Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
-
Użytkownik
Romeo

Napisał
waldemar-63
Witam.
Mała sugestia na przyszłość, jak już wymienisz pompę.
Przy tego typu hydraulicznych układach wspomagania, zdecydowanie odradza się utrzymywanie kierownicy w skrajnych połozeniach.
Ciśnienia, jakie powstają wtedy w układzie, wpływają na niego bardzo destrukcyjnie. Stąd te dziwne odgłosy i piszczenia.
Wystarczy lekko odpuścić, układ się uspokaja i pracuje z normalnymi cisnieniami.
Od połowy skrętu zaczyna mi tak piszczeć/syczeć a na maxa to wiadoma sprawa że się nie powinno, czasami coś też jak by tak tarło itp.
Amigas - będę dzwonił.
-
29-06-2011 20:09 # ADS
Akwizytorka
-
Użytkownik
Maniak resoraków
Piszesz, że trze i wali. Nieśmiało zapytam, czy to może być łożysko w kolumnie McPhersona?
Opór stawiany przez padnięte łozysko itd. itd. itd.
-
ViP
Romeo
a łozysko nei powinno sprawiac ze kolumna chodzi skokowo w aucie podniesionym np na podnosniku? ja tak mam jeszcze w 33 wkrotce sie zrbi trzei wali to przedzej poduszka amorka nie?
-
Użytkownik
Maniak resoraków
Poduszkę mam w idealnym stanie, a własnie aktualnie mi trze i wali lewy przód. Robiłem to, nie pamietam ile razy. Łożyska kupione. W sobotę akcja łozyska.
Nie twierdzę oczywiście, że moja diagnoza jest jedynie słuszna, ale jestem otwarty na wiedzę i ciekawy, jak będzie wyglądało rozwiązanie tego problemu.
-

Napisał
Yacek
no dobra, a teraz to przetłumacz na polski

zrzucasz pasek napędowy pompy wspomagania i sprawdzasz czy ma luz osiowy i boczny. jesli jest chośby minimalny to wskazuje to na zużycie pompy wspomaganiai wtedy "wyje" blaszki pompy trą po obudowiei stad ten hałas.
-
Użytkownik
Romeo
Czy ktoś wie gdzie mogę dostać nową pompę ? Na Allegro nie ma, sklepy w moim mieście też kicha...
---------- Post added at 23:29 ---------- Previous post was at 23:22 ----------
Czy pompa od wersji do 92r pasuje do wersji Super ?
-
Użytkownik
Maniak resoraków
-
Użytkownik
Romeo
Z tym, że ja mam na myśli czy pompa od 2.0 V6 TB w wersji do 92r pasuje do wersji po 92r ? Bo do wersji po 92r o pompę ciężko a do 92 są ogólno dostępne.
-
Użytkownik
Romeo
najlepiej chyba zapytać w aso..
Renault 25 2.2 1986r.- była
Renault 25 2.0 1991r.- była
AR 164 T.Spark aktualnie

-
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)