Witam wszystkich jestem nowy ale myślę że jakiś czas tu zabawie
Potrzebuję napęd 4x4 i silnik boxera (ze względu na gabaryty) do swapu ale nie do alfy
Na początek pytanie odnośnie napędu 4x4 w alfie 33 :arrow:
Są różne oznaczenia
4x4 -to chyba jasne
Q4 - ?
QV - ?
P4 - to wyczytałem ze jest to inteligentny napęd sterowany kompem i ma viskoze i sprzęgło elektromagnetyczne
Czy jest alfa 33 ze stałym napędem na 4 koła bez viskozy i sprzęgła elektromagnetycznego :?:
Jeśli jest to jaki rozkład mocy na oś 50:50 :?:
napęd 4x4 występował tez w wersji sport wagon z silnikami 1,3 i 1,5 czy do takiego auta można wsadzi silnik 1,7 16V
Jeśli tak to co ze skrzynia wszystkie maja takie same mocowania
Belka pod silnik prawdopodobnie będzie inna
Chce kupić alfę 33 ale będę potrzebował tylko płytę podłogową z zawieszeniem i napędem reszta będzie niepotrzebna.
A więc zaczniemy od oznaczeń
Q4 i P4 to praktycznie to samo zmieniono po prostu oznaczenie.
QV nie maiła napędu na 4 koła ale była najlepiej wyposażoną wersją.
4x4 W drugiej serii był montowany napęd załączany osobną dźwignią i tam nie było żadnego komputera ani wiskozy niestety nie wiem jak podzielona była moc.
Do sport wagona można bez problemu wsadzić silnik 16v wszystkie mocowania, belka a także skrzynia będzie pasować różnica polega tylko na przełożeniach w skrzyni.
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd
Alfa 33 1,4 imola
Trzy Alfy w jednym garażu to prawdziwy Alfaholizm!!!
możesz rozwinąćNapisał lejek20
przełożenia będą krótsze czy dłuższe
Przełożenia będą krótsze, start będzie lepszy ale Vmax będzie mniejsza.Napisał Tikal
Akurat vmax to mi lata
ważne że start będzie lepszy
A w tych sport wagon tez jest viskoza i elektromagnes??
w 3 serii jest wiskoza a w 2 byl na wajche nie wazne jaka budaaaa 3 seria jest od 90 roku, jesli chcesz miec wiekszego kopa to skrzynie wez z mniejszego silnika (przy 4x4 nie zadziala)
jesli naped ma byc 4x4 to skrzynia musi byc taka jaka była orginalnie z mostemNapisał _zagiel_
poniewaz zazebienia przedniego układu róznicowego i tylnego musza byc identyczne a jak sam wiesz to skrzynia 1,3 do 1,5 ma 37/9 a 1,7 ma 39/9 jak cos pomieszałem to mnie poprawic
ale zawsze mozna 2 zeby wybic
![]()
Czyli elektromagnes i komp jest tylko w P4/Q4 tak :?:
a reszta 4x4 ma tylko viskoze :?:
3 seria (sport wagon też) ma wiskozę i komp, druga seria niema ani tego ani tego
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd
Alfa 33 1,4 imola
Trzy Alfy w jednym garażu to prawdziwy Alfaholizm!!!
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki