Nie wiem jak to możliwe ale odkręciło mi się w czasie jazdy koło pasowe (a dokładniej nakrętka, która je trzyma). Rolki rozrządu (te co są na wale) przesunęły się do przodu i jedna z nich wypadła z wpustu. Druga została na swoim miejscu ale też jej dużo nie brakowało aby wypaść. I moje pytanie brzmi jak to możliwe?!! Koło pasowe dokręcał (a możę nie?) mechanik w warsztacie. I to nie w jakimś amatorskim ale w autoryzowanym serwisie! Jednym słowem ręce mi opadają bo samochodem się cieszyłem dosłownie 2 dni. Czy mogę z reklamacją do niego iść?, Rozumiem że połowa silnika jest teraz do remontu? Czy oprócz zaworów będzie trzeba coś jeszcze wymienić?

A jak mu udowodnisz że źle koło przykręcił? Może się bronić że ty mogłeś coś grzebać i chcesz wyłudzić odszkodowanie. Raczej ciężko ci będzie z tym.
Kiedyś fierglu.blog.interia.pl, dziś http://fiergloo.pl/
:shock: jeśli mogę prosić to podaj w jakim warsztacie robiłes samochód.
A ja bym zaholował samochód do tego warsztatu z reklamacją i pokazał co się stało, tym bardziej że wygląda na to iż koło było za słabo przykręcone i po prostu się odkręciło.
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd
Alfa 33 1,4 imola
Trzy Alfy w jednym garażu to prawdziwy Alfaholizm!!!

JA bym tym mechanikom nie odpuścił :twisted:
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Na pewno mu nie odpuszcze. W poniedziek będę z nim gadał, zobaczymy co powie.
Jeśli chodzi o dowody, że to jego błąd - to on skręceł cały błok silnika, ustawiał zaprłon i rozrząd no i oczywiście przykręcał koło pasowe. Jeśli powie, że ma mnie gdzieś to pewnie i tak mu niczego nie udowodnię. Mogę mu jednak trochę zaszkodzić i rozgłosić jakim jest partaczem. Jeden z przedmówców pytał się w jakim warsztacie naprawiałem samochód - odpowiem dopiero w poniedziałek, po rozmowie z nim. Jak się będzie próbował wykręcić to na pewno się szanownych forumowiczów poinformuje, gdzie samochodów nie naprawiać.
Rozumiem, że nie ma innych czynników, które mogły doprowadzić do odkręcenia się koła pasowego? tylko i wyłącznie niechlujstwo mechanika?.
A co z remontem? Uszkodzone będą tylko zawory, czy może być gorzej (np tłoki)? Dodam tylko, że samochód po prostu zgasł, zadnych większych eksplozji nie słyszałem.

![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
W 33 niema takiego zabezpieczenia trzeba tylko dokręcić mocno tą nakrętkę nie pamiętam teraz dokładnej wartości ale mam to gdzieś w danych technicznych.
Uszkodzeniu uległy na pewno zawory czy coś więcej zobaczysz po zdjęciu głowicy zdarza się że pękają też tłoki zależy przy jakich obrotach się to stało.
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd
Alfa 33 1,4 imola
Mój mechanik przed przykręceniem smarował gwint tzw klejem (czerwona farba) aby lepiej trzymała. :wink:Napisał lejek20
Dla pewności można posmarować specjalną pastą do gwintów ale fabrycznie tego nie przewidzieli tylko dokręcenie odpowiednim momentem.Napisał AR_33
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd
Alfa 33 1,4 imola
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki