Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
    Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Alfa Romeo 164 2.0 V6 TB 96r, Opel Combo B 1.7D, Opel Combo C 1.7 DT, Hyundai H200
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    9 d 7 h 41 m

Domyślnie Przechowywanie auta zimą

Ponieważ w tym roku moja Bella będzie musiała spędzić zimę w nieogrzewanym garażu, pytanie jest takie: czy taki długi postój nie przyniesie efektu odwrotnego. Wiadomo, że jak będzie na plusie i bez soli to się przejadę aby rozruszała mięśnie ale jednak to prawie 4 miesiące postoju.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    AR 164 3.0 V6
    Czas spędzony na forum
    11 d 1 h 7 m

Domyślnie

niestety, nic tak nie niszczy samochodu jak dłuższy bezruch.... przynajmniej raz na tydzień przepędź niunie z 50 km, niewazne śnieg czy mróz czy deszcz. w pzreciwnym razie na wiosne mnóstwo rzeczy do roboty bedzie :/
    164 3.0 reconstruction process temporarily suspended Golf V klekot do jazdy :-)

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Alfa Romeo 164 2.0 V6 TB 96r, Opel Combo B 1.7D, Opel Combo C 1.7 DT, Hyundai H200
    Czas spędzony na forum
    9 d 7 h 41 m

Domyślnie

Też tak myślę ale przecież są auta, które stoją nawet kilka miesięcy w garażach.

Alfa raz, zimą nie będzie mi nawet potrzebna a dwa szkoda po soli jeździć.

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    AR 164 3.0 V6
    Czas spędzony na forum
    11 d 1 h 7 m

Domyślnie

a po czterech miesiącach stania bedzie wszystko piszczeć i przeciekać.... tarcze rude itd itp. masakra :/
    164 3.0 reconstruction process temporarily suspended Golf V klekot do jazdy :-)

NOE
    NOE jest nieaktywny
    Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v
    Czas spędzony na forum
    1 d 14 h 20 m

Domyślnie

Moim zdaniem jeżeli auto jest zadbane i w dobrej kondycji to taki postój nie przeszkadza ewentualnie co jakiś czas możesz odpalić i posłuchać mruczenia silnika ( mi osobiście szkoda byłoby gonić autko po soli). Długi postój jest zabójczy dla zajeżdżonych trupów ponieważ uszkodzone osłony mechanizmów ( układ hamulcowy ,kierowniczy itp.) powoduje wnikanie wilgoci i rdzewienie tych elementów i po kilu miesiącach okazuje się że hamulce zablokowane , ręcznego niema itd.

Użytkownik Romeo Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'
    Czas spędzony na forum
    6 d 12 h 29 m

Domyślnie

właśnie reanimuje auto po 1.5 rocznym postoju z grubsza:
    - ruda wszędzie na czym mogła to wylazła;
    - aluminiowe części zaczęły sie utleniać - biały nalot;
    - hamulce całkowicie zapieczone;
    - parciejące gumy na zwieszeniu;
    - padło łożysko wyciskowe mimo że 1.5 roku temu było nowe założone.

5 miesięcy to oczywiście nie 1.5 roku ale mniejsze zło to raz na dwa tygodnie się przejechać i ewentualnie opukać podwozie niż zostawić auto w bezruchu.

Użytkownik Romeo Avatar grzybek_bgi
    Mieszka w
    B-gi/W-wa
    Auto
    155 2.0 TS 8V '94 Super
    Czas spędzony na forum
    19 d 4 h 14 m

Domyślnie

Postój auta w garażu tylko i wyłącznie z klimatyzacją lub osuszaczem powietrza. To co robi wilgotność powietrza w garażu z autem 10-krotnie przekracza "możliwości" soli stosowanej zimą na ulicach. Oglądałem kiedyś fajną 155 ale stała 0,5 roku w garażu czego efektem była ruda na powierzchni +/- 0,5m^2, aż się za głowę złapałem jak to zobaczyłem, gdyby nie to to pewnie była by moja.
    Dlatego lepiej jest używać auta jak się nie ma sterylnych warunków do przechowywania go.
    Ośmiozaworowy TS opakowany w najszybszy kolor
    "Make a car more powerful and it goes faster accelerating in a straight line. Make it lighter and it goes faster everywhere.", Colin Chapman.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Dyny164
    Mieszka w
    Berlin .... Chełm
    Auto
    1. 164 TS BIAŁA (BYŁA) 2. 164 TS ZIELONA (BYŁA) 3. 164 TS CZARNA (Jest).4.164 TS ale na czesci..5 j
    Czas spędzony na forum
    2 d 14 h 17 m

Domyślnie

moja zanim kupiolem stala rok na zewn na parkingu nie odpalana . mam juz ja ponad 4 lata i jeden dzien byla w garazu. a co do garazu to tylko z klima.
    V6

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Czas spędzony na forum
    9 d 7 h 41 m

Domyślnie

Teraz też prawie nie używam auta, wyjeżdżam w weekend na przejażdżkę, myję i do garażu.

ViP Romeo Pokaż na mapie Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    AR164 3.0v6 24v Q4+AR164 3.0v6 24v Super+ GTV 3.0 V6 24V lusso + galaxy 2.8vr6 by Alfa Romeo
    Czas spędzony na forum
    14 d 5 h 56 m

Domyślnie

heh coś o tym wiem, ale jesli jest garaz np. blaszany to niema problemu z starzeniem sie autka, temp na zew. i w środku jest zblizona. byleby nie lało po bryce

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

przechowywanie samochodu

Zakładki

Uprawnienia