Ponieważ w tym roku moja Bella będzie musiała spędzić zimę w nieogrzewanym garażu, pytanie jest takie: czy taki długi postój nie przyniesie efektu odwrotnego. Wiadomo, że jak będzie na plusie i bez soli to się przejadę aby rozruszała mięśnie ale jednak to prawie 4 miesiące postoju.
niestety, nic tak nie niszczy samochodu jak dłuższy bezruch.... przynajmniej raz na tydzień przepędź niunie z 50 km, niewazne śnieg czy mróz czy deszcz. w pzreciwnym razie na wiosne mnóstwo rzeczy do roboty bedzie :/
164 3.0 reconstruction process temporarily suspendedGolf V klekot do jazdy :-)

Też tak myślę ale przecież są auta, które stoją nawet kilka miesięcy w garażach.
Alfa raz, zimą nie będzie mi nawet potrzebna a dwa szkoda po soli jeździć.
a po czterech miesiącach stania bedzie wszystko piszczeć i przeciekać.... tarcze rude itd itp. masakra :/
164 3.0 reconstruction process temporarily suspendedGolf V klekot do jazdy :-)

Moim zdaniem jeżeli auto jest zadbane i w dobrej kondycji to taki postój nie przeszkadza ewentualnie co jakiś czas możesz odpalić i posłuchać mruczenia silnika ( mi osobiście szkoda byłoby gonić autko po soli). Długi postój jest zabójczy dla zajeżdżonych trupów ponieważ uszkodzone osłony mechanizmów ( układ hamulcowy ,kierowniczy itp.) powoduje wnikanie wilgoci i rdzewienie tych elementów i po kilu miesiącach okazuje się że hamulce zablokowane , ręcznego niema itd.

właśnie reanimuje auto po 1.5 rocznym postoju z grubsza:
- ruda wszędzie na czym mogła to wylazła;
- aluminiowe części zaczęły sie utleniać - biały nalot;
- hamulce całkowicie zapieczone;
- parciejące gumy na zwieszeniu;
- padło łożysko wyciskowe mimo że 1.5 roku temu było nowe założone.
5 miesięcy to oczywiście nie 1.5 roku ale mniejsze zło to raz na dwa tygodnie się przejechać i ewentualnie opukać podwozie niż zostawić auto w bezruchu.

Postój auta w garażu tylko i wyłącznie z klimatyzacją lub osuszaczem powietrza. To co robi wilgotność powietrza w garażu z autem 10-krotnie przekracza "możliwości" soli stosowanej zimą na ulicach. Oglądałem kiedyś fajną 155 ale stała 0,5 roku w garażu czego efektem była ruda na powierzchni +/- 0,5m^2, aż się za głowę złapałem jak to zobaczyłem, gdyby nie to to pewnie była by moja.
Dlatego lepiej jest używać auta jak się nie ma sterylnych warunków do przechowywania go.
Ośmiozaworowy TS opakowany w najszybszy kolor
"Make a car more powerful and it goes faster accelerating in a straight line. Make it lighter and it goes faster everywhere.", Colin Chapman.
moja zanim kupiolem stala rok na zewn na parkingu nie odpalana . mam juz ja ponad 4 lata i jeden dzien byla w garazu. a co do garazu to tylko z klima.
V6

Teraz też prawie nie używam auta, wyjeżdżam w weekend na przejażdżkę, myję i do garażu.
heh coś o tym wiem, ale jesli jest garaz np. blaszany to niema problemu z starzeniem sie autka, temp na zew. i w środku jest zblizona. byleby nie lało po bryce![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki