Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
Użytkownik Pirat drogowy
ViP Alfa i Omega

Napisał
_zagiel_ a osobiście przychyle się jedynie do wypowiedzi fr
33 bo do P4 doszla
Klima szyber spryskiwacze reflektorow i inny material na fotele i tak powstalo Q4 z tego co zauważyłem innych zmian nie widac
Ale w P4 też można było sobie zamówić w opcji klimę szyber i spryskiwacze, materiał na fotelach i boczkach też był do wyboru.
Więc jedyna różnica jaka może być między tymi wersjami to właśnie wyposażenie, reszta nadwozie, silnik, napęd i zawieszenie jest to samo.
Z tym przemianowaniem w 1992 roku gdzieś czytałem ale w tej chwili nie pamiętam gdzie jak znajdę to podam źródło.
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd
Alfa 33 1,4 imola
Trzy Alfy w jednym garażu to prawdziwy Alfaholizm!!!
Użytkownik Pirat drogowy

no wlasnie w P4 te luksusy to byla opcja a w Q4 juz standard i to jest wlasnie ta roznica
Moderator Romeo

Ja kojarzę Q4 ze stałym napędem na cztery koła tak jak w delcie w 155Q4 a ta perament 4 przenosi wtedy napęd na tył jeślijest taka potrzeba (wiskoza ). Myslałem że w ogłoszeniu jest własnie taki napęd z Delty inie będę tu przepisywał literatury( bo mi się nie chce) tylko tak mi się wydaje i tak zrozumiałem te ogłoszenie .
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Użytkownik Alfa i Omega

Napisał
75andrew155 Ja kojarzę Q4 ze stałym napędem na cztery koła tak jak w delcie w 155Q4 a ta perament 4 przenosi wtedy napęd na tył jeślijest taka potrzeba (wiskoza ). Myslałem że w ogłoszeniu jest własnie taki napęd z Delty inie będę tu przepisywał literatury( bo mi się nie chce) tylko tak mi się wydaje i tak zrozumiałem te ogłoszenie .
tak jak kojarzysz to dobrze ale to dopiero w modelach 155 a w 33 tylko taki był jaki ma p4
AR 33 1.4 Imola - odpoczywa w garażu
AR 33 1,7 16v P4 - obecnie

Moderator Romeo

Napisał
Strzala_1 tak jak kojarzysz to dobrze ale to dopiero w modelach
155 a w
33 tylko taki był jaki ma p4
ale jest to mozliwe żeby miał napęd z delty :?: eee raczej nie jest to możliwe , poprostu żle zrozumiałem zmyliło mnie te Q4
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Użytkownik Alfa i Omega

Napisał
75andrew155 
Napisał
Strzala_1 tak jak kojarzysz to dobrze ale to dopiero w modelach 155 a w
33 tylko taki był jaki ma p4
ale jest to mozliwe żeby miał napęd z delty :?:
podobny. ale niestety na nasza niekorzyść nie taki jak delta. Jednak już z układem miedzy osiowym i rzeczywiście może dać więcej procent mocy na tył 
co niemożliwe jest w 33 - maksymalnie 50/50, ponieważ nie można rozłączyć przedniego napędu gdyż jest on stały
choć napęd od 33 ma dużo zalet

-
Moderator Romeo

Napisał
_zagiel_ ... warto by bylo rozwiazac ten problem
myślę, że w temacie powiedziano juz wszystko co do różnic P i Q
Użytkownik Alfa i Omega

tak wiecznie jak się nudzę to szukam nowych informacji o P4 i |Q4 no i znowu co nieco znalazłem nie wiem jak bardzo prawdziwe dane ale co nieco potwierdzają
okres produkcji P4 to od 1991.01--1992.09 moc 103 kW / 139 KM
okres produkcji Q4 to od 1992.03--1993.10 moc 95 kW / 129 KM (ponoc inny komputer sterujacy ale sie sprawdzi)
gdzie Q4 było wzbogacone o szyberdach seryjnie montowany, siedzenia Recaro skórzano zamszowe, klimatyzacje oraz niekiedy spryskiwacze reflektorów
Zmiana zaszła również w oznaczeniu, wprowadzono 4listana koniczynkę z wkomponowana 4 oraz w napisie Permament 4 odwrócono cyfrę ''4'' brzuszkiem w prawo

Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
alfa romeo 33 q4
, alfa romeo 33 p4
, alfa 33 wiskoza
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia