Witam, moja sprężarka klimy najwyraźniej wyzionęła ducha.
Po ostatnim nabiciu sprzęgiełko na niej nie załącza się definitywnie.
Sprawdzałem na krótko podpinając plus pod ten czerwony drucik i cisza zero "zwarcia"
I teraz pytanie, dorwałem inną sprężarkę (foto) w tej trybi sprzęgiełko, tyle że mój układ pracuje na R134a czyli nowszym czynniku,
a ta sprężarka którą wyrwałem jest jeszcze na R12.
Czy prócz przełożenia wieloklinu, potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe czynności ?
Czy taka podmianka w ogóle nie ma sensu bo są to zupełnie inne systemy które nie zagrają ze sobą ?
Z góry dzięki za podpowiedzi i sugestie
![]()
.:F360:.
moim zdaniem nie warto sie w to bawic :/ ta która dorwałeś to starszy typ na pasek klinowy - ile ona wytrzyma ?? o ile jest sprawna.....
jak chcesz jeszcze pojezdzic troche 164-ka to zregeneruj swoją (ok. 350 zł) lub kup nową (ok. 500 zł - na alledrogo ostatnio widzialem nówkę w pudełku)
164 3.0 reconstruction process temporarily suspendedGolf V klekot do jazdy :-)

.:F360:.
jesli sciagniesz koło pasowe z starego typu to zmierz łożysko- powinno pasować wtedy delikatnie zdejmij łozysko wraz z elektromagnesem . od dołu czyli korpusu sprezarki jest bolec -ogranicznik- NIE przekrecaj elektromagnesem. powodzenia!
AR 75 3.0 24V prace w toku

oryginał nowy w pudelku jest na allegro bodaj za 560 zl :-)

http://motoallegro.pl/alfa-romeo-164...746659656.html - czy te sprężarki się nie różnią ? Na aukcji pisze do TD. Ostatnio przechodziłem ten temat, cena w ASO: 4500zł, cena w sklepach motoryzacyjnych wahała się od 2000 do 3000zł, na Allegro nic, w internecie po numerze oryginału tylko jedna w Australii, ostatecznie znalazłem u siebie w hurcie za 1650zł. Możliwe więc, że sprężarki się różnią w zależności od wersji silnikowej. Z tego co pamiętam wówczas też coś było na Allegro za około 800zł ale nie podchodziło pod tą, która jest u mnie w Alfie.
do wszystkich wersji silnikowych takie same :-)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki