kupiłem własnie silnik 1,7 16V od 146, chce go przełożyć w miejsce 1,4 na wtrysku mirelli. Generalnie do silnika mam przepustnice kolektor, czujnik połózenia przepustnic wtryski itp. da sie zrobić jakąś chybryde z kompem magneti marelli?? czy raczej poszukać podwójnych idf/drla (bo widze ze podstawy przepustnic/wtrysku w 16v sa takie same jak w ww gaźnikach. w przypadku gaźników dodatkowym problemem jest brak rozdzielacza. Domyslam sie ze padna głosy ze wsadz orginalny wtrysk... ale zdobycie tego całego tołatajstwa to nie jest hej siup. pozatym niewiem czego dokłądnie mi brakuje moze lepiej sprzedać 16?? :wink: Przerabiał to ktoś??

Dokładnie raczej nic nie zrobisz z komputerem od 1.4 nawet jakbyś spiął wszystko do kupy to nie będzie działać inne czasy wtrysku, zapłonu itp
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd
Alfa 33 1,4 imola
Trzy Alfy w jednym garażu to prawdziwy Alfaholizm!!!
niby tak. ale myslałem nad instalacja lpg na blosie która dało by sie wysterować. benzyna była by do odpalania i awaryjnego podjechania. LPG mam na pokładzie. chociaż pochodziło miesiac i jest czesciowo zdemontowane, bo nie chodzi to fajnie jak dla mnie
ale poważnie zastanawiam sie nad gaźnikami. to bybyła najprostsza ale i najdroższa opcja. Źródełko sobie znajde, a strojenie... kolegów od drla/idf mam :wink:
Pamiętaj o tym, że gazior będzie przepływał przez wszystkie kanały gaznika przez które normalnie przepływa powietrze. Z gazu wytrąca się mazut i może osadzać się w różnych zakamarkach gaznika. Czy to nie spowoduje rozregulowywania się gaźników i nie uniemożliwi pracy na benzynie? W standardowych gaźnikach mozna olać temat, ale tutaj chyba szkoda takiego auta/silnika na takie kombinacje?Napisał Łysy
Wprawdzie już temat na forum gazowe, ale ponieważ zmierzam w strone odwiedzenia Cie od tego pomysłu to chyba mimo wszystko dobre miejsce :wink:
jesli pokusił bym sie na drla/idf nie założył bym gazu. czytaj uwaznie. nie po to sie kombinuje takie pożadne gaźniki aby później puszczac przez nie gaz
Hehe, ja bym powiedział, że nie po to kombinuje się boxera 16V, żeby zmuszać go do pracy na gazie :wink: .Napisał Łysy
Co do tego układu wtryskowego od 33 16V to naprawde taki kłopot? Dziwię się, bo te silniki są na ogół zajeżdżone, więc teoretycznie nie powinno być problemu znalezienie od nich instalacji, kompa, wtrysków itp.
gaz byłby tylko w przypadku zasilania wtrryskiem mirelli. nieznam sie na instalacjach wtryskowych. do kompletu napewno brakuje mi kompa przepływomierza rozdzielacza i instalacji elektrycznej. Nieznam nikogo kto by miał zarznieta 16v na czesci. ale jeszcze przed remontem silnika wiec troche sie zejdzie![]()
ten co kupiłem tez z tej serii. ale to w tych silnikach normalne. szlif, nowe panewki i bedzie po sprawie. przerabiałem to juz w 8vNapisał JacekK
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki