Nowa Skoda Fabia z 1.4 85KM według magazynu Cars robi 60-100 na III biegu w 8,8 s.
Nowe Suzuki Swift z 1.2 95KM według magazynu Cars robi 60-100 na III biegu w 7,8 s.
Jak się uda to postaram się to sprawdzić w naszej 33.
Nie żebym się czepiał ale żeby to miało sens(do porównania z innymi) to trzeba by spełnić parę warunków.
1. Prędkościomierz należy skalibrować, no chyba że wskazania odczytujemy z GPSa - jeśli jest na tyle szybki.
2. Sposób pomiaru:
- pedał gazu wciskamy przy V<50km/h i w momencie osiągnięcia 60km/h włączamy stoper, wyłączamy przy 100km/h a po chwili puszczamy gaz(albo i nie)
- zawracamy i powtarzamy pomiar na tym samym odcinku, wyciągając średnią
- cykl(tam/z powrotem) powtarzamy kilka razy i jeśli różnice między wynikami są niewielkie znaczy że pomiar można uznać za względnie udany
Jeśli któryś z ww. warunków nie jest spełniony to pomiar raczej nie będzie miarodajny
PS. A to już nie sprawdza się "elastyczności" 60-100 na IV b. i 80-120 na V b.?
Sprawdzanie elastyczności ja bym sobie darował,jest to krótko-skokowy silnik przystosowany do stosunkowo wysokich obrotów jak na 2-zaworówkę.Jego zakres pracy to ok. 4000-6000 może 6500.Dlatego przyspieszanie na którymkolwiek biegu przy 2500 rpm przyprawia o zgrozę,ale i tak lubię te silniki![]()
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili,Turismo Internazionale,Quadrifoglio Verde...Pytasz kobiety o wiek?
A no właśnie,o znaczenie tych słów również się nie docieka...to się czuje.
Też uważam to za bzdurę, mimo że boxery zasadniczo jeżdżą bardzo dobrze już od niskich obrotów. Bardziej mnie zastanawiało to, że dziennikarze robią te swoje pomiary elastyczności w korzystniejszych warunkach niż kiedyś.
Szkoda ,że nie mamy do dyspozycji wykresów z hamowni tych silników,w miarę dokładnie i powtarzalnie można dowiedzieć się coś o charakterystyce-jeden obrazek wart więcej niż tysiąc słów...
Pewnie dlatego ,że masz 1.7 8v-mimo części współdzielonych z 1.4(głowice i wałki rozrządu,które mogą być takie same,zależy to od wersji) stwarza inne wrażenia.Nawet jeśli kształt krzywej mocy i mom. obr. jest podobny do 1.4 to ze względu na większą pojemność wydaje się mocniejszy-przy większych silnikach łatwiej "ukryć" dołki w krzywych.Jeżdżąc 1.7 16v ojca mam wrażenieTeż uważam to za bzdurę, mimo że boxery zasadniczo jeżdżą bardzo dobrze już od niskich obrotów
że spokojnie leci od 2000 rpm ,ale elastyczny nie jest bo porównując to z powerem na wysokich obrotach to jest blado.A moje 1.4?-na wałkach 1.7 straciło jeszcze trochę dołu w porównaniu z fabrycznymi wałkami,zyskała górę.
Pozdro
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili,Turismo Internazionale,Quadrifoglio Verde...Pytasz kobiety o wiek?
no to macie wykres mojej 1.4 ;]
![]()
Nie ma co osiągi masz książkowe![]()
Wiesz co, wykresy mam i wynika z nich właśnie to co pisałem. Zresztą ja się przesiadałem na 33 z TSa 2.0 z wariatorem(!) i z tym, że to tylko takie moje wrażenie, to byłbym ostrożny. Zresztą specjalnie wykresów szukałem na tę okoliczność(+V6 i TSa).
Generalnie w Boxerach 85-90% momentu jest do dyspozycji od 2500obr/min do 5800-6400, zależnie od pojemności. W przypadku 16V, zakres jest poszerzony o górę, ale z drugiej strony trzeba zauważyć, że już od 2000obr ma moment conajmniej taki jak 1.7 8V. Czyli teoretycznie w 16V nie ma mowy o wyższej mocy kosztem niskich obrotów - ten motor ma być w każdym momencie mocniejszy od ośmiozaworowej odmiany! 1.4 z kolei jest o tyle fajna, że ciągnie najdłużej z 8V, z resztą nic dziwnego, biorąc pod uwagę te minimalne różnice w mocy przy różnych pojemnościach. Zresztą w Alfach to normalne, że te małe, podstawowe silniki są najbardziej charakterne.Chętnie bym zobaczył wykres Twojej 1.4 !!! Kurczę, jak mówisz że faktycznie zyskała górę to ile tak naprawdę ma? 100? Przy ilu obr/min jest ogranicznik?
PS. Wykresy z listy dyskusyjnej IK@R, udostępnione przez Kamillo:
http://share.ovi.com/media/Voipayday...y.10015?sort=0
Ostatnio edytowane przez JacekK ; 31-10-2010 o 20:18
Masz rację dodatkowe zawory przynoszą efekt przy wysokich obrotach gdzie na wymianę ładunku jest mało czasu-wtedy przydaje się zwiększona powierzchnia czynna zaworów.
Prawda ,bo te zawory ,co zasilają 1.7 ,w 1.4 są takie same i mają za zadanie napełnienie mniejszej objętości(1.7 to 428 ccm na cyl. a 1.4 to ok 337 ccm!),przy niskich obrotach potencjał ten jest niewykorzystany za to na wysokich te 2 zawory bardzo dobrze pełnią swoje zadanie1.4 z kolei jest o tyle fajna, że ciągnie najdłużej z 8V.
Też mam chęć wrzucić małą na hamownię,do 100 koni raczej nie dobiła-za mało przeróbek-skok zaworu trochę się zwiększył(na dolocie 9,6mm +,wydech 8,45mm lub 9mm,seria 1.4 to 9mm dla wszystkich),faz otwarć nie znam bo nie wiem jaki wałek mam dokładnie(było chyba 2 wersje).Chętnie bym zobaczył wykres Twojej 1.4 !!! Kurczę, jak mówisz że faktycznie zyskała górę to ile tak naprawdę ma? 100? Przy ilu obr/min jest ogranicznik?![]()
Lepszy byłby efekt gdyby wałki te zaczynały otwierać zawory w tym samym momencie co seria,ale gwałtowniej-szybciej zyskiwałyby nominalne otwarcie ,a co za tym idzie większą przepustowość.Odcinkę mam standardowo-7000 rpm.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki