ,szczerze to najchętniej wsadziłbym taki silniczek z gaźnikiem ponieważ sam jestem kiepski z elektroniki samochodu ale jeśli będzie trzeba to sobie poradzę .
I teraz moje pytania :
1 czy mógłby ktoś wstawić zdjęcie (najchętniej kilka fotek całego samego silnika) takiego silnika i mniej więcej wymiary zewnętrzne?
2 czy mógłby mi ktoś powiedzieć w która stronę kreci się ów silnik czy zgodnie z ruchem wskazówek zegara czy odwrotnie patrząc na silnik z przodu ?
3 czy są te silniki na gaźniku i ile maja mocy ?
4 czy może orientujecie się w cenach ów silników (jeśli tak to proszę o przybliżone wartości )?
5 w ilu miejscach silnik alfy wspiera się na samochodzie i najchętniej tutaj widziane są zdjęcia z tymi mocowaniami ?
6 jaka jest średnica docisku sprzęgła?
będę wdzięczny za pomoc przy realizacji projektu ,dodam ze na razie zbieram informacje ,a za prace dopiero zabiorę się w przyszłym roku ,po prostu najpierw chce poznać budowę takiej alfy z takim silnikiem , budowę samego silnika a dopiero później włożyć silniczek do garba ,dzięki z góry za udzielenie informacji
pozdrawiam bubu
Ostatnio edytowane przez bubu81 ; 26-09-2010 o 19:46

Źle kombinujesz !
- Po pierwsze - gdzie masz zamiar zainstalować chłodnicę wody ?
- Po drugie - jak rozwiążesz problem nadmuchu i ogrzewania kabiny ?
- Po trzecie - połączenie silnika i skrzyni wymagało będzie masę zabawy z dorabianiem flanszy . A jak ci brakuje mocy - to sześciocylindrowy boxer z Porsche pasuje do tej skrzyni bez przeróbek ...
- Po czwarte jeżeli liczysz na kupienie silnika w dobrym stanie - to łatwiej będzie znaleźć oryginalny 1600 do Garbusa , niż 1,7 i przeróbka z wtrysku na gaźniki . Ponadto - paradoksalnie - łatwiej dostaniesz części do silnika VW , niż Alfy !
Posiadane kiedyś: 2 Zastavy 1100, Fiat Ritmo 65, Ritmo 85, Ritmo 90, Ritmo 100, F126p, Citroen Saxo, Alfa 33 1,5 Obecnie do spółki z synami: BMW 328, Zastava 1100, Lancia Dedra 1,8, Lancia Delta 2,0
wiec po pierwsze - chlodnica wody bedzie znajdowac sie w tyle grbusa w miejscu gdzie teraz wożę butle na gaz , strumienica skierowana od dolu samochodu bezposrednio na chlodnice i potem na silnik -problem rozwiazany nie tylko z silnikiem alfy
po drugie - problem ogrzewania i nawiewu kabiny jest juz dawno zażegnany -rozwazanie webasto z wentylatorem sprawdzone i skuteczne od okolo 5 lat
po trzecie - zlansza nie bedzie problemu poniewaz posiadam dostep do odpowiedniego sprzetu wiec nawet nowy walek bede wstanie dorobic (przerobic )
po czwarte - obwaiam sie ze kupienie bdb silnika z vw garbusa o pojemnisci 1,6 wzywz ktory ma wiecej jak 60koni to cena w przyblizeniu okolo 5000tysiecy zlotych ,koszt silnika porche lepiej niebede mowil wiec gdybym nie wiedzial jakie sa ceny tych silnikow nie pytal bym o silnik z alfy , Poza tym nie robie tego dlatego ze che miec wiecej mocy tylko chce zrobic cos nowego nie koniecznie za 5000zl ,a tego co widze to dobry silnik z alfy 33 1.7 na wtrysku kupie juz za 2000zl wzwyz !
pozatym tak jak mowilem nie przeraza mnie wtrysk ,po prostu wiecej z tym zabawy ,ale nie powiedzialem ze nie moze byc .
Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale jak widać pomocnych odpowiedzi za bardzo się nie doczekałeś, więc napiszę tyle co wiem.
3. Silniki są na gaźnikach ale tylko w wersji 8V i to już niespotykane rarytasy z wersji oznaczonych QV(pewnie grubsze pieniądze). Mocy? Coś koło 115KM. Wersje z wtryskiem mają ~105KM dla 8V i ~130KM dla 16V. Podaję w przybliżeniach bo nie ma sensu się rozdrabniać na 1, czy 2 KM w tę czy w tamtę. Generalnie jest kilka różnych systemów wtrysku. Elektronika silnika jest prościutka, na pewno byś sobie z nią poradził szybciej niż z potencjalnym doprowadzeniem gaźników do porządku. Gaźniki są oczywiście fajniejsze![]()
4. Realna wartość boxera od AR wymontowanego to chyba nie więcej jak 300-400zł i to chyba najtańszy wariant, najprawdopodobniej równoznaczny z koniecznością rozbiórki i weryfikacji od wewnątrz. No i ważne by nie pomylić z 1.3/1.4, 1.5, 1.6. Wersje 16V będą pewnie niewiele droższe. Generalnie rynek jest bardzo mały i ciężo znaleźć silnik z dobrym wałem, głowicami, po prostu sprawny, więc jak ktoś jest pewny swojego motoru to może krzyczeć znacznie więcej.
5. Zawieszenie silnika z grubsza obejrzysz sobie tu: http://www.celkar.pl/Katalog/poduszki/a.html Najważniejsze pkty mocowania do nadwozia to 1,2,4, wszystkie są centralnie rozmieszczone. Poduszka 4 o ile pamiętam przymocowana jest do skrzyni. 5 to taki prymitywnie wyglądający drut, łączący prawą głowicę z nadwoziem ale zasadniczo nie jest chyba jakoś specjalnie istotny.
6. 200mm
bubu81 thanked for this post
dzieki serdecznie
niestety 16 v nie zmiesci mi sie do komory silnika ;( wiec zostaje przy 1,6 8v lub 1,7 8v .Co do ceny wlasnie o to mi chodzilo ze za 1000pewnie kupie silnik w bd stanie . Jesli twierdzisz ze elektryka silnika jest porstazostanie tylko szukac silnika na wtryskach
sprzeglopowiadasz 200mm wiec takie jak w garbusiewszystko zaczyna sie powoli ukladac
Alfowski silnik w garbie wisi tylko na skrzyni (tak jak oryginalny silniczek ) wiec problemu nei bedzie .
Pozatym kolega z forum garaba jak sie okzalo mial taki silnik w garbie i on polecil mi ta oto strone (i teraz wiem od czego zaczynac )
http://www.gerrelt.nl/modifications-...airfilter.html
jak czegosnie bede wiedzial z tymi twryskami to na pewno sie odezwe -na razie dzieki ,dzisiaj jade ogladac silnik 1,7 -jak sie uda to wracam z nowym serduchem do garba a jak nei to projekt zostaje zawieszony do wiosny;( pozostaje jeszcze dlubac przy garbusie blacharsko )
wtrace swoje trzy grosze...
Bubu, 99% silników kreci sie w prawo, czyli zgodnie z wskazówkami zegara patrzac od przodu silnika.
Miałem do czynienia z silnikami które w zaleznosci od potrzeb mozna było bardzo szybko "przestawic" na lewe obroty.Sciagało sie obudowe koła zam. gdzie byl umieszczony naped rozrzadu i przestawiało sie kolo posrednie napedu, potem miska na dół, obrócic korby o 180", wymiana wałka lub jesli to był V-engine, wałków rozrzadu i mozna było odpalac, były to silniki Detroit Diesel serii 53,71,92,149, dwusów diesel
sorki za ot.

99,9% jeśli nie 100% silników bokser od alfy na wielopunkcie ma hydropopychacze. czyli samoregulatory. Jeśli nie ma pokrywy zaworów - a raczej nie ma - to masz hudropopychacze. Albo inaczej - jeśli to jest taki silnik jak na stronie gerrelt.nl to na 100% są hydropopuchacze.
alfa zamiast mózgu
bubu81 thanked for this post
oki dzieki serdeczneale ponawiam czy ktos ma instrukcje do alfy 33 po polsku , bo angielski nie jest moim domyślnym jezykiem
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki