Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 33/164 - Te dwa modele były produkowane na przełomie lat 80. i 90. Alfa Romeo 33 posiadała silniki typu Boxer, które dziś są wykorzystywane m.in. w Subaru i Porsche. Alfa 164 to z kolei pierwsza duża limuzyna produkowana za kadencji FIAT-a. Oba samochody posiadały napęd na przednią oś, a w najmocniejszych wersjach - na obie osie.
    Użytkownik Pirat drogowy Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 11 h 44 m

Domyślnie [33] dolegliwosci silnikowe 33 1.7 8v

Witam Kolegów,

jestem wprawdzie nowy stazem w klubie i dopiero od lutego posiadaczem 33, ale alfista ponad 10 lat
    Do napisania posta sklaniaja mnie drobne dolegliwosci w mojej 33 (1.7 8v Motronic MP3.1, noPb only):
    1. wypadanie zaplonow na wolnych obrotach (lub cos co na to wyglada), raz na 10/15 sekund mam wrazenie ze na jeden cykl przestaje pracowac ktorys cylinder, albo nawet dwa,
    2. po porannym postoju samochod bez problemu zapala i po dodaniu gazu gasnie, zapala ponownie bez zajakniecia i zdarza sie ze gasnie ponownie, potem bez problemu zapal i jedzie dalej,
    3. chwilowa dziura w gazie przy ~2,5-3,0 krpm.

Wymienilem na nowe: swiece (GL HL25), przewody WN (oryginalne), cewke (Bosch), wzmacniacz zaplonu (Bosch), sonda lambda (uniwers.Golden Lodge), podmienilem kompa, czujnik temp. plynu (Bosch), regulator cisnienia paliwa (oryginal), pompa paliwa (Bosch), czujnik polozenia walu, potencjometr przepustnicy, listwa wtryskowa (oryginal), katalizator.

Kompleksowo wyczyscilem przepustnice, pajaka, wymienilem oringi na wtryskach.

Co do pkt. 1 to przychodzi mi jeszcze do glowy, ze moze byc niesprawny ktorys z wtryskiwaczy (zalewa swiece) lub przy demontazu/montazu kolektorow w ktorych umieszczone sa wtryski zbyt slabo dokrecilem szpilki i po nocy przypuszczaja plyn chlodniczy (troche go znika na 1000 km). Wszystko pozostale co mogloby wskazywac na przyczyne mam wymienione na nowe...

ad.2 - j.w.

ad.3 - ten magiczny przedzial to chyba koniec zakresu pracy sondy lamdba przy malym i srednim obciazeniu silnika? Czyzby cos z sonda? Zamiennik GL jest dobrze dopasowany parametrami, jednak moglem przy jej montazu zbyt slabo zacisnac przewody przylaczeniowe. Choc z drugiej strony jak sie silnik nagrzeje, mulitimer pokazuje dosyc szybkie zmiany napiecia przy operowaniu gazem.

Co Koledzy na to? Najbardziej zastanawia mnie czy "inwestowac" w nowe wtryski - to dosyc spory wydatek

Jarek

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia