Mam pytanie jaka jest minimalna wysokość głowicy po planowaniu, tak aby tłoki się z zaworami nie zderzały (silnik 1.4 8v)? Książka serwisowa podaje: "mininum head height after machining: 77,676 - 77,750". Moja głowica po jednym planowaniu ma 77.55mm. Inna głowica która (prawdopodobnie) nie była planowana ma 77.70mm. Muszę szukać grubszej uszczelki czy wymiar taki może być.
Ostatnio edytowane przez anubis82 ; 22-01-2012 o 22:23
wygląda na to że Twoja trochę za niska..... ale bardzo niewiele.... bedziesz mnial ciut lepsze sprężanie ale ryzyka spotkania tłoka z zaworami moim zdaniem nie ma.
164 3.0 reconstruction process temporarily suspendedGolf V klekot do jazdy :-)

Moim zdaniem powinieneś tę wyższą głowicę delikatnie splanować (lub poszukać drugiej) aby obie miały jak najbardziej zbliżone wymiary (chodzi oto aby stworzyć podobne warunki po obu stronach silnika).Kolizji zaworów z tłokami nie powinno być.

Dobrą metodą na sprawdzenie możliwości kolizji zaworów z tłokiem jest nałożenie na tłok 3-4mm warstwy plasteliny.
Zakładasz wtedy głowicę na starą uszczelkę, montujesz rozrząd i kręcisz wałem kilka razy.
W niektórych mocno wysilonych silnikach (np. motocyklowych) zawory niemal dotykają denka tłoka. Wszystko zależy od konkretnego typu silnika. Jeśli w Twoim silniku zawory zostawiają warstwę ok 1mm plasteliny jest ok.

Zrobiłem test "na plasteline". Wyszło mi że ten silnik ma spory zapas jeśli chodzi o minimalną odległość tłok-zawór - tj. około 4mm.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki