Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
-
Użytkownik
Ogier
Silnik 2.0 TS
W sojej Alfie mam silnik 2.0 TS 8v. Podobne były montowane np w AR 155. Do silnika z 155 mam pdfa z książki serwisowej. Do 164 nie mogłem tego trafić. Czy ktoś wie jak duże są różnice w silnikach w obu tych modelach. Z tego co udało mi się ustalić w mojej jest silnik AR64103 a w 155 były AR67202.
Ostatnio edytowane przez zawigrze ; 28-06-2011 o 22:19
-
28-06-2011 22:17 # ADS
Akwizytorka
-
Użytkownik
Romeo
przecież to bliźniacze modele jeśli chodzi o 8v, tylko chyba były 3 rodzaje kolektorów ssących w 164. Na początku miałem plastikowy a potem po wystrzale zmieniłem na aluminiowy z napisem T. Spark. We wcześniejszym modelu był inny kolektor ssący bez żadnych napisów.
Renault 25 2.2 1986r.- była
Renault 25 2.0 1991r.- była
AR 164 T.Spark aktualnie

-
-
Użytkownik
Romeo
a ja mam z '95r i miałem plastikowy, lecz zmieniłem na alu
Renault 25 2.2 1986r.- była
Renault 25 2.0 1991r.- była
AR 164 T.Spark aktualnie

-
Użytkownik
Romeo
Nie wiem czy do końca produkcji ale w 164 silnik był w prostej linii z 75 czyli średnica x skok tłoka = 84,5x88,5mm, w 155 było to zmodyfikowane do 84x90mm, podobno głowice się różnią trochę ale podejrzewam że większość elementów jest taka sama, samo umieszczenie osprzętu itp na pewno się nie różni bo do tego potrzeba by pewnie sporo zmieniać odlew bloku.
Napisz co konkretnie Cię interesuje.
Ośmiozaworowy TS opakowany w najszybszy kolor

"Make a car more powerful and it goes faster accelerating in a straight line. Make it lighter and it goes faster everywhere.", Colin Chapman.
-
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)