Witam, ostatnio katastrofa spotkala moja Alfe 164.
Silnik V6 TURBO wersja nadwozia SUPER.
Problem polega na tym, ze nie moge nigdzie(narazie próbowalem w ASO) kupić czesci do remontu silnika. Czy mozecie mi podpowiedziec gdzie w warszawie najlepiej dowiadywac sie o czesci?
Mam kilka pytań związanych ze składaniem tego silnika.
1. Jakim momentem trzeba dokrecac glowice.
2. Jakie luzy powinny byc na zaworach:
- ssący 0,48-0,50
- wydech 0,28-0,30
Dane znalazlem na forum ale nie wiem czy sa to dane odpowiednie do modelu silnika.
3. Jak ustawic rozrzad(znaki??)
Moze dysponuje ktos z Was schematami![]()
Licze rowniez na wasze rady
Glowic jeszcze nie udalo mi sie zdjac z silnika, narazie odkrecilem pokrywe zaworow moim oczom ukazalo sie spustoszenie- polamane i pogiete laski popychaczy.
Czy wedlug was warto remontowac silnik?? czy kupic v6 turbo od 166 zrobic rozrzad i cieszyc sie jazda?
Czekam na wasze podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam Robert.

Rozrząd w V6 12 zaworowych ustawiasz na znakach nie są potrzebne blokady , ja bym remontował silnik jeśli dół silnika jest OK , niektóre części do silnika kupisz w Cer Motor w Rembertowie ale większość części rozrządu musisz kupić używkę na Allegro . Na forum jest wstawiony manual z danymi regulacyjnymi .Jak będziesz potrzebował warsztatu to mam kolesia który to zrobi . Myslę że co do ceny to się dogadacie
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
wszystko ladnie pieknie... znaki... tu sie pojawia maly problem poniewaz jako takich znakow na kolach walkow rozrzadu nie widze... sa jakies wyciecia i jakas nazwijmy ja kropka punkt zatopiony w kole, ustawic na znaki tzn?? ma ktos moze jakies zdjecie badz rysunek pogladowy ustawienia na znaki??

kolega ma dobre kompletne glowice do turbo chce 500zl za jedna
pawel164

kolega ma dobre kompletne glowice do turbo chce 500zl za jedna
pawel164

Za dwie daj 800 zł jeśli są naprawdę dobre i kompletne
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
daj kontakt do kolegi... lokalizacja kolegi to wroclaw??

Ja mam dać ? bo sie pogubiłem :>>Napisał tytus_w
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
mialem na mysli kolege "pawel olszewski"![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki