Witajcie,
wywaliło mi uszczelniacz (simmering) na prawej głowicy, na marginesie dodam, że już poraz drugi na przestzrzeni 3 lat, przy stosunkowo niskiej temperaturze ok -20. Samochód był normalnie rozgrzany i jechałem bez wkręcania na wysokie obroty. Cały olej wywaliło, zaczęło kopcić dobrze że nie złapało na panewkach bo szybko się zorientowałem, że coś nie tak i wyłączyłem silnik. Czy coś jest z głowicą, zatkane jakieś kanały, coś robi ciśnienie, ręce opadają. Silnik pracował elegancko i chciałbym jeszcze raz go naprawić mimo wszystko, proszę doradźcie coś,
pozdrawiam Forumowiczów
Może olej nie może swobodnie wrócić do miski,może coś z uszczelką pod głowicą nie teges.Chyba bez ściągania czapek się nie obejdzie-bo tam bym najpierw szukał przyczyny
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili,Turismo Internazionale,Quadrifoglio Verde...Pytasz kobiety o wiek?
A no właśnie,o znaczenie tych słów również się nie docieka...to się czuje.
POprostu zamarzła Ci odma, było w niej trochę kondensatu wodnego, który zamarza poniżej -8. Skoro odma zamarzła to ciśnienie gazów w skrzyni korbowej wypchnęło simmering.

Ja ostatnio sie z oplem meczyłem i właśnie odma byla zatkana i simmering wału wywalało![]()

Witam, udało się zrobić silnik, rozłożyć wymienić uszczelniacze, uszczelki, przejrzeć wszystko, odma czysta, kanały olejowe sprawdzone. Siinik złożony i wstawiony do samochodu, ale pali niestety na dwa cylindry. Czy może być przyczyną przestawiony rozrząd o 180 st., Ustawiałem zapłon wg znaków tzn. palec rozdzielacza podstawa, znaki na wałkach i T na kole zamachowym. Kolejność podłączenia kabli WN 1-3-2-4. Patrząc od przodu silnika głowica lewa cylinder bliżej 1 dalszy 3; głowica prawa cylinder bliżej 4 dalszy 2. Jeśli macie jakieś pomysły proszę o pomoc.

udało się zrobić zapłon, mimo prawidłowego ustawienia zgodnie z przepisem silnik palił na dwa cylindry, czasem na trzy. Wymiana aparatu zapłonowego na inny rozwiązała problem. Podziękowania za rady i sugestie dla Kolegów Forumowiczów: siwy144, maciek_czer, RAFALPD7
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki