Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
    Użytkownik Rowerzysta Avatar flup
    Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    23 h 55 m

Domyślnie

Witam po dłuższej chwili,
    temat mojej Alfy nie został całkiem rozpracowany więc proszę jeszcze o poradę albo sugestię...
    Dalej nie pali na zimnym na benzynie. Odpalona na gazie i przełączona na benzynę chodzi ok choć szarpie. Po zagrzaniu szarpanie maleje.
    Sęk w tym, że to szarpanie (zdychanie) jest tylko podczas jazdy. Przy kręceniu silnika na postoju to chodzi ok. Stąd też popełniłem falstart z zamykaniem tematu przedwcześnie. W czym rzecz drodzy alfisti?

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Rowerzysta Avatar flup
    Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91
    Czas spędzony na forum
    23 h 55 m

Domyślnie

Jeśli kogoś interesuje historia szarpania mojej 164 TS to ostatecznie problem został rozwiązany. Podstawą problemu była chyba niewydolna pompa paliwa, która zaczynała dawać coraz mniejsze ciśnienie. Szarpanie pojawiło się gdy pompa dawała jeszcze 2,2 bara i pogłębiał się wraz z regularnym spadkiem maksymalnego ciśnienia (aż do 1 bara). Sama podmiana pompy niestety nie dawała zadowalającego rezultatu i szarpanie nadal było choć dużo mniejsze.

Ostatecznie trzeba było poskładać Euroscana co ujawniło błędne działanie czujnika temperatury powietrza w przepływomierzu (dawał -1 st C przy faktycznie około 25 st C).

Narazie czujnik zastąpiłem potencjometrem i działa ok przy w miarę stałej temperaturze powietrza.
    Szczerze mówiąc nie myślałem, że korekcja ze względu na temperaturę ma aż takie znaczenie.

Pozdrowienia

PS. mam do odstąpienia zbędny używany ale działający regulator ciśnienia Bosch 0280160213.

ViP Romeo Pokaż na mapie Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    AR164 3.0v6 24v Q4+AR164 3.0v6 24v Super+ GTV 3.0 V6 24V lusso + galaxy 2.8vr6 by Alfa Romeo
    Czas spędzony na forum
    14 d 5 h 37 m

Domyślnie

Ciesze sie że wszystko gra- sprawdz na wszelki wypadek jeszcze sonde Lambda-Pozdrawiam

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)